SKC: Každému se nezavděčíš

SKC: Každému se nezavděčíš

04. 03. 2008  |  Autor: m4y4  |  Komentáře (2)
Náhle onemocnělého SKC, který měl vystoupit tento pátek na nové drumandbassové noci DrumiX v Retro Music Hall, nahradí jeho bratr v triku Chris.SU. I přesto vám servírujeme exklusivní rozhovor, ve kterém vám SKC prozradí i něco o jejich společné spolupráci.
Ahoj Gabore, jak se máš? Jsme teď v půlce zimy, hodně sněhu na horách, měl jsi už čas zajet si zalyžovat nebo na prkno?
Bohužel, neumím lyžovat, jediná fyzická aktivita, kterou mám i jako svého koníčka, je ježdění na horském kole.

Už je to celkem dlouhá doba, co jsi vydal svůj první 12 palec Awakening/NRG. Rok po vydání, jsi se upsal velmi uznávaným labelům Nerve či DSCI4, jak jsi pocítil tento úspěch, co se tím pro tebe změnilo?
Možná se zdá, že takové věci se dějí náhodou, ale jedná se spíše o dlouho zrající proces. Máš spoustu času se do toho vývoje ponořit: Není to vlastně ani nic tak šokujícího, když to pak najednou přijde. Samozřejmě, je tu pár důležitých okamžiků, na které vždy rád vzpomínám. Jením z nich pro mě byla chvíle, kdy jsem obdržel mail od Kemala. Psal mi v něm, jak moc se mu líbil můj track Recharger. Byl jsem moc šťastný, protože zvuk Konflict (Kemal + Rob Data) byl jením ze spouštěcích mechanizmů pro mou produkci. Ten mail jsem si dokonce vytisknul a stále ho mám :)

Jaký dopad to mělo na tvé soukromí?
Začal jsem mnohem více času trávit ve studiu, zlepšoval své producentské dovednosti, a méně na univerzitě. Nakonec jsem jí ale dokončil, dnes jsou tomu 2 roky. Díky možnosti vystupovat jako DJ nemusím chodit do práce a můžu se plně koncentrovat pouze na hudbu.

skc

Hodně jsi na sebe znovu upozornil vydáním vynikajícího alba Killing Me Softly, které vyšlo u Kluteho labelu Commercial Suicide. Byla práce na albu obtížná? A vůbec, jak se ti povedlo upsat album právě na Commerical Suicide?
V době, kdy na Commercial Suicide již byly naplánovány tracky Butchery, Heartbreak, Headquarter, Break It Down, jsem spolu s Klutem došel k závěru, že bych mohl vytvořit rovnou celé album. Klute věděl, že by tato nabídka pro mě mohla být velmi inspirativní, sám tak pracuje. Jakmile jsem měl v hlavě možnost pracovat na celém albu, nápady přicházely zcela přirozenou cestou, volně a bez námahy. Album tak bylo upsáno ještě dříve, než bylo vůbec vytvořeno.

Nezkoušeli jste se s Klutem dohodnout na nějaké budoucí spolupráci? Mohlo by to být velmi zajímavé, oba máte svůj dost specifický zvuk.
Mluvili jsme o tom spolu několikrát, bohužel zatím vždy bez konkrétního výsledku. Jedinou společnou věcí tak zůstává jeho remix tracku The Mist, který jsem dělal v rámci Tactile.

Nemáš nějaký producentský idol, se kterým by sis chtěl někdy sednout na nějaký čas do studia, případně proč?
Popravdě řečeno, žadný idol v drumandbassu již nemám, samozřejmě respektuji každého, kdo dělá dobrý beat. Navíc spolupráce se mnou je dost obtížná, většinu času mám přesnou vizi, jak má konkrétní sampl či celkové znění tracku vypadat a jsem v tom prakticky neustupný. Loď může mít pouze jednoho kapitána. Jediná osoba, se kterou jsem schopen spolupracovat bez problémů je Chris.SU, i přesto je to již dlouhá doba, co jsme spolu něco udělali.

Po skvělém remixu klasiky The Code nebo tvého vlastního tracku Recharger jsem celkem zvědavý, s čím přijdeš. Na co se můžeme letos těšit?
V poslední době jsem celkem líný, dělám na jiných hudebních stylech, pár remixech pro maďarské kapely nebo hudbu pro reklamy. Chystá se ale 12 palec u Commercial Suicide – Close Encounter / The World Is Changed, remix Black Sun Empire - Firing Squad a pár dalších tracků pro náš vlastní label Tactile Vinyl.

Krom své sólové tvorby, tvoříš společně s Chrisem.SU, Longmanem a Safairem známou Tactile crew. Kde jste se vůbec všichni poznali a za jakých okolností?
Seznámili jsme se u Safaira. Měl své studio na venkově, nedaleko od Budapešti, kam mě jednoho dne pozval spolu s Chrisem.SU a dvěma kamarády (Longman + Bratwa), podívat se na nové vybavení. Tam to všechno začalo. Doba již však pokročila, takže dnes využíváme internetu pro zasílání souborů rovnou mezi sebou a nemusíme tak dojíždět každý víkend do jiného města.

V Tactile je vás celkem hodně, jak funguje spolupráce v tak velké crew? Nemáte někdy nějaké menší spory o tom, co přijde do nového tracku a co ne?
Známe své hudební chutě navzájem, proto nikdy nepřekročíme určité hranice, nestává se tedy moc často, že by někdo přišel s něčím, co by někomu mohlo vyloženě vadit. Všichni se snažíme být otevřeni jakýmkoliv návrhům a vyloženě tvrdě na něčem netrváme.

Jak často máte možnost hrát na akci jako kompletní Tactile crew, zvláště pokud se jedná o zahraničí?
Původně nás bylo 5 (nyní pouze 4, jelikož Bratwa má rodičovské povinnosti), proto dostat booking mimo Maďarsko, bylo vždy poněkud obtížné. Několikrát jsme vystoupili komplet ve Vídni, jinak převážně pouze v Maďarsku.

Nejvíce jste se zviditelnili díky svému debutovému albu Supersystem (Timeless recordings). Kolik času jste strávili ve studiu?


Celkem hodně, pokud si dobře pamatuju, trvalo to celého půl roku, než jsme vše dali dohromady. Nejvíce práce udělali Chris.SU a Safair, já jim pomohl s pár věcmi, ostatní přidali pár připomínek, díky hraní tracků venku, kde mohli sledovat přímé reakce lidí.

Ze Supersystemu se mi asi nejvíce líbilo Changing Slowly, který se ale dost liší od zbytku ostatních věcí na albu. Proč se tam nenachází více funky tracků jako je třeba tento?
Každému se nezavděčíš. Vše se odvíjelo od nálad, které v tu dobu zrovna měli Chris.SU se Safairem, proto je většina asi převážně na dub a techy vlně. Hodně také záleží na tom,
se kterými samply zrovna pracuješ. Drumandbass je více o technické stránce věci. Většina tvorby je výsledkem experimentů s nejrůznějšími druhy vybavení nebo zvuků. Zatímco tvé schopnosti a dovednosti rostou, čas pokračuje a celý proces se tak pro tebe stává přirozenějším.

Založili jste vlastní label Tactile Vinyl, na kterém vydáváte svou vlastní produkci. Pokud se ale podívám na nějaké nové dubplaty, hodláte dát prostor i dalším producentům, je to tak?
Jasně, chystáme se vlastně vydávat to, co nás baví, takže se jedná převážně o tracky našich kamarádů.

Jaká je hudba blízké budoucnosti? Není na programu nové album Tactile? :)

Nechci šířit nějaké drby, ale něco jsem již zaslechl o druhém Tactile albu. Neberte to však jako oficiální oznámení.

Díky moc za interview a budeme se těšit již tento pátek na party DrumiX v Praze.
Taky děkuju a těším se.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DRUMIX

Pátek 7. 3. 2008
Vstup: Předprodej 100 Kč, na místě 150 Kč
Vystupují:
SKC, Jay Rome + MC Shnek, Deadly Viperz (Akira + Anakin), Bifidus Aktif, Rudeboy, M4Y4 a ahZ + MC Toshi
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
fnop
12. 03. 2008 | 15:08:26
+0 | -0

super rozhovor

:))
Muzzy
05. 03. 2008 | 10:20:47
+0 | -0
hmm, hustej rozhovor
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika