Dnes začíná World Press Photo 2008

Dnes začíná World Press Photo 2008

18. 09. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
I letošní ročník mezinárodní výstavy World Press Photo připomíná hlavní světové události uplynulého roku. Přes pět tisíc fotografů z celého světa obeslalo stejnojmennou soutěž a výběr těch nejlepších - vítězných - snímků tvoří letošní výstavu.
Vítězná fotografie připomíná válečný konflikt v Afganistánu. Další autoři mapují válečné konflikty na africkém kontinentě či smrt Benazir Bhuttové. Kategorii portrét dominuje bývalý ruský prezident Vladimír Putin, úsměv vyvolává reportáž o rekreantech na italském jezeře Garda. Samozřejmě nebude chybět ani oblíbená kategorie sport či umění. Jednoduše výstava World Press Photo v Praze se opět stane příležitostí připomenout si, jaký ten minulý rok byl.

Vítězná fotografie letošního ročníku World Press Photo
world press photo

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo celkem 5 019 profesionálních fotografů ze 125 zemí světa. Společně předložili porotě 80 536 snímků v digitální podobě. Nakonec ocenila v deseti kategoriích 59 autorů ze 23 zemí. Bohužel žádný český fotograf v obrovské mezinárodní konkurenci se svými snímky neuspěl.

Absolutním vítězem se stal Tim Hetherington z Velké Británie, který pracuje pro Vanity Fair. Zvítězil snímkem amerického vojáka, který odpočívá během služby v Afganistánu. Porota lešního ročníku soutěže byla opět složena z předních osobností světové reportážní fotografie. V jejím čele stál fotograf a člen prestižní agentury VII Gary Knight z Velké Británie. Třináctičlená porota pracovala celkem jedenáct dnů v amsterodamském sídle nadace World Press Phota a výsledky vyhlásila na tiskové konferenci v únoru tohoto roku. Světová "tour" výstavy byla slavnostně zahájena 27. dubna 2008 v amsterodamském kostele Oude Kerk, kde byly všem vítězům předány ceny. Výstavu letos uvidí návštěvníci na více než 90 místech ve čtyřiceti pěti zemích světa.

V Praze se výstava poprvé uskutečnila v roce 1990 díky velkému přispění tehdejšího primátora Jaroslava Kořána. Snad i proto se od té doby udílí Cena Prahy, kterou předává primátor města. První ročníky proběhly v prostorách slavného Karolina, později se výstava přestěhovala do Galerie Ambit. Před pěti lety se ale opět vrátila do nově rekonstruovaných výstavních prostor Univerzity Karlovy. V Karolinu zůstane World Press Photo v letošním roce. Termín výstavy je 19.9. - 12.10.2008. O poskytnutí záštity jsme požádali, stejně jako v minulých letech, primátora hl.m. Prahy Pavla Béma a předsedu Senátu PČR Přemysla Sobotku.

Nadace World Press Photo

Nadace World Press Photo byla založena 1955 v holandském Amsterodamu, kde sídlí dodnes. Získala celosvětovou proslulost díky organizaci mezinárodní souteže nejlepších novinářských fotografií, která nese stejné jméno. Soutež je každoročne vypisována v osmnácti kategoriích a vítězné snímky jsou následně prezentovány na výstavě World Press Photo.

Nadace má však radu dalších projektů. Intenzivně se věnuje vzdělávacím projektům jak pro profesionální, tak i pro amatérské fotografy. Nejprestižnejším projektem je Joop Swatr Masterclass organizovaný od roku 1994. Je zaměřen na mladé, talentované fotografy a každým rokem je také sestavena výstava nejlepších snímku. Součástí projektu i řada seminářů nejen pro vybrané fotografy, ale i pro laickou veřejnost. Jako lektoři jsou vybíráni nejlepší z nejlepších a to jak fotografů, tak i editorů obrazových časopisů ci teoretiků umění.

V posledních letech se nadace soustředila na děti a na jejich vnímání reality. Jednou z hodnocených kategorií souteže World Press Photo je takzvaná Dětská cena, kterou udílí každoročně porota složená z dětí celého světa a všech kontinentů.

Nadace World Press Photo má velkou mezinárodní prestiž a výstavy, které organizuje patří na celém světě k nejnavštevovanějším výstavám vůbec.

Dodal: World Press Photo
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
katterina1234
20. 09. 2008 | 14:06:57
+0 | -0
tak jsem se tam vcera byla podivat a musim priznat, že me trosku zklamala. Chodim tam každy rok a přijde mi, že bohužel letos jsou fotky jednotvárné, nicím nepřekvapí ani neosloví...skoda:( ale pár dobrých kousků se tam najde...pokud nemáte v tomto hnusném počasí co delat určite ale vyrazte
Scrufa
19. 09. 2008 | 17:50:49
+0 | -0

Podívaná

Tato výstava je každoročně kvalitní podívaná. Někdy až velice smutná
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika