Subsist: Jsem trpělivý a vážím si detailů

Subsist: Jsem trpělivý a vážím si detailů

08. 03. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) Dalším hostem blížící se party Gain, je vedle slovenského DJe Bosse i představitel českého minimal techna, rezident akcí KIika a častý inventář většiny letních festivalů, východočeský DJ Subsist. Nedalo nám to a Subsista jsme pořádně "proklepli" v následujícím rozhovoru.
Ahoj Petře. Ačkoli si v Plzni již několikrát vystupoval, už je to přeci jen nějaký pátek, co si nás navštívil naposledy. Pro ty, kteří tě neznají, jak by ses ty sám představil?
Ahoj, mohl bych čtenáře odkázat na můj spejs www.myspace.com/djsubsist, ale to bych byl asi suchar:-) Jak se tedy nějak normálně představit? Jsem z východních Čech, z orlického podhůří, takže to mám všude celkem daleko :-) Za gramcema to táhnu už desátým rokem a sám tomu ani nemohu uvěřit. Přesto mě to baví snad čím dál více. Prošel jsem si českou minimalovou érou od jejího úplného začátku, což bylo ještě dřív, než by se dalo říci, že byla v plenkách :-) Spolupracuji s celou řadou djů, producentů a promotérů z Česka i Slovenska. Mám za sebou úspěšné i méně úspěšné projekty. Aktuálně se mohu pyšnit úspěšným projektem Klika, klubovkou, která v květnu oslaví už 30.díl! To si myslím na české poměry není špatné, co říkáš?

Tak to určitě. Zmínil jsem, že už si v Plzni několikrát vystoupil. Pamatuješ si na ty akce? Kdy a kde to bylo?
To víš, že pamatuji. Sice asi ne úplně veškeré detaily, ale ty party v paměti mám. Hlavně tu první! Bylo to v nějaké hale (plzeňské výstaviště, pozn.red.), odhaduji před sedmi lety. Pozval mě tenkrát Spleen. Byla to pro mě docela tvrdá zkouška, jelikož v té době nikdo z návštěvníků minimal techno nedával. No a paradoxem zůstává to, že hned po mě hrál právě Boss…doba se vrací :-) Jinak si pamatuji na klub DVD a ještě jeden menší klubík, v té době dost vyhlášený a samozřejmě na open air v Příchovcích. Nevím, jestli to tenkrát byl jeden z prvních Sundanců nebo něco jiného. A když už jsme u toho vzpomínání, tak Plzeň mám asi na vždy spojenou se jménem Šmaf. Copak dneska asi dělá? :-)

subsist

Ty jako DJ si sjezdil celou republiku. Kam se vracíš vůbec nejradši?

To se těžko bagatelizuje. Nejraději se člověk vrací tam, kde očekává super atmosféru, parádní zvuk a skvělé kámoše. Prostě všechny důležité faktory pro dobré hraní a příjemné klima. Díky Klice, která je putovní akcí, takových míst už pár mám. Jedničkou je pro mě Bastion v Jaroměři (www.bastion35.wbs.cz). Tam je všechno, špičkový prostor, dokonalý zvuk a fantastická minimalová základna. Jinak skvělé zážitky mám i z Chomutova, Brna a dokonce už i z Prahy, která se minimal technu poslední dobou dost otevřela. Jo a neměl bych zapomenout na velmi spontánní Open Air Valley kousek od obce Drahany u Prostějova. Moc příjemné "freečko", které je dílkem Carl Kinga. No a také Mrkev v Opavě a klubovka Restart za níž stojí Petr Wünsch. A v neposlední řadě si neodpustím zmínit Subclub v Bratislavě, tam je to totiž vždycky bomba! Naposledy jsem tam hrál s finským Luomem a atmosféra tak narvaného Subclubu se dá jen těžko popsat (fotoreport z akce). Něco podobného jsem však zažil i teď v Polsku ve Wroclawi, takže pevně doufám, že odtamtud zase nějaké pozvání přijde.

DJ Subsist je v České republice a řekněme ve střední Evropě synonymum pro minimal techno. V Česku se toho o tomhle stylu moc neví, spousta lidí má hodně zkreslenou představu. Neirituje tě to?
Hehe, tak s tou Evropu jsi mě trochu rozesmál :o) V klidu mohu říci, že mě dneska už v podstatě nic takového neirituje. Vždy jsem se snažil být trpělivý a vážit si detailů. O tom je i celý vývoj minimalu v ČR. Osobně jsem velice vděčný za to, jak si v tomto ohlednu dnes ČR stojí. Usvědčují mě v tom především akce, na kterých hrávám. To, co se řeší na fórech nebo co kde někdo napsal za report, pro mě není vůbec směrodatné. Vždycky je to jenom pohled jedince podmíněný jeho momentální náladou. Názory typu „netaneční, k poslechu, bez energie, nuda“ mě dnes úplně míjí. Vždy mi stačí vzpomenout na posledních pár akcí a skvěle se bavící publikum. To je pro mě berná mince. Ne nějaké rádoby odborné pózy či výkřiky těch, kteří neumějí poslouchat.

Já moc dobře vím, že třeba tvůj minimal je chvílemi pořádný "mazec", který nikdo nemůže nazvat netanečním. Na co se můžeme těšit na Gainu?
Na tepavé, hluboké a eklektické minimal techno, který pověří tamější sound systém!

Tenhle styl hraje v Česku více lidí. Někdo opravdu ke kávě, a někdo, jako třeba ty, pěkně svižně. Chtěl bys na někoho dalšího ukázat? Někoho konkrétního vyzdvihnout?
No, tak jasné je, že na prvním místě to je Ala – kolega z Kliky, minimal dle mého gusta, perfektní DJ, výborný člověk. Jsem rád, že jsme se poznali a začali spolupracovat. Máme společně stejný elán, názory a důvěru. Bez toho by to mezi námi nemohlo snad ani tak dlouho fungovat. Dále Metrio z Jaroměře, pro mě objev a talent. Pan Tep z Chomutova, parádní experimentální minimal. Insect Elektrika, nejlepší minimalový liveact v ČR společně s Elektrabelem. Jo a Mindhole, další velmi nadějný liveact z ČR. Samozřejmě Molczik, parádní taneční minimal a bezva kámoš. :-) V poslední době mě mile překvapil Rivendel svou producentskou prací i djským vývojem. Slyšel jsem dobré reference na djské duo Carl Exe a DJe Shalu, které ovšem v brzké době teprve uslyším, takže jsem velmi zvědavý. Jo a rovněž musím vzpomenout na Moorise se skvělým výběrem a citem pro kompozice. Kdo dál…? Je takových samozřejmě více. Takhle z fleku vzpomenout na všechny? Ani jsem se do toho neměl pouštět. Nerad bych na někoho zapomněl. V podstatě mohu říci, že právě Klika slouží mimo jiné i k tomu, abychom prostřednictvím jí mohli na někoho poukázat. Takže kdokoli tam hrál nebo bude hrát, patří mezi výše zmíněné!

A co vůbec Plzeň. Znáš v Plzni nějaké DJe? Líbí? Nelíbí?

Znám pouze jména z plakátů. Blíže jsem měl možnost poznat pouze Molczika a trochu Dioma. Takže se do nějakého většího hodnocení nemohu pouštět.

Březnový díl party Gain bude o technu. V tvém případě o minimal technu, DJ Boss zas bude určitě "sekat hlavy" tvrdým beatem. Jak se ti vůbec hraje spolu s techno DJi na jedné stagi? Já osobně v tom problém nevidím, spíše naopak, ale jak to vidíš ty?
No osobně mám radši, když to po mě ještě aspoň chvíli jede pomalu, ale jinak s tím větší potíž nemám, i když je jasné, že takové akce sebou nesou riziko nedočkavců, kteří přišli na techno a koule jim najela už při mém setu. :-)

Loni v létě si sjezdil hodně letních festivalů. Které všechny to byly a kde se ti líbilo úplně nejvíc?
Na Plovárně open air, Open Air Valley, Roots Of Sound, Svojšice, Bassovertekk, Hrachovka, Hradhouse, Summer of Love a Suncastle. Líbilo se mi úplně na všech! Výjimečný byl pro mě Hradhouse, jelikož se tam představila Klika stage, která sklidila velký úspěch. Jeskyně byla plná v podstatě od samého začátku akce až do zavíračky!

A co letošek? Už se něco lukrativního rýsuje?
No tak byl mi zas potvrzen Hradhouse (opět Klika stage, tentokrát na náhorní palouku!) a Summer of Love, společně s Alou otevíračka hlavní stage! To rozhodně beru za úspěch. Další akce jsou v jednání, takže nechci moc předjímat. Byl bych rád za něco za hranicemi. Naťuknuté je Polsko a Maďarsko, tak uvidíme.

Co vlastně dělá Subsist, když není za mixážním pultem?
Chodí do práce, dělá poslední ročník vysoké školy v Brně, miluje procházky v přírodě, miluje cyklistiku a s velkým nadšením studuje a praktikuje makrobiotiku. :-) Jo a mimo jiné stále někde něco plánuje, organizuje a vymýšlí.

Když mluvíš o té makrobiotice, tak já o tobě vím, že děláš hodně do čajů a zdravého životního stylu vůbec. Jak si na tuhle cestu vlastně přišel?

O čajovou kulturu jsem se začal zajímat před asi osmi lety. Přišlo to nějak spontánně, myslím, že brácha domu přinesl „jakési“ zelené čaje a mě to okouzlilo. Zájem o jiný výživový styl a s tím spojený nový pohled na život přišel později, společně s mým zájmem něco v tomto směru změnit. Prostudoval jsem řadů různých duchovních odvětví a témat. Komplexnost a hluboká moudrost makrobiotiky, která mimochodem není jenom o jídle, mě oslovila nejvíce a každá další kniha, kterou prostuduji, mě v mém výběru jenom utvrzuje. Poznal jsem, samozřejmě stále poznávám a navždy budu stále poznávat, něco, co mi dalo novou perspektivu, dosud nepoznaný pohled na svět, život a hodnoty.

To je zajímavé. Na závěr se tě zeptám na klasické klišé, se kterým obtěžuju všechny DJ hosty Dancemedia, se kterými dělám rozhovor. Když tě bude chtít nějaký fanoušek pozvat na drink, co by to mělo být?
Sencha, Bancha, Hojicha, Kukicha, Lung Ching, Tie Guan Yin, zázvorový čaj nebo Plzeň! :-))

Výborně. Takže moc děkuju za rozhovor, Petře, a budeme se všichni těšit na 14.3. do Alfy na Gain. Ať ti to hraje!
I já děkuji a rovněž se moc těším!

Ptal se: Anyrok
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

GAIN 6

Pátek 14. 3. 2008
Vstup: 90 Kč
Vystupují:
Boss, Subsist, Molczik, Majkl
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika