Jeden Svět 2008

Jeden Svět 2008

25. 02. 2008  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
10. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech začíná 5. Března. Letošní ročník je věnován Aun Schan Su Ťij, nositelce Nobelovy ceny míru, a lidem v Barmě, které utlačuje brutální vojenský režim.

10. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech začíná 5. Března. Letošní ročník je věnován Aun Schan Su Ťij, nositelce Nobelovy ceny míru, a lidem v Barmě, které utlačuje brutální vojenský režim.

Festival potrvá od 5. do 13. března a poté se přesune do ostatních 28 měst, kde bude probíhat během měsíce března a dubna. Na festivalu bude promítnuto 138 dokumentů z téměř 40 zemí světa, a to jak v soutěžích tak tématických kategoriích.

Cenu Homo Homini, která se každoročně udílí za přínos v oblasti lidských práv, bude předána třem barmským aktivistkám Su Su Nway, Phyu Phyu Thin a Nilar Thein, které se na demonstracích osobně podílely. Kvůli politické situaci v zemi, jsou dvě oceněné ženy nuceny se od loňského září skrývat, a třetí je ve vězení.

Festivalový program:

 Máte právo vědět, v porotě této sekce, nezasedne odborná porota, ale jednotlivci, kteří porušování práv zažili na vlastní kůži nebo ve své vlastni za dodržování lidských práv dlouhodobě bojují.

V letošním roce si svět připomíná 60. Výročí přijetí Všeobecné deklerace lidských práv. Jeden svět bude tuto událost připomínat programovou sekcí „Zaostřeno na diktatury“, přestože v řadě zemí světa v posledních desetiletích diktátorské režimy padly, v mnoha dalších jsou stálé pojmy jako svoboda nebo lidská práva tabu.

Na festivalu bude představeno bude několik filmů z kolekce „ Proč potřebujeme demokracii?“. (Souběžně s festivalem uvede filmy z této sekce ČT2 od 19. 2. do 15. 4. vždy v úterý ve 23:40) Součástí letošního ročníku, je i v rámci doprovodného programu setkání exprezidenta Václava Havla, patrona festivalu s několika desidenty a lidskoprávními aktivisty z celého světa.

Každý den festivalu pak budou probíhat debatní večery, výstavy, workshopy i hudební doprovodný program.

Jeden svět ve světě Během roku 2008 se Jeden svět bude prezentovat ozvěny i ve Washingtonu, New Yorku, Paříži, Bruselu, Madridu, Bukurešti, Sifii, Londýně, Sao Paulu, Buenos Aires a Vídni. Kromě toho se připravuje program i na univerzitách v Hong Kongu a jihoafrické Pretorii.

www.jedensvet.cz

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika