Dj Šmuk: Nemám žádný vzor

Dj Šmuk: Nemám žádný vzor

03. 07. 2008  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (2)
Dje Šmuka jsem měla tu možnost slyšet prvně z jara tohoto roku ve více než neobvyklém prostředí atomového krytu na nejmenovaném místě v Praze. Potěšilo mě, že se nechal přemluvit a dodatečně se mnou "spáchal" tento rozhovor.
Proč zrovna dj Šmuk, nezdá se mi že by tvůj djský um byl Šmuk?
Šmuk je hodně nakažlivé slovo a mně zůstalo z doby, kdy jsem byl vášnivým konzumentem marihuany. Časem jsem si zjistil, že to znamená původně Klenot, což se mi líbí, tak jsem si to ponechal. Dobře se to pamatuje :D

Fanoušci klasického techna nejen z Prahy Tě určitě dobře znají, ale pro ty ostatní: Jak ses dostal k hraní a jak dlouho se mu věnuješ?
Před pěti lety jsem byl poprvé na párty (Hradhouse). Moc se mi to líbilo, ale rád bych ty sety přetvořil k obrazu svému. Chtěl jsem prostě přispět. Rok na to kamarád otevřel hospůdku s gramofony a já tam začal chodit hrát. Moc mi to tedy nešlo, styděl jsem se ale nevzdal jsem to. Chvilku to trvalo, ale časem jsem získal za gramci jistotu a začalo se to dát poslouchat.

Hraješ v menších klubech, někdy až undergroundově laděných, vyhovuje Ti to víc než provařené akce s megareklamou?
Těžko říct. Na mega akce mě zatím nikdo neobsadil. Ale myslím, že každé má své kouzlo. U malé klubovky nebo undergroundové akce je velká pravděpodobnost spokojeného kaliče. Většina lidí je tam pozvána, ví co se tam bude hrát a s tím tam jde. Moc mě to baví. Velká akce má též nezaměnitelnou atmosféru, ale je tam moc lidí a co člověk to jiný vkus co se týče hudby a tím se pravděpodobně zvyšuje počet potenciálně nespokojených kaličů. Asi by mě mrzelo si přečíst, že jsem zahrál na p---. Navíc klubovka je pro mě obrovská masáž ega. Těší mě kontakt s lidmi a jejich pochvalná gesta či slova.

Co ty a minimal, jaký k sobě máte „vztah“?
Minimal je fajn a stejně jako každá jiná hudba má dobré i špatné tracky. Mně se líbí a občas si na něj i skočím. Ovšem považuji za vrchol blbosti ho pouštět v hlavním čase na technopárty. Naopak jsem spíš zastáncem mejdanů, jako dělá kolega Monotype, kde je jisté, že to nikoho nenaštve ba naopak, lidi jsou tam kvůli minimalu.

Sám pořádáš akci s názvem Technobeaty (s rozhodně zajímavými hosty z české technoscény) v klubu Touster. Baví Tě funkce pořadatele, nebo šlo o to vytvořit si prostě večírek podle svého gusta?
Předem bych předeslal, že Technobeaty a Naissance jsou projektem duality-djs (www.duality-djs.cz ) a né pouze mým. Kolega Chud a Lukáš Čermák na mejdanech též spolupracují. Ale já jsem ředitel  Důvodů k pořádání mejdanů je více. U mě je to zejména to, že mě baví vidět bavící se lidi a jsem potěšen, že je to i má zásluha. A v neposlední řadě jde i o seberealizaci. Jednou je můj koníček hraní techna, tak to musím někde provozovat, protože doma techniku bohužel nemám a nikdy jsem neměl.
A samozřejmě jde o mejdany dle mého gusta, hrajou tam djs, které mám rád, tedy pokud na ně mám.



Máš nějakého svého djského kolegu, kterého opravdu obdivuješ (ač tuzemského či zahraničního)?

Určitě je pár djů, které uznávám a mám je rád. Jde spíš o tuzemské, např. Nika 77, Pavel Krejdl, Sidecar, Dan Cooley, Aiffel a teď nově Lord Space. Je jich opravdu přehršle. Ze zahraničních třeba Christian Varela, Boriqua Tribez.. Neřekl bych, že je obdivuji, ale držím je v úctě. Nicméně nemám žádný vzor a neexistuje nikdo, komu bych se chtěl podobat, spíš jsou mi sympatičtí.

Kromě djingu předpokládám, že máš i „obyčejné“ zaměstnání, prozradíš nám čím je dj Šmuk v soukromí?
Šmuk je v soukromí Manager jakosti ve firmě roku XP2007  Stará se o to, aby firmy nedodávali aušus a šikanuje podnikatele ve strojírenství. Ostatní aktivity se týkají spíš rodiny a přátel.

Věnuješ se pouze „hraní“ nebo koketuješ i s myšlenkou produkovat vlastní tvorbu?
S myšlenkou vlastní tvorby koketuji, ale tím to končí. To chce hodně času a trpělivosti a také vědomostí. To vše mi chybí. Pár polotovarů jsem již splodil, ale nikdy jsem to nedotáhl do konce. Spíš bych řekl, že si občas hraji s reasonem.

Je léto, čas festivalů. Kterého z festivalů se zúčastníš jako dj nebo jako host?
Jako host jsem se zúčastnil Svojšic, kde se mi moc líbilo. Našel jsem tam svého nového oblíbence (Lord Space). Měl jsem hrát na jedné freetekové akci, ale nakonec jsem to zrušil, krylo se mi to s dovolenou.

Pro fandy techna, kdy a kde si Tě mohou v nejbližších dnech poslechnout?
Celé léto bych si rád užil spíš u vody, na zahrádce a tak, spíš než jako noční pták. Takže nic neplánuji, nic neorganizuji a nikde nehraji. Leda že by přišla nějaká zajímavá nabídka. Spíše zregenerujeme síly a začneme masírovat technaře v klubech zase v září.

A teď pryč od hraní, jak si představuješ ideální dovolenou?
Zahálka je matka neřesti! Rád hodně cestuji vlastním vozem, s mnoha zastávkami a navštěvuji hodně míst, jím v mnoha restauracích, teda když mi to peněženka dovolí.
Plány jsou zatím dost neurčité, takže se teprve uvidí kam se to zvrtne.

Díky za rozhovor
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

26. 11. 2009 | 22:34:09
+0 | -0

dobrej

to je fakt šoumen M.R.
Blaster
04. 07. 2008 | 12:28:06
+0 | -0

for Smuk

Lord Space už mě nadchl loni na Svojškách, jsem o rok napřed :-)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika