Berlínští Jahcoozi v Roxy

Berlínští Jahcoozi v Roxy

04. 03. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) Ve čtvrtek 24. dubna přijede do pražského klubu Roxy berlínská skupina Jahcoozi. Vystoupí na happeningu s názvem Nedovedu pochopit, jehož záměrem je upozornit na nebývalý rozmach xenofobnich aktivit v ČR.
Sasha Perera, Oren Gerlitz a Robot Koch na sebe poprvé natrefili před šesti lety v Berlíně. Přes kamarády kamarádů Sasha slyšela Robotovy beaty a on stejnou cestou zaslechl její hlas. Dali si dvakrát schůzku v jednom zakouřenym domácím studiu ve čtvrti Neu Kölln. Zkusmo natočili první písničku a bylo rozhodnuto, už se od sebe nehnuli. Našli univezálního muzikanta Orena a jeden z nejzábavnějších berlínských projektů současnosti, kterému do velkého světa pomohl John Peel, byl na světě.

jahcoozi

V říjnu 2005 Jahcoozi vydali první album Pure Breed Mongrel Jahcoozi vydali až v říjnu 2005. To už ovšem měly v životopise první parádní zářez na pažbě. Na renomovaném labelu Kompakt vyšlo v červenci 2003 EP Fish. Rovnými beaty přesycenému Berlínu v klubech servírovali výbušnou směs hip hopu, ragga-technu, dub-popu a clik pop elektroniky. To samotné by téměř nicnamenalo, kdyby Kompakt nedodával promo vzorky nových desek do britského BBC Radio One

EP nadchlo věhlasného, bohužel už zesnulého DJe Johna Peela, který jej pouštěl při své show na radiu BBC. Peel dokonce uvedl Fish jako jeden ze svých nejoblíbenějších počinů. Krátce nato Jahcoozi byli pozváni k vystoupení na berlínském festivalu Marke B. Stále větší věhlas jim pomohl dostat se ke společným vystoupením s Apexem Twinem, Chicks On Speed a dalšími.

Sasha, rodilá Londýňanka s kořeny na Srí Lance, byla v Berlíně už dva roky, než se seznámila s Robertem a Orenem. Je s podivem, že až tam začala pořádně zpívat, nejdřív s nejrůznějšími undergroundovými elektronickými projekty, kterými je hlavní město Německa posledních deset let vyhlášené. Postupem času si díky punkově zabarvenému hlasu mohla začít z nabídky těch nejzajímavějších beatů. "Nakažlivé množství zábavy a bassů všude kolem vás," popsala energickou hudbu Jahcoozi charismatická zpěvačka Sasha před loňským koncertem v Brně.

Producent Robert Koch, o kterém přátelé v nadsázce říkají, že nikdy nespí, se pár let pooflakoval po New Yorku, kde sbíral první zkušenosti se skládáním elektronické hudby. Do Německa se vrátil v roce 1999, tedy v období, kdy už to v něm pořádně vřelo a začínal zastinovat Londýn. Hned založil label Hamton Recordnings a vzápětí dva projekty The Tape a Autodrive, které jedou souběžně s Jahcoozi doteď.

Izraelský muzikant Oren Gerlitz aka Baba Massive se do Berlína z Tel Avivu přestěhoval jako poslední z party - v roce 2001. Je jediný z kapely je školený hudebník, na což je patřičně hrdý a nezapomíná v rozhovorech připomínat, že jediný také pořádně cvičí. Sám o své roli v Jahcoozi také v legraci říká, že vyžírá tu nejhorší práci, musí totiž hrát na basu a i na kytaru, Robot ho nutí skládat s ním muziku, podílet se jejím mixování, a aby toho nebylo málo i finalizování.

Koncem roku 2005 vydali Jahcoozi své regulérní debutové album Pure Breed Mongrel na labelu Kitty Yo, objevily se na něm úspěšné singly Hello Barbie a Changing Time.

V roce 2006 Jahcoozi nechyběli na street-party Loveparade. V tom samém roce také absolvovali první turné po Asii, v polovině března letošního roku se chystají do Spojených států. Stejně jako v Praze, kam přijedou 24. dubna do klubu Roxy na happening proti xenofobii s názvem Nedovedu pochopit, budou za oceánem propagovat aktuální album Blitz´n´Ass, které vyšlo loni v říjnu na labelu Asound. Z desky můžete na Rádiu 1 slyšet skladbu BLN, za pár dní uvidíte v Musicbloku a ve Frisbee stejnojmenný klip.

play Jahcoozi - Shake The Doom
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika