Jazzanova live! v Paláci Akropolis

Jazzanova live! v Paláci Akropolis

09. 04. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (4)
Berlínský DJský kolektiv Jazzanova přiveze 28. května do Paláce Akropolis v rámci projektu EuroConnections svůj úchvatný mix žánrů a stylů. Nevýraznější představitelé nu-jazzové scény doplnění plnohodnotnou koncertní kapelou včetně zpěvačky Clary Hill se chystají vzít posluchače na fantastický výlet po krajinách jazzu, soulu, latina až k hip hopu a současné elektronické hudbě.
A to vše ve znamení elegance a šarmu jak se na milovníky dřevního jazzu sluší. Večírek EuroConnections doplní také talentovaná domácí jazzová zpěvačka Veronika Diamant a její skupina SofaJazz.

Květnový večírek Euroconnections uvítá v Paláci Akropolis poprvé legendární DJský kolektiv Jazzanova a to hned s osmi členou živou kapelou. Šestice berlínských DJů a producentů patří mezi absolutní klasiky sofistikované klubové hudby, nu-jazzu a broken beatu. Hudba Jazzanovy má hluboké kořeny v dřevním jazzu či soulu, tyto styly ale spojují s klubovou současností elektronické hudby či hip hopu a fascinací latinskou Amerikou. Tento unikátní mix dodává jejich nahrávkám nadčasovou kvalitu a pochutnají si na nich hudební labužníci, kteří svůj vkus nenechají omezovat škatulkami. Za více než deset let existence vznesla Jazzanova do klubové hudby eleganci a precizní muzikálnost, z ní si naopak vypůjčili citlivost pro taneční rytmy. Respekt sklízí z obou táborů, čehož důkazem je pozvání na jazzový festival v Montreux. Ať už ale hrají pro jazzmany nebo v klubovém undergroundu, cíl mise je vždy stejný – slovy Alexandra Barcka: „Naše hudba bere posluchače na výlet“.

jazzanova

Jestli byl tým Jazzanova na konci devadesátých let známý hlavně díky prvotřídním remixům (4Hero, Ursula Rucker ale i Lenny Kravitz), pak debutové album In Between z roku 2002 z nich udělalo nekorunované krále nu-jazzu. Svoji posedlost lovců obskurních vinylů dokázali přetavit v původní hudbu, která je stejně precizní jako svůdná. Jazzanova ale nikdy nestojí na jednom místě - aktuální deska Of All The Things vznikla vesměs bez použití samplů s pomocí studiových hudebníků. „Dává nám to více svobody,“ vysvětluje Axel Reinemer. Výsledkem je kouzelná organická hudba, která dýchá životem. Právě v takovémto naladění se Jazzanova představí 28. května v Paláci Akropolis. Z šestice kmenových členů kolektivu dorazí dva - Axel Reinemer a Stefan Leisering, kteří vystupují také pod hlavičkou Extended Spirit. DJský tým doplní osmičlenná koncertní sestava, která skladbám vtiskne nenapodobitelný feeling. Společně se zkušenými hudebníky dorazí i zpěvačka Clara Hill, jež se blýskla na nahrávkách Jazzanovy i 4Hero a na svých třech sólových deskách vydaných v péči Sonar Collective.



Za domácí stranu se na EuroConnections představí vycházející hvězda domácího jazzu - zpěvačka Veronika Diamant a její skupina SofaJazz (Jiří Slavíček - bicí, Jaroslav Friedl - kytara a Tomáš Liška - kontrabas). Všestranná zpěvačka už účinkovala v muzikálech a vystupovala se skupinou Laura a její tygři, pak se ale rozhodla věnovat jazzu bez všech kompromisů.

V rámci koncertu proběhne i křest třísetstránkové obrazové monografie o Paláci Akropolis, kterou editorsky uspořádal a vydal publicista Jeroným Janíček. Společně s monografií bude večer symbolicky pokřtěno i DVD s absolventským filmem "Akráč" režisérky Jany Počtové a s řadou bonusů v podobě krátkých dokumentů pojednávajících o historii i součanosti Akropole.

Jazzanova live vystoupí ve složení:
Axel Reinemer a Stefan Leisering - DJs
Paul Randolph (zpěv, basa)
Clara Hill (zpěv)
Sebastian Studnitzky (klávesy)
Kalle Kalima (kytara)
Paul Kleber (basa)
Earl Harvin (bicí, perkuse)
Sebastian Borkowski (dechy)
David Ben Porat (trombón, zpěv)

Jazzanova

Kolektiv Jazzanova vznikl v roce 1995 v Berlíně, když se v klubu Delicious Doughnuts sešla šestice německých DJů, která sdílela společný cíl přenést kouzlo staré školy černošské hudby na klubové parkety. Sexteto Alexander Barck, Class Brieler, Roskow Kretschmann, Stefan Leisering, Axel Reinemer a Jürgen von Knoblauch zformovali nejprve společný DJský projekt a o rok později natočili svoje první EP. Skladba Fedime's Flight se stala klubovým hitem a upoutala pozornost anglického nu-jazzového impresária Gillese Petersona, jež se stal jejich mentorem a propagátorem. Díky němu dostali několik nabídek k remixům, jež se v prvních letech staly hlavní náplní projektu. (Shrnuje je kompilace The Remixes 1997-2000). V roce 1998 zakládá Jazzanova sdružení Sonar Kollektiv, jež funguje jako vydavatelství i jako bookingová agentura. Sdružují na něm svoje i spřátelené projekty a během první dekády existence se tato značka stala zárukou vysoké kvality. Důkazem, že Jazzanova pracuje pomalu ale s maximální precizností je debutové album In Between, které vyšlo v roce 2002 a posbíralo uznání kritiky i fanoušků. Ani s další deskou příliš nepospíchali, jen šest let dráždili fanoušky dalšími remixy a singly. Čekání se ale vyplatilo. Vloni vydané album Of All the Things zavedlo Jazzanovu do nových teritorií, když poprvé místo samplování využili dovednosti studiových muzikantů, které navíc nahrávali na stařičké analogové zařízení. Of All the Things je úchvatné soulové album se spoustou pěveckých hostů (rapper Phonte, soulový zpěvák Dwele, brazilští Azymuth), které patřilo mezi nejvychvalovanější desky loňského roku. I po čtrnácti letech na scéně je Jazzanova stále v nejlepší formě a v ní dorazí i do Prahy. 28. května budeme v Paláci Akropolis svědky koncertu, který by se mohl stát vrcholem letošního jara.

www.jazzanova.net

Dodal: Eva Kocianova, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 28. 5. 2009
Vstup: Bude upřesněn
Vystupují:
Jazzanova live!
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

26. 05. 2009 | 10:51:03
+0 | -0

Svatek hudby

Jeste, aby nekdo privezl De phazz, to bych se taky nezlobil :-)
Petr
11. 04. 2009 | 12:04:33
+0 | -0
Tak v návalu té hromady muziky je toto pro mě splněný sen - hlavně live !! dámy a pánové, doporučuju, nic lepšího není
xlimubaix
10. 04. 2009 | 21:11:30
+0 | -0
yupíííí
diom
10. 04. 2009 | 18:13:52
+0 | -0
yo!
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika