Less Than Jake v srpnu v Praze

Less Than Jake v srpnu v Praze

20. 05. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
(Promotion) Less Than Jake - legenda amerického ska-punku. Syrová energie punku, brysknost dechové sekce a hybnost stylu ska už zlákala nejednoho muzikanta. Z řady všech kapel ovšem ční američtí Less Than Jake.
Less Than Jake je kapelou, která vznikla v Gainsville v USA někdy na přelomu 80. a 90. let. Jádrem kapely vždy byl bubeník Vinnie Fiorello a zpěvák a kytarista Chris Demakes. Začátky kapely sahají někam ke středoškolským studiím těchto dvou. V této době napsali píseň „Hey Herbe!“, věnovanou Vinnieho sousedovi Herbovi a jak poznamenávají, byli schopni ji hrát celé hodiny, dokud na ně nezavolal policii, nebo si nešli zapálit. Chris odešel poté studovat vysokou školu a Vinnie, po neúspěšném zkoušení s bandou stavebních dělníků a jedním pankáčem, zvolil přestěhování se za ním. V této době dávají dohromady své první skutečné písně a taky kapelu, která by měla za něco stát. Přes známosti více než pochybné se u nich na zkoušce jednoho dne objevil basista Rog Manganelli, který je také brilantním kytaristou a při hraní je to rozhodně poznat, protože technicky zvládá zběsilé basové linky tak, že by mu to mohl závidět nejeden “španělkář“.

less than jake

Less Than Jake se přesto všechno necítí dostatečně kompletní. Chtějí tvrdou muziku okořenit dechovou sekcí. A tak brzy z jedné lokální ska kapely vytahují trumpetistku jménem „J“ (Jessica Mills). Kapela je víceméně pohromadě a může se nahrávat. Debutové album Less Than Jake se jmenuje 7" a podle slov členů kapely se jedná skutečně o vymodlené dítě, které vzniklo svépomocí a s největší láskou tvůrců. I když původně jen na kazetách. Less Than Jake se pomalu začínají prosazovat jakožto vynikající koncertní skupina. A jednoho dne se na jejich zkoušce zjeví chlapík s trombónem, na jehož jméno si nikdo nemůže vzpomenout. Posléze si vzpomenou, že na jednom koncertě je tento „Buddy“, jak mu začnou říkat, oslovil, jestli by si s nimi nemohl zahrát, že prý na střední hrával na trombón. Vinnie svůj souhlas připisuje divnému pivu v tom klubu. Nicméně kapela má druhého dechaře. A před sebou první turné po Spojených státech. Těsně před ním ale Buddy mizí na čas do Francie a protože pro LTJ je typické, že přebírají hráče z čerstvě rozpadlých kapel, na turné s nimi odjíždí baryton saxofonista „D“.

Buddy se po turné vrací a kapela se pouští do prvního CD „Pezcore“, které má slušný ohlas, protože Less Than Jake jsou v této době už poměrně populární nezávislá kapela. Následuje album „Loosing Streak“, při jehož nahrávání si trumpetistka „J“ uvědomí, že pro ní bude lepší být středoškolskou učitelkou a z kapely odchází. Opět následuje přebrání trumpetisty Petea z jedné rozpadnuvší se kapely. No a o něco později se přidává tenorsaxofonista JR (Peter "JR" Wasilewski). Jenže to už je Pete pryč a v tomto složení hrají Less Than Jake zhruba dva roky až dodnes.



Co jsou Less Than Jake vlastně zač...
Na první poslech se projeví dravost punku. Less Than Jake se s ničím nepářou a většina písní je ďábelsky rychlá, s pořádně našláplou rytmikou. Skupina nezapře, že začínala bez dechů (ne „bez dechu“ - pozor! Neplést!) a držela a drží se punkové a neopunkové vlny. A co se toho trombónu a saxofonu týče, je to rozhodně plus. Less Than Jake mají totiž jeden obrovský problém – pokud hrají dechy a kytarista své zkreslení drží na uzdě, můžeme si parádně užít svižnou hudbu, která pobaví textem a rozpohybuje naše ztuhlé tělo. Ovšem jak se jde do zkreslení, Less Than Jake nám začínají ujíždět někam do neopunkového mainstreamu, který zde razí The Offspring, Green Day nebo Blink 182. A to je škoda, protože Less Than Jake se tam ani nehodí a ani jim tato pozice moc nesedí. Nicméně oni sami se prezentují jako nezávislá kapela, černý hřebec ve stáji velké gramofirmy.

Ale nechme stranou škatulky, komerci v hudbě a další podobné záležitosti, pro které se na muziku často zapomíná. Obraťme svou pozornost na texty. Co zaujme jako první, je jejich zvláštní způsob odpočítávání začátku skladby. „One, two, one, two, fuck you!" A v podobném duchu se nese i zbytek. Less Than Jake zpívají o obyčejných věcech, které komentují svým neopakovatelným způsobem rozjívených vagabundů, o holkách, které komentují snad ještě divočeji, o pitomcích, které potkáváme denně. Zpívají o alkoholu a následcích jeho působení na lidský organismus, o krušném životu muzikanta (no fakt…ale věřte jim!). A ačkoliv se to může zdát banální, když je slyšíte, napadne vás, že se vlastně můžete na všechno vykašlat a pořádně pařit. Aspoň chvilku.

www.lessthanjake.com
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: LESS THAN JAKE

Pondělí 18. 8. 2008
Vstup: 440 Kč
Vystupují:
Less Than Jake
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
korinek
21. 05. 2008 | 16:44:02
+0 | -0

hah

s.r.a.c.k.a. :-) college rock z USA nebo tak neco :-D
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika