Native Instruments Traktor Scratch

Native Instruments Traktor Scratch

13. 01. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Firma Native Instruments, známá především softwarem Traktor, vypustila očekávanou novinku nazvanou Traktor Scratch. Oproti verzi Traktor 3 je tento software upravený speciálně pro hraní z kódovaných vinylů nebo CD.
Ubyly proto nějaké zbytečné prvky a funkce, ale na druhou stranu jich také pár přibylo. Dále se o nich zmíním. Vývojáři se také soustředili na zlepšení zpoždění při práci s programem a při mnou používané latenci 7,5 ms jsem opravdu nezaznamenal jediné zaseknutí nebo jiný problém.

V balení najdete dva timecode vinyly + dvě CD, instalační CD, zvukovou kartu Audio 8 DJ a v neposlední řadě potřebné kabely pro zapojení. Instalace je jednoduchá a i když je u požadavku pro Windows XP napsáno, že musíte mít Service Pack 2, neměl jsem problémy se Service Packem 1. Po spuštění a aktivaci samotného programu rozhodně doporučuji kliknout na záložku Preferences a nastavit zvukovou kartu a případně další věci jako je latence apod. podle výkonu Vašeho počítače. Poté už stačí položit desku na gramofon nebo vložit CD do přehrávače a nechat proběhnout krátkou kalibraci signálu. Hodnota signálu se poté graficky zobrazuje v horním okénku v Traktoru a je nejdůležitější pro správný chod programu. Při špatném signálu se hudba zasekává, během manipulace s deskou nebo scratchování dochází k výpadkům a také zasekáváním. Hodnota signálu může být ovlivněna například přenoskou u gramofonu, kabely, opotřebováním timecode vinylu, nebo výstupy mixážního pultu.



U vinylu si můžete vybrat, zda budete hrát na rychlost 33 nebo 45. Na konci je také speciální drážka, pomocí které můžete listovat mezi skladbami, což je skvělá věc a díky ní prakticky vůbec nepotřebujete při hraní myš. Tato funkce je samozřejmě i u CD. Zvolíte si tedy skladbu a během chviličky se načte a můžete hrát. Program samozřejmě rozezná polohu přenosky, takže veškerá manipulace je 100% stejná jako u klasického vinylu. Výhoda je možnost sledování grafického průběhu skladeb (s možností přibližování nebo oddalování), takže dobře poznáte, kdy přijde např. offbeatová pasáž apod. Během hraní můžete nastavovat cue body nebo vytvářet smyčky (od 1/8 do 32 beatů), aniž by to nějak ovlivnilo plynulé hraní nebo zvuk. Dále se Vám zobrazí název skladby a interpret, hodnota pitche, bpm skladby a zbývající čas do konce tracku. Seznam skladeb je přehledně vyřešen. Můžete je řadit podle kategorií, vyhledávat nebo je třídit do různých složek, které si poté můžete přiřadit pod klávesy F1-F10 pro rychlé ovládání. Do jedné ze složek se navíc automaticky zaznamenávají odehrané skladby, takže po hraní je maličkost sestavit např. tracklist k setu.

Pokud budete Traktor Scratch používat hodně na scratchování, nebo pokud hrajete hip-hop a podobně, bude se Vám hodit grafické zobrazení desky, která má na sobě výrazný bod, a reaguje přesně podle Vašich pohybů s vinylem, výborné pro snadnou orientaci při scratchi a v podstatě to nahrazuje lepení štítků na desku.
Mezi další funkce patří efekty s nastavitelnými parametry. Delay, reverb, flanger, beat masher. Zvukově nic extra, spíše doporučuji lepší mixážní pult s efekty nebo externí efektor, který se dá dobře s programem a dodávanou zvukovou kartou propojit. Dalšími ovládacími prvky jsou přeskakování ve skladbě o čtvrt, jeden, nebo čtyři beaty, dále seznam šesti cue bodů s možností okamžitého spuštění některého z nich a funkce master tempo (key lock). Dále editace cue bodu, úprava bpm a nahrávání, což je funkce, která nabízí spoustu možností. Jednoduše vyberete zdroj nahrávání, můžete i zvolit automatické rozdělení souboru po 650, 700 nebo 2048 MB a cílovou složku, kam se soubor umístí. Gainem vyladíte hlasitost nahrávky a máte možnost zapnout limiter. Během nahrávání můžete kdykoliv stisknutím tlačítka Cut začít plynule nahrávat do dalšího souboru, aniž by vznikla nějaká mezera – takto se dá například dobře natrackovat set. Zdrojem nahrávání může být cokoliv. Dodaná zvuková karta má po zapojení volné dva kanály C a D (2 cinch vstup každý). Má také XLR vstup na mikrofon. Můžete tedy nahrát různé pasáže z desek, CD, hudební nástroje nebo pomocí mikrofonu nějaký hlas a poté všechno vmíchávat do setu, scratchovat apod. To už je na fantazii každého. Důležité je, že se vše dá dělat během hraní, aniž byste museli cokoliv přerušovat. Zvuková karta má také výstup na sluchátka (velký jack konektor), pomocí kterých můžete odposlouchávat buď vstup kanálu C, nebo výstup kanálu D. Zbývá ovládání hlavního Master výstupu, kde Gainem nastavíte celkovou hlasitost, nastavení Balance a opět je zde možnost zapnutí limiteru.

Nakonec v horní liště naleznete ukazatele času, stavu baterie pro notebooky, úroveň master výstupu, vytížení CPU a signalizaci audio rozhraní. Ještě bych měl podotknout, že má Traktor plnou podporu s Beatportem, takže přímo přes Traktor rozhraní se můžete připojit na tento server.

Celkově shrnuto jsem byl s Traktor Scratch spokojený. Důležité je, že program při hraní reaguje okamžitě - i při scratchování a dalších operacích. Druhá povedená věc je zmiňované živé nahrávání. Hraní se tak stává kreativnější a rostou možnosti používání tohoto softwaru. Rozhodně doporučuji všem, kteří přemýšlí nad hraním z počítače. Dostanou nejen povedený software, ale i povedenou zvukovou kartu.

Zpět na shop.poslouchej.net
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika