Eric Prydz v Mecce aneb povedené narozeniny

Eric Prydz v Mecce aneb povedené narozeniny

23. 09. 2008  |  Autor: Martinez  |  Komentáře (13)
Eric Prydz. Toto jméno mi znělo v hlavě již od začátku srpna letošního roku. Tehdy totiž pronikla do médií zpráva o tom, že se tento elektronický mág chystá poctít Prahu svou návštěvou. Po trase Oxford, Londýn, Praha jsem se tedy vydal i já oslavit 10. narozeniny jednoho z nejlepších klubů u nás. A jak že vlastně bylo?
Vrátím se ještě trošinku do minulosti. Mistr Eric Prydz je pro mne totiž něco jako bůh. V dobách, kdy ještě většina Čechů objevovala hit Call on me, lítal jsem po internetu a sháněl nějaké informace o jeho projektech Pryda, Cirez D nebo Moo. Kdo pamatuje tuto dobu tak kolem roku 2004, ví, že to bylo doslova nemožné. Hity jako Aftermath, Human Behaviour nebo Lesson One se objevily jako by odnikud a jediné, co internet v té době znal, byl již zmíněný hit Call on me. Eric ovšem v práci neustával a škála tracků, které až do dnes pod různými pseudonymy udělal, je opravdu veliká. Electro house, house, techno, ale i chill out, to je Eric Prydz. Postupem času se ale z anonymního génia stala super star elektronické hudby a zabookovat tohoto DJe je v současnosti věc skoro nemožná. Představitelům Meccy se to ovšem podařilo a tak se nedalo jinak, než sbalit svých pár švestek a vypravit se z Oxfordu do Prahy.

mecca

Z mnoha důvodů jsem ani sám nevěděl, co čekat. Zaprvé jsem Prydze neslyšel více než rok, naposledy v Leedsu, kde hrál na studentské párty ve studentském klubu. Předtím na Global Gatheringu, z této párty se vzpamatovávám dodnes, protože to byl jeden z nejlepších setů v mém životě vůbec. Další z věcí, na které jsem byl zvědav, byla ta, jak české publikum vůbec Erica přijme. Média na nás sice chrlí pecky jako je Proper Education nebo Pjanoo, ale jak je známo, sety jsou vždy o něčem jiném. Netřeba připomínat také fakt, že tento víkend byl doslova hvězdný co se parties v Praze týče. V jeden den Prydz a Dubfire, druhý pak Paul van Dyk nebo Tocadisco v O2 aréně. Otázek bylo mnoho a já se tedy vydal do holešovického klubu Mecca.

O tom, jak klub vypadá, asi nemá cenu se více rozepisovat. Zařízení klubu je na vysoké úrovni a ceny pro normálního smrtelníka, co nežije v Praze, vysoké. Tak trochu mě překvapilo komorní prostředí před klubem. Žádná fronta, jen pár security chlapíků v sáčkách, dva automobily Hummer a nějaká ta dekorace, toť vše. Vážně zde dnes hraje asi nejlepší house producent současnosti? Se zděšením jsem tedy vešel do klubu, kde v tu dobu žhavil cd-playery DJ Tommy Rogers. Mám-li být upřímný, nic pro mě. Nechci se tímto vedení klubu nijak dotknout, ale bylo vidět, že na DJs, kteří měli Erica doplňovat, se snažili vážně ušetřit. Ono se není čemu divit, neznám cenu, za kterou se Prydz bookuje, ale tuším, že se pohybuje někde v desítkách tisíc euro. Klub byl v tu dobu ovšem skoro úplně prázdný, což mě dosti překvapilo a nebudu zastírat, že jsem se hodně bál o to, aby dnešní noc neskončila fiaskem.

Někdy po půlnoci převzal otěže další z residentů Meccy, DJ Lafayette. Jeho set byl dobrý, což o to, pár hitovek jako The Shapeshifters – Lola´s Theme v Re-Editu pro rok 2008 nebo moje srdcovka David Penn – Yours rozhodně potěší, ale spíše než na paření do klubu by se mi jeho set líbil někde v rádiu nebo jako set na poslech doma. Já ovšem tyto chvíle trávil na druhé stage, kde byl přenášen zvuk ze shora, člověk si mohl pěkně sednout a popovídat s přáteli. Kolem druhé hodiny jsem se odhodlal a šel se podívat na hlavní podium. Nutno říci, že se Mecca docela slušně zaplnila, ale i tak bych čekal větší návštěvu. Bohužel, jak jsem již zmínil výše, tento víkend bylo v Praze více akcí s hvězdnými jmény a tak se není čemu divit.

eric prydz

Čas 02:05 a mé srdce se zastavilo. Za mix pultem stojí pán s čepicí New York Yankees a připravuje si svá sluchátka. Ještě nezbytné uvítání od produkčního klubu a house extáze v podání toho nejpovolanějšího může začít. Nechci se nijak dotknout návštěvníků Meccy, ale tuším, že tak 90% z nich ani nevědělo, co Eric Prydz hraje. Zapomeňte na Call on me nebo Proper Education. Jak jsem již psal výše, Ericova hudební rozmanitost je opravdu velká. Pod pseudonymem Pryda vydává uchu lahodící electro house a právě v duchu tohoto stylu se nesla první polovina jeho setu. Doslova komické mi přišly tanečnice, co byly před Ericem a po stranách klubu, které místy opravdu nevěděly, jak se pohybovat na hudbu linoucí se z reproduktorů. To, že Eric není zrovna největší bavič za mixážním pultem a komunikace s publikem je minimální, všichni víme. On to ovšem dohání precizním mixem místy až ze třech CD-Playerů, různými smyčkami, samply atd. Mohli jsme tak třeba slyšet sampl jeho hitu Pjanoo, druhou stranu této desky Pryda – F12 a nebo doslova geniální edit hitu od Robin S – Show me love. Troufám si říci, že to byl nějaký z Ericův nevydaných remixů. Jako by měl svůj svět a svou hudbou říkal: „Do něho mi nevstupujte!“ Přes asi největší hit minulosti Pryda – Aftermath, tentokráte v re-editu, který vyšel v roce 2007, jsme se dostali do druhé poloviny. Eric neustával a místy jsme mohli slyšet techno, za které by se nemuseli stydět DJs na Apokalypse. Pod jeho dalším alter ego, kterým je Cirez D, vydal na svém labelu Mouseville pecky jako Tigerstyle, Lost Love nebo Teaser. Bohužel ani jeden z těchto tracků nezazněl. Slyšet jsme ale například mohli jinou, neméně povedenou skladbu, Cirez D – Control Freak. Pomalu se blížil konec a já si jen přál, ať se zastaví čas a mistr dál masíruje naše ušní bubínky. Bohužel, nestalo se, a kolem čtvrté hodiny ráno na úplný závěr jsme mohli slyšet tracky jako Proper Education, tentokráte ale bez vokálu, a nebo hit současnosti Pjanoo, který publikum svými ovacemi doslova přeřvalo. Poté už jen sbalil své náčiní a v doprovodu bodyguardů se odebral k východu z klubu. Co bych to byl za fanouška, kdybych se nechtěl se svým hrdinou vyfotit, že? Vypracovaní chlapíci s kamennou tváří ovšem můj smysl pro hudbu nepochopili a snažili se mne všemožně od Erica odstrčit. Pánové zřejmě netuší, že někdo také chodí do klubu kvůli hudbě a ne předvádět věci, co si právě koupil na Václaváku za předraženou cenu. Eric se ovšem nedal a odstrčil jednoho z bodyguardů a se smíchem zapózoval pro můj fotoaparát. Nemusím asi nikomu říkat, že mé srdce v té chvíli mělo asi 4krát větší tep než normálně.

A jak bych vlastně shrnul celý večer? Jasné bylo, že Eric zahraje hudbu, která bude v kontrastu s tím, co hrají ostatní DJs v Mecce. To, že publikum, potažmo tanečnice, občas doslova nechápalo, co že to ten pán v čepici hraje, to jsem také tušil již dříve. Co mne ale doslova odpuzovalo, byli dva pánové svlečení do půl těla, kteří chodili po klubu s nějakými cedulemi a nápisy jako: „Amateur Pornstar" nebo „Jako Haló.“ Tak trošku jsem tuto rádoby gay propagaci nepochopil a zjevně jsem nebyl sám. Co mne ovšem hodně překvapilo a za což patří můj obrovský dík celé Mecce, je zvuk. Bál jsem se, že určité pasáže budou nad síly zvukového systému, ale opak byl pravdou a tak jsem si v klidu mohl vychutnat fenomén jménem Eric Prydz.

Nezbývá než poblahopřát vše nejlepší holešovickému klubu do druhé desítky a doufat, že dopřejí českému publiku umělce typu Eric Prydz víckrát do roka.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

10TH BIRTHDAY OF MECCA

Pátek 19. 9. 2008
Vstup: 890 Kč, VIP za 1790 Kč
Vystupují:
Eric Prydz, Lafayette, Macio, Tommy Rogers
Další informace
13 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Petr
26. 09. 2008 | 15:29:03
+0 | -0
To Ondrab

Ano byl jsem tam a myslím si proto, že tenhle report je pouhá subjektivní záležitost člověka, který přiletěl z UK a má zřejmě pocit, že je něco víc. Eric Prydz byl opravdu fantastický, ale kdo tvrdí, že při jeho setu nebyly ruce nahoře asi neví co říká. Nehledě na to, že jak tady správně poznamenal soulbass, dj hrající po Ericovy (tušim tedy, že to byl Macio) navázal celkem slušně a jeho set mě hodně bavil, ale to už jaksi v subjektivním reportu není... Já si lidí, kteří tuhle práci dělají opravdu vážím, díky nim, je k nám hudba blíž, ale mám pocit, že takové reporty jsou tak trochu někam do egobulváru... sorry...
Go
25. 09. 2008 | 20:47:44
+0 | -0
Tomy Rogers je takovej (l)čus, co se jenom fotí stím druhým z Teplic. A ty jejich pizdi sety to je fakt něco. Když jsem je zažil u nás v Liberci v Shaku tak jsem blil.
Electrogirl
25. 09. 2008 | 19:34:30
+0 | -0
tenhle report je dost subjektivni zalezitost, ale cte se to hezky, s hodnocenim rogerse a ostatku meccy partypeople a tanecnic taky naprosto souhlasím :))
petr
25. 09. 2008 | 19:01:26
+0 | -0
pardon? : Tripman?? začínající dj, Loutka je už out, Sadler ok a Macio je panebože kdo??? Dejte se dohromady a ukažte něco vy.
soulbass
24. 09. 2008 | 19:49:06
+0 | -0
jako vůbec byla ta akce odfláknutá-žádný deco/když pominu trapný balonky,žádnej laser je cryogenní dělo :D to bych možná přešel,ale že na tak významnou noc nenominují nikoho z aktuální české špičky jako třeba Tripmain,Loutka,Sadler či Lucca a nominují rezidentní discošmrdlaly je fakt ostuda!Jediný kdo mimo Erica stojí za zmínku poslední Macio s příjemným minimálem. Ale za Prydze bych dal klidně každej tejden litr-pro mě NEJ zážitek letošního roku
vojta
24. 09. 2008 | 17:15:53
+0 | -0
Naprosto souhlasím s reportem. Úplně stejně jsem se cítil na Felixu da Houscatovi. Ještě s tím, že nějaký Tomy Rogers(který hraje uplný sračky) nenechal dohrát hodinu před koncem Felixe, na kterém bylo vidět, že pro pár lidí mu nevadí hrát.. A pak stejně hrál pro prázdnou Meccu. Na druhou stranu je dobře, že se do Meccy vozí takovýto djs.
ondrab
24. 09. 2008 | 17:07:54
+0 | -0

to Petr

A ty jsi tam byl, ze se tady vuci tomu ohrazujes? Ja ano a muzu jen potvrdit co se pise v reportu. Vetsina navstevniku ani netusila kdo to vlastne Eric Prydz je a co hraje. A tim nemyslim, ze nevim nazvy tracku, ale ze ty tracky proste vzivote neslyseli. Prydz tam ladoval spusty znamych melodii a skladeb, jenze bohuzel lide byli neznali a atmosfera byla hodne, ale opravdu hodne studena. Zadne ruce nahoru, zadne zpivani melodii, nic. Pouhe vlneni do rytmu s tim, ze si muzou udelat carku do denicku, ze navstivili 10 narozeniny Meccy. Kazdopadne Eric rulezz!
Tom
24. 09. 2008 | 16:34:20
+0 | -0
Se klidně dotknu!!! Mecca hnuuus!!! Eric Gooooood!!!
jarinaa
24. 09. 2008 | 15:40:26
+0 | -0
Naprosto souhlasím s reportem: chlapíci s cedulemi byli otravní a zabírali místo na parketu, support djs bych si představoval také jiné, ale musím říct, že to kvůli čemu jsme přijeli do Meccy tedy EP splnilo moje očekávání. Eric zahrál kvalitní set a já se po dobu jeho hraní vůbec nemohl odlepit z parketu.
Lukas
24. 09. 2008 | 14:16:06
+0 | -0
Ale vsak tam npise, ze vsichni...napsal ze 90% lidi, temi zbylymi 10ti procenty myslel treba vas...
Honza
24. 09. 2008 | 13:44:21
+0 | -0

Souhlas s Petrem

Mám na to uplně stejný názor! Nic proti autorovi, ale už mě dráždí reportéři z akcí, kteří stojí na akci a píší si do notýsku seznam tracků v setu aby pak zasebe mohli dělat na servrech "polobohy" a krituzují rozjařené partypeople a naývají je všelijak. Myslim si, že kdyby kdokoli chtěl tak se ty názvy taky naučí z paměti, jenže lidi se chodí na party bavit a né dělat ze sebe chytrolíny.

Sorry všem že to sem bleju, ale už jsem to nedal :-) Klidně at to admin smázne :-)
Petr
24. 09. 2008 | 13:03:40
+0 | -0
Myslí si autor tohoto reportu, že je nějakým polobohem??? Myslí si opravdu, že lidé, kteří se vydali na Erica Prydze a zaplatili nemalé peníze opravdu nebudou znát jeho tvorbu... Většinu reportů oceňuji, protože si vážím lidí, kteří si udělají čas a něco o party napíší, ale tohle chvástání sebe sama a odsuzování lidí, které dotyčný ani nezná je dost žalostné...
joshek
24. 09. 2008 | 12:08:06
+0 | -0

dirty dancer rula! :DD

"...v tu dobu žhavil cd-playery DJ Tommy Rogers. Mám-li být upřímný, nic pro mě. Nechci se tímto vedení klubu nijak dotknout, ale bylo vidět, že na DJs, kteří měli Erica doplňovat, se snažili vážně ušetřit..."
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika