Wild Beasts na Euroconnection

Wild Beasts na Euroconnection

19. 01. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Kapela Wild Beasts - jeden z největších současných objevů britské indie rockové scény - se představí 5. února v Paláci Akropolis.
V záplavě neoriginálních britských kytarovek působí jejich ambiciózní zvuk jako závan svěžího větru. Jejich loňské debutové album Limbo, Panto ambiciózně míchá rock s tanečními rytmy a kabaretní estetikou, do níž skvěle zapadá nenapodobitelné falseto zpěváka Haydena Thorpa. Desku zařazuje ostrovní tisk mezi nejlepšími debuty a domácí posluchač tak bude mít jedinečnou šanci vidět na vlastní oči kapelu, kterou pravděpodobně v Británii čeká velká budoucnost. Jejich koncert proběhne v rámci Euroconnections a předkapelou bude domácí naděje Road Side Mary.

Wild Beasts

Z Anglie se na nás momentálně valí záplava mladých kytarovek a v tom množství nových kapel lze snadno orientaci. Wild Beasts - kvarteto ze severu Anglie - do této vlny na první pohled patří také, ze zástupu obdobných projektů je ale vyděluje kvalita a především originalita. Svěžích kapel s kytarami je plno, žádná z nich ale nezní jako Wild Beasts a večírek Euroconnections 5. února nás o tom určitě přesvědčí. Pojmenovali se podle anglického překladu názvu sto let starého uměleckého hnutí Les Fauves Henriho Matisse a vyznávají stejně radikální umělecký postoj. Wild Beasts kombinují energické kytary indie rocku s citlivostí pro popové melodie. Jejich kritikou vřele přijatému debutovému albu Limbo, Panto (2008) se daří balancovat na hraně posluchačského provinilého potěšení a originality. Devil's Crayon je silná post-punková vypalovačka se zvonivými kytarami ala ranní U2, další singl Brave Bulging Buoyant Clairvoyants pak divoká dance-punková jízda a Cheerio Chaps Cheerio Goodbye má všechny znaky nestřídmého pseudooperního rocku, který dělali třeba Queen.

Hudební tisk je nejčastěji srovnává s Arctic Monkeys, Franz Ferdinand nebo Foals, zároveň ale upozorňuje, že Wild Beasts mají mnohem větší ambice než je v současném indie rocku zvykem. „Nikdy by nás nenapadlo, že nás budou lidé vnímat jako hudební podivíny. Ve studiu jsme měli za to, že natáčíme popové album,“ vysvětluje v rozhovoru zpěvák Hayden Thorp. „Celé nás to ale naučilo, že se nemusíme bát zkoušet nové věci.“ Jedním z poznávacích znamení kapely je právě Thorpovo neobvyklé falseto, které patrně nemá v dnešním indie rocku obdobu. Thorp si za něj vysloužil srovnání s Antony Hegartym z Antony & The Johnsons nebo třeba popovým hitmakerem Mikou. Sexuální ambivalence si u něj podává ruku s dramatickými gesty a teatrálností. Wild Beasts se vůbec nebrání vrůstání divadelních vlivů do své koncertní show. „Chceme spojit rock s pantomimou,“ prohlašuje Hayden, který by rád někdy postavil koncert kapely jako divadelní hru. Ta ještě není napsaná, což však neznamená, že budeme 5. února v Paláci Akropolis nějak ochuzeni. I bez divadelního režiséra dávkují Wild Beasts na pódiu mladickou energii i výsostné písničkářské kvality, jež je katapultovaly do pozice největších objevů kytarové scény. Něco podobného by se dalo říci i o českých zástupcích na únorových Euroconnections, kterými bude pro změnu pražská indie-rocková naděje Road Side Mary. 5. února tak dostanou návštěvníci Paláce Akropolis jedinečnou šanci vidět kapely, které mají před sebou velké věci.

Dodal: Eva kociánová, Palác Akropolis
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika