Bon Trip: Křížová zpověď k Děčínu

Bon Trip: Křížová zpověď k Děčínu

12. 02. 2008  |  Autor: Tzésar  |  Komentáře (2)
U příležitosti nové klubové party Beat Re:public jsme položili několik zásádních otázek headlinerům akce Bon Trip. Připomínáme, že již tento pátek můžete vyrazit v Ústeckém kraji na taneční akci v rytmech progressive electro house music, které rozvibrují děčínský klub Beseda.
Proč sis vybral právě naší re:publicu pro své působení coby Dj? Myslíš si, že kdyby si hrál jinde, že by byl tvůj úspěch větší nebo menší než zde?

Bon Finix: Přijel jsem studovat do Prahy, do města, kde jsem se narodil, ale nikoliv žil. Než jsem dostudoval, začal jsem s hraním a dosáhl jsem nějaké úrovně, se kterou jsem byl spokojen a rozhodl jsem se, že tu zůstanu a pokusím se rozjet si svou kariéru. Na druhou otázku odpovím, až se vrátím v dalším životě a zkusím kariéru DJe někde jinde.
 
Tripmain: Pokračování mojí DJské kariéry tady, byla spíš náhoda. Hlavním důvodem, proč jsme sem přišel bylo studium, ale prostě jsem nedokázal odolat a lepší místo pro pokračování jsem si snad ani nemohl přát. Kdybych si byl býval vybral jinou zemi, tak by to mohlo být lepší a nebo naopak horší. Myslím si, že uchytit se a dostat se tam, kde jsem teď, je ve Východní Evropě mnohem obtížnější, protože tu je mnohem rozvinutější taneční průmysl a v něm velká konkurence. Takže bych řekl, že je Česká Republika ideální, taneční průmysl je dobře propojen s tanečním průmyslem zahraničních zemí, ale spolu s tím je i dostatečně mladý na to, aby v něm stále mohly vyrůstat nové talenty.

bon trip

Jaké jsou výhody být Djem v České re:publice?

Bon Finix: Během hraní piješ nejlepší pivo na světě a koukáš na samý krásný slečny.

Tripmain: Tak jak jsem již řekl, výhodou DJování v České Republice je její nová scéna (15 let stará) a protože se zde dá díky tomu mnohem jednodušeji prorazit a uspět.

Ve které re:publice to mají podle tebe djs nejtěžší a naopak, kde se to jeví pro djs a produkci jako výhodné (ze kterých se dá dělat díra do světa nejlépe)?

Bon Finix:Nejtěžší to mají DJs v zemi, kde klubová scéna skoro neexistuje, na celym území neni ani jeden klub, kde se pravidelně hraje taneční hudba, a o vinyl shopu se DJům může jen zdát. Ta země se jmenuje Kypr. Kvůli masivnímu exportu kvalitní taneční hudby a mafiánům, nejvýhodnější podmínky asi bude mit Švédsko.
 
Tripmain: Je to obtížné být světově známou hvězdou, opravdu nezáleží na tom kde jste. Teď totiž záleží na produkci, produkovat takové skladby, kterými se můžete vyjádřit a teprve pak lze DJovat a pomýšlet na to, stát se hvězdou. Pokoušet se o to, že se stanete hvězdou jenom díky DJingu je dnes už téměř nemožné a pokud já vím, tak to se podařilo zatím jen Eddi Halliwellovi. Je to ale chyba, protože výborný producent nemusí být dobrým DJem a dobrý DJ zas není vždycky dobrým producentem. To jsou dvě zcela odlišné věci. Jenomže ať jste kdekoli, tak jen hodně práce, štěstí a kontakty, které máte, Vám rozvíjejí kariéru.
 
Procestovali jste společně už skoro celou re:publicu, přesto bych se rád zeptal, jestli jste už někdy hráli před publikem v ústeckém kraji? Nebude to v Děčíně náhodou tak trochu premiéra?
 
Bon Finix: Ano je to tak. Bude to naše první hraní v Děčíně a dokonce i premiéra našeho společného hraní jako Bon Trip v Ústeckém kraji. Už se moc těšíme!
 
Tripmain: Už jsem hrál u Máchova jezera (na Mácháči), jen si nejsem jistý, jestli to ještě patří pod Ústecký kraj. Tak by pro mě vlastně Beat Re:public mohla být premiérou v tomto regionu a pro Bon Trip to premiéra bez pochyby je.

Všimli jsme si, že české publikum je stále náročnější. Objevují se nejrůznější požadavky na uspokojivé výkony djs, mezi které patří například i samotný djův koordinovaný pohyb. Musí být podle tebe dj také skvělým tanečníkem, aby byl s jeho výkonem spokojen každý?

Bon Finix: Není to podmínka, aby DJ byl skvělým tanečníkem, ale je to veřejným tajemstvím, že když za pultem netančíš, promotér má právo ti strhnout peníze z honoráře. Tak my to radši neriskujeme a tančíme jak jen to jde :) 

Tripmain: Je hodně důležité mít kritiku v publiku, to totiž nutí DJe k sebezdokonalování a k tomu vyzkoušet něco nového, což vede k rozvoji, ale aby to fungovalo, tak musí být publikum k takovýmto novým věcem nakloněno. Někdy je České publikum hodně těžké potěšit, když je postaveno před něco nového, ale naštěstí se to už zlepšuje a scéna se stále rozvíjí.

Jakou desku byste nám nikdy nezahráli? Na co se nemáme těšit?

Bon Finix: Schranz remix Kabátů a netěšte se na moje taneční kreace za pultem.

Tripmain: Normálně nehraju skladby, které hraje mnoho ostatních DJů, výjimkou jsou jen opravdu vynikající skladby, takže to, co bych nehrál je třeba Love Is Gone od Davida Guetty, protože je to už ohraná skladba.

Opravdu je komerce nutností a odproštění ze svých zásad na to, aby byl dj v dnešním světě žádaný a úspěšný ?

Bon Finix: Kolik lidi co čtou tenhle rozhovor zná Davida Guettu? Asi všichni. Je úspěšný? Ano. Vydává komerci? Ano. Deadmau5 nebo Sebastien Leger jsou taky velmi úspěšní, a v určitym okruhu lidí jsou považováni, jako nejlepši v jejich profesi. Oba komerci jako takovou nevydávají. Další příklad: Eric Prydz. Vydává komerci? Někdy jo, někdy ne. Je úspěšný? Ano. Co to vše znamená? Úspěšným se můžeš stát s komercí nebo bez ní, předpokladem je, že to co děláš, to děláš dobře.

Tripmain: Úspěšnost DJe je definována tím, jak často hraje, jak dobře hraje a jak hodně velké a známé jsou party na kterých hraje. K dosažení toho je potřeba přesně vyvážit komerčnost a inovaci. Myslím si, že k potěšení publika je zapotřebí pár komerčních skladeb, ale k tomu, aby z Vás byl výborný DJ je důležitý výběr skladeb a jedinečnost, což je zas někdy v rozporu s komerčností. Je to opravdu hodně tenká hranice.
 
Kde nakupujete tracky a jak často? Kolik utrácíte měsíčně za hudbu?

Bon Finix:Nakupuju tracky každy týden, je to taková moje závislost. Moje oblíbené download shopy jsou beatport, djdownload a trackitdown. Díky digitalizaci, utratím míň než když jsem kupoval vinyly.

Tripmain: Skladby nakupuju od Beatport, Traxsource, DJDownload a dalších webových portálů a většinou si každý týden zakoupím něco nového. Měsíčně mě to přijde zhruba na pár tisíc korun.

bon trip

Co se podle tebe bude hrát za rok? Co hraješ teď za styl a co si hrál ve svých dj začátcích?

Bon Finix: Začínal jsem s progressive housem. Inspirovali mě lidi jako John Digweed, Deep Dish, Sander Kleinenberg nebo Satoshi Tomiie. Během těch let co hraju jsem v setech šáhnul po deskách ve stylu house, progressive, wet & hard, funky techno, breakbeat, electro, trance, minimal. V současnosti všechny styly splývají do sebe a je těžký definivovat hranice jednotlivých stylů. Kvůli tomu je težký přesně popsat můj styl hraní. Řekněme, že hraju elektronickou hudbu, která mě baví :) Ale kdybych nutně musel dát mýmu zvuku nálepku, zařadil bych to do kategorie, kterou popisuju jako electro-progressive s tranceovými prvky. Podle mě trend splývání stylů bude dále pokračovat. Nepřekvapilo by mě, kdyby za rok prišli s nečim jako minimalovej drumík :)

Tripmain: Teď je obtížné říct, co budu hrát za rok, momentálně jsou nejlepší skladby z Electro, Progressive, či Minimalu a nebo mix všech 3 žánrů. Takže za rok asi budu stále hrát jeden z těchto stylů. Začal jsem s hraním Hard Trance, jako DJ Dean, Pulsdriver, Cosmic Gate atd.
 
Každý dj má své označení pro svůj styl hudby. Definuj svými slovy to, co přesně vystihuje tvé hraní, pojmenuj (klidně nějak netradičně) svůj styl.
 
Bon Finix: Minimalo-tech-elektro-progressivní-tranceový-house.
 
Tripmain: Myslím si o svém stylu, že je inovativní, energický a vzrušující. Rád bych si myslel, že to jak hraju, nejenom že roztančí a rozpálí lidi, ale také inspiruje DJe, aby neustále zkoušeli něco nového a sami se rozvíjeli.

Máte nějakou pozvánku pro návštěvníky Beat Re:public v Děčíně?

Bon Finix: Jestli vás baví hudba, nejste slepě zafixovaní k jednomu stylu a nebráníte se něčemu novému, tak náš set, nabitý čerstvými tracky, bude příjemný pro vaše uši a určitě vás rozpohybuje. V případě, že vám naše hudebni lekce úplně nesedne, aspoň vás pobaví pohled na nás, jak se za pultem snažíme tančit :o) 

Tripmain: Děčín, to nebude jen skvělá party, ale také velká show skupiny výborných DJů. Tak se přijďte pobavit, poznat nás a další nové lidi a všichni si spolu užijeme bezvadnou noc! Těším se na Vás!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BEAT RE:PUBLIC

Pátek 15. 2. 2008
Vystupují:
Bon Trip (Bon Finix & Tripmain), LoCCo (poslouchej.net), Tzesar (Poslouchej.net), De Sean, Sarc O Fucque, Envelope Generator
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Derrick
13. 02. 2008 | 15:36:54
+0 | -0

No nic...

Kolik hodin týdně DJingu věnujete? Stíhate ještě něco jiného, nebo jste vlastně profíci? Kde berete inspiraci? Posloucháte hodně sety jiných DJ? Stíhate ještě chodit na párty? Na jakém eventu by jste si chtěli jednou zahrát...?
leclerc
13. 02. 2008 | 12:09:20
+0 | -0
taneční průmysl hmmm.. ;-)
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika