Venkovský učitel veze ze stockholmu dvě ceny

Venkovský učitel veze ze stockholmu dvě ceny

30. 11. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dvojnásobné ocenění získal film Bohdana Slámy „Venkovský učitel“ na 19. mezinárodním filmovém festivalu ve Stockholmu, který včera vyvrcholil předáváním cen.
Představitelka hlavní role Zuzana Bydžovská převzala na sobotním slavnostním ceremoniálu cenu pro nejlepší herečku. Porota jí ocenila za neobyčejně důstojné a propracované ztvárnění postavy, která se musí rozhodovat mezi svým mateřským citem a touhou zbavit se své samoty.

Cenu za nejlepší kameru porota přiřkla kameramanovi Diviši Markovi za jeho vizuální styl oslavující přírodu a její souznění s lidskými bytostmi. Porota vyzdvihla jistotu, s níž vytváří životem naplněné obrazy, které diváků umožňují získat intimní vztah s postavami filmu

Oba se tak zařadili mezi významné laureáty těchto cen - minulý rok získala cenu pro nejlepší herečku hlavní představitelka filmu „4 měsíce, 3 týdny, 2 dny“ (vítězný film z Cannes 2007) rumunská herečka Anamaria Marinca a nejlepší kameramanem byl zvolen dvojnásobný držitel Oscara Janusz Kaminski za film „Skafandr a motýl“.

Film režiséra Bohdana Slámy soutěžil ve Stockholmu v nabité konkurenci 20 filmů. Hlavní cenu festivalu, Bronzového koně, získal americký film „Frozen River“, vítěz letošního festivalu v Sundance. Dalším oceněným filmem byl britsko-irský snímek „Hunger“, držitel ceny Camera d'Or z Cannes.

„Venkovský učitel“ vznikl v koprodukci společnosti Negativ, České televize, Pallas Film (Německo) a Why Not Productions (Francie). Do českých kin byl uveden v březnu 2008 a shlédlo ho již téměř 200.000 diváků. Mezinárodní premiéru měl film na letošním MFF v Benátkách.

Dodal: Martina Reková, 4Press
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika