STOMP vystoupili v Kongresovém centru

STOMP vystoupili v Kongresovém centru

15. 04. 2008  |  Autor: Tenzo  |  Komentáře (4)
Buch, buch ... cink ... buch, buch, cink, klap ... cink, klap, klap, clink ... dup, dup, lusk, tlesk, tlesk ... clink, clink, dup ... dup ... tlesk ... tlesk ... buch, buch, cink, kling, clink, buch ... klap, clink, klap, cink ... dup, dup ... tlesk ... Slyšíte to? ... STOMP...
Tak takhle nějak se mohl cítit divák, který při koncertu legendárního tanečně - divadelně - hudebního uskupení STOMP zavřel oči. Při jejich představení bych to ale rozhodně nedoporučoval, protože přijdete o podstatnou část komedie odehrávající se na podiu. Návštěva pražského představení skupiny Stomp, které založili Luke Cresswell a Steve McNicholas, byla opravdu velký zážitek.

Koncert začal nástupem úklidové čety, která při zametání odehrála první skladbu, údery smetákem o podlahu. Jeden ze členů hrál s takovou vervou že svůj „hudební nastroj“ přerazil vejpůl. Naštěstí support ze zákulisí okamžitě zasáhl a hra mohla pokračovat.

Jako další přišly na řadu ruce a nohy. Tleskání dupání v druhé polovině ještě umocněno podlahou posypanou pískem. Zde se projevuje poprvé „šikana“ uvnitř skupiny. Jednomu členovi totiž před začátkem vystoupení silnější kolega shrabal jeho hromádku písku. Naštěstí má písku plné kapsy a svůj díl si označí čárou do něj vyrytou :o) Jeden z vrcholů večera, aspoň pro mě, je hra na gumové hadice. Jednotliví členové Stomp zasazují údery do podlahy a zvuky jsou naprosto úžasné!


ilustrační foto

Během večera si jeden z hlavních vystupujících „trénuje“ publikum k tleskání na povel. Úspěch odměňuje uznáním, ale párkrát si i drží hlavu a nešťastně jí kroutí.

Hraní na dřez a jeho obsah je docela náročné na uši. Většinou totiž hrají na různé plechové hrnky, a i údery do samotného dřezu dosahují značně vysokých frekvencí. Následné vypouštění do kýble a oklepání simuluje jistou životní situaci, nám mužům hodně blízkou :o)

Následuje hodně vtipná scéna s mopem, kdy jeden ze členů dojde po dřezovém vystoupení vytřít podlahu a nastupuje kolega „loser“ s obrovským mopem na rameni. Při pokusu přes rameno hodit mop na podlahu, mu tyč klouzá po rameni a místo hlavy má obrovskou chlupatou kouli :o)

Hraní na noviny je doplňováno exhibicí „STOMPáka“ s červeným čírem na hlavě, který si nejenom z novin vykouzlí krásné „vlásky“, ale i dokazuje že tučný břich se umí vlnit do rytmu. Jako vrchol sólového čísla diváci spatří Sochu svobody.

Následuje důkaz, že i kancelářská židle může být dobrý „industriální“ hudební nástroj. Sklápěním opěrky a opětovným rozkládáním se dosahuje opravdového hluku. Stejného efektu docílí i poskakováním v dřevěných bednách anebo tím, že tlučou víky od popelnic o sebe. Pro upřesnění, jedná se o americkou popelnici. Ta má nádobu a víko zvlášť.

Chůze na plechových barelech je podle mě asi nejnáročnější částí vystoupení. Přece jen obout lyžáky s klasickým barelem vespod nebude žádný med, zvláště pokud vás v tomto postroji donutí někdo poskakovat.


ilustrační foto

Na řadu se dostávají i plastové barely, coby simulace „kopáku“ u klasických bicích. To už ale nastupují i popelnice a začíná závěrečný „rachot“. Údery jsou (aspoň pro diváky v prvních řadách) i cítit. Člověk by nevěřil, jak hlubokého zvuku je schopen plastový sud na kvas :o)

STOMP ale nejsou jen zvukovým vystoupením. Je to především dobře sehraná komedie. Pokud se divák nebavil, dostal to od jednoho člena docela „sežrat“. Stal se terčem posměchu nejen pro něj, ale následná pantomima byla zdrojem zábavy i pro zbytek publika.

Pokud jste si STOMP nechali uniknout, přišli jste o opravdu luxusní zážitek. Síla tohoto uskupení totiž není ani tak v hraní na „věci“, protože přece jen rytmus který hráli se většinou opakoval, ale právě v tom divadle. Doporučuji koncert rozhodně navštívit při jejich další návštěvě.

P.S. Některé scény nejsou záměrně vysvětleny. Aby Vás to donutilo příště přijít.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: STOMP

Úterý 8. 4. 2008 až Neděle 13. 4. 2008
Vstup: 990 Kč
Vystupují:
Stomp live
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Spajda.m
22. 04. 2008 | 09:58:39
+0 | -0
Já tam byl a příště jdu zas....

20. 04. 2008 | 16:52:27
+0 | -0
a ja tam nebyl a hooodne toho lituju, bo stomp fakt stoji za to
Owlet
16. 04. 2008 | 23:44:48
+0 | -0
Já tam taky byla, shodou okolností a krásnou náhodou a autorem článku...pod který se tímto podepisuju...nezapomenutelný zážitek a naprosto luxusní show:-)
scornak
16. 04. 2008 | 17:09:39
+0 | -0
Ja tam byl ....:-) nezapomenutelny zazitek.
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika