"Krásná budoucnost" s Primal Scream

"Krásná budoucnost" s Primal Scream

28. 08. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Přesně takhle – Krásná budoucnost - se totiž jmenuje deváté studiové album Primal Scream. A právě s tímto čerstvým albem se tato kultovní kapela chystá do Prahy, konkrétně 3.října do pražského klubu Roxy.
Je to také jejich první album, které vychází na jejich novém labelu s názvem B-Unique a také první v jejich šestadvacetileté historii, na kterém uslyšíte marimbu a klavír, jež použila ABBA při nahrávání řady svých veleúspěšných singlů. Jediným člověkem, oprávněným tuhle záhadu vysvětlit, je jen a pouze Bobby Gillespie:

“Pět písniček na tuhle desku jsme dělali s Björnem Yttlingem [z Peter, Björn and John] v Atlantis Studios ve Stockholmu. Tam ABBA nahrávala ‘Dancing Queen’ a ‘Knowing Me, Knowing You’. A marimba v jedné skladbě, na kterou hrál Darrin [Mooney,bicí], je ta samá marimba, která zazněla v ‘Money, Money, Money’ a ‘SOS’. Zazní tam taky jeden tón klavíru, na který hraje Martin Duffy [klávesy]- jako ‘I Wanna Be Your Dog’ a to je klavír z ‘Dancing Queen’.”

primal scream

Spojit The Stooges s Abbou napadne samozřejmě jen kapelu jako Primal Scream, které dělá dobře ponořit se do rock’n’rollového klasicismu od Screamadelicy a mejdanu s dubem/Housem/psych Éčkyparty ke špíně opusu XTRMNTR. Beautiful Future je příslibem dalšího drcení žánrů- filadelfského soulu, temného elektra, zrychlených rock’n’rollových riffů a čistého britského popu, to vše ve screamovském hávu.


Primal Scream začali nahrávat Beautiful Future v lednu 2007. “Máme naše vlastní studio v Chalk Farm. A dost rychle, tak během dvou týdnů jsme začali skládat písničky, které nám přišly dobré. První singl “Can’t Go Back” byla jedna z prvních skladeb, které jsme udělali. Když se to rozjede, tak to jde pak skoro samo.”

‘Can’t Go Back’, které produkoval Paul Epworth (Bloc Party, The Rakes) je nabušený energický rock’n’roll. ‘Uptown’ je filadelfský sound v podání Primal Scream se skvělou rytmikou Mooneyho a Maniho. ‘Glory Of Love’ je nádherný post-punkový pop s nádhernými smyčci a refrénem jak z bonboniéry.

Ve skladbě ‘Suicide Bomb’, Andrew Innes vrší husté kytarové riffy až k úžasně apokalyptické gradaci za doprovodu řvoucího Bobbyho “Vidím ve všem krásu.” ‘Beautiful Summer’ je zas z jiného soudku ; temná, melancholická skladba se strašidelnou kytarou a vznešenými tóny kláves Martina Duffyho.

K účasti Josh Hommeho z Queens Of The Stone Age Bobby říká: “Když tu byli Queens Of The Stone Age v prosinci, Josh měl jeden večer volno a zašel za námi do studia, kde jsme si zajamovali. Udělali jsme jednu verzi skladby od Jody Reynoldse ‘Fire Of Love´. A pak jsme si naživo zajamovali a udělali z toho skladbu. Joshovu kytaru jsme pak dostali z jamu ven a složili k tomu písničku.”

“Už přemýšlím o další desce,” říká Bobby. “Tohle nám dalo svobodu dělat něco jiného. Pořád se snažíme skládat nově a používat různé nástroje. Psát rytmicky a ne melodicky, ale tentokrát jsme skládali melodicky, takže je na desce hodně melodií, je to od začátku jiné. Poslední naše album bylo víc rock’n’roll, víc bluesové. Musíte to prostě dělat tak, jak to cítíte. Nebojím se ničeho, co budeme dělat dál, protože to je vždycky vzrušující.”.

Vzrušující bude zcela jistě i jejich pražské vystoupení. Vstupenky v sítích Ticketpro a Ticketportal jsou k dispozici za 900,- Kč + poplatky.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

HUMAN TRAFFIX

Pátek 3. 10. 2008
Vstup: 200 Kč
Vystupují:
Jimpster, Javas, Fun
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
IIIIII
30. 08. 2008 | 13:09:20
+0 | -0
škoda že nebyli na SOL
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika