Cluster: Legenda přijíždí do Prahy

Cluster: Legenda přijíždí do Prahy

25. 09. 2008  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Když jsem začínal jako páťák s němčinou, rozdělil se náš třídní kolektiv na dva nesmiřitelné tábory. Odpůrci a příznivci stáli proti sobě a marně jedni druhým vysvětlovali, že ten jejich postoj je správný. Kdybych tehdy znal Kraftwerk, Einstürzende Neubauten nebo Cluster, asi bych ten boj na plné čáře vyhrál…Teď můžu však už jen dohánět. Proto musím říct: Gott sei dank!, že tu máme Stimul Festival.
Nejenom, že přiveze 14. 10. Animal Collective a o měsíc později Mogwai. Stimul Team totiž také poprvé vůbec v Čechách představí 4. 11. německou legendu: Cluster.

Ovšem pozor! To, co dělá legendou ostatní hudební skupiny neplatí u Cluster – jejich vliv na hudební scénu nebyl a není výsledkem miliónů prodaných alb, světových koncertních šňůr a nadšených fanoušků. Vzhledem ke stáří dvou hlavních protagonistů by to ostatně asi už nebylo dost dobře možné (Dieter Moebius se totiž narodil v roce 1944, Hans Joachim Roedelius oslaví 29. 10. 2008 75 let).

Cluster

Do síně slávy ambientu a progresivní elektroniky je totiž dostal jejich neotřelý a avantgardní přístup k hudební tvorbě a spolupráce s ikonou ambientu, Brianem Eno, která probíhala v druhé polovině 70. let. Jejich společné projekty nazvané „Cluster  Eno“ z roku 1977 a „After the Heat“ (1978) přispěly k tomu, že se Cluster dočkal širšího publika a mezinárodního uznání. Album „Cluster  Eno“ nezapře rukopis všech 3 individualit. Eno „zpracovává zvuk“ a vytváří podklad, Cluster přidávájí zvukové smyčky a repetice. Nejpodařenější kousky jsou bezpochyby atmosferická „Für Luise“ a „One“, který je
„proto- trip hop 70. let.“. Na mě působí album i po 30 letech velice svěže. Je to jako poslouchat moderní elektro ambient, kterému někdo ukradl počítačovou techniku. Už tehdy se ukázalo, že spolupráce s králem ambientu se vyplácí. H. J. Roedelius o ní říká: „…Nevím, do jaké míry práce s námi ovlivnila Brianovu další tvorbu, ale všichni tvrdí, že spolupráce s námi byla pro něho velkým přínosem…U mě určitě posílila zaměření na větší organizaci tvorby a její redukci na ten nosný základ, který je nejdůležitější…“.

Moebius a Roedelius se 3 roky po „After the Heat“ „rozešli“ posledním albem „Curiosum“ (1981) a vydali se na 8 let každý svou vlastní cestou – Roedelius se ukázal být daleko produktivnější než Moebius, ale i tak zůstávají oba ve stínu své spolupráce s B. Eno. Jejich sólová alba jako „Durch die Wüste“ (Roedelius), „Tonspuren“ (Moebius), označované jako předchůdce techna, či syrově elektro-noisové „Strange Music“ (Moebius), zůstávají spíše jen ve sbírkách nadšenců alternativy - stejně jako jejich první album „Cluster I“ (1971), které je na kost obnaženým experimentem; je to „…matoucí směs prostorové hudby, industriálního hluku…improvizace a syrového nemuzikálního terorismu“ (T. Jurek).

Jejich předposlední setkání a vrchol tvorby, kterou se stala nahrávka „Live in Japan 1996“, proběhlo na konci 90. let. Cluster tehdy podnikli své první turné v Americe a již zmiňované turné po Japonsku. Od roku 2007 znovu spolupracují a koncertují.

Listopadový koncert v Divadle Archa v rámci festivalu Stimul bude zajímavou podívanou. Pokud bychom totiž chtěli sestavit rodokmen ambientu a alternativního žánru vůbec, jedním z Urgrossväter, tedy jeho pradědečků, by byli určitě Cluster.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

STIMUL FESTIVAL

Úterý 4. 11. 2008
Vstup: Předprodej 290 Kč, na místě 390 Kč
Vystupují:
Cluster (DE), Jazkamer (NO)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika