Report z Music Infinity s Jonem Hopkinsem

Report z Music Infinity s Jonem Hopkinsem

21. 04. 2009  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Na další díl Music Infinity dorazil z Británie producent Jon Hopkins a moudří už věděli. Dokonale nás provedl svou tvorbou a Palác Akropolis si tak mohl s čistým svědomím odškrtnout další podařenou noc. Přispěl k tomu i předskakující Sonority, rozměrná projekce a v neposlední řadě vnímavé publikum.

Projekt Music Infinity není neznám nikomu, koho zajímá alternativní hudba. Sám se prezentuje jako řada orientovaná převážně na vysoce sofistikovanou část publika s nároky ryze poslechovými. Stojí za ním z velké části Josef Sedloň a prostory Paláce Akropolis mu dodávají patřičný ráz v podobě většinou spíše komornější atmosféry, která přímo vítá nová a u nás dosud neslýchaná jména. A to je hlavní devízou celé této série příjemných večerů. Klade si totiž za cíl představovat českému publiku neznámé, a přesto velmi kvalitní hudební záležitosti.

Ač byl večer 10. dubna zasvěcen především papá Svenovi, Jona Hopkinse jsem si nemohl nechal ujít. Jeho debut Opalescent jsem vyhodnotil jako vysoce účinný prostředek k výletům mimo naši galaxii do míst, kde lidsky jemné a hřejivé emoce, se mísí s chladnou a přesnou digitální érou, která jakoby předznamenala dění v londýnských klubech na sklonku devadesátek. Právě tehdy do oněch klubů Jon Hopkins často zavítal a probudil tak v sobě touhu spojit svůj klavírní um s tvorbou elektronické hudby.



A i tomu z jiné galaxie tedy musí být jasné, že v jeho hudbě je dostatek místa pro příjemné houpání se v síti bez sítě na gauči, pro plavbu širým mořem ve vaně, pro poslech celého orchestru v mp3 přehrávači. Ještě předtím než jsme se ale vydali na tuto exkurzi, čekala nás jiná. Rozehřívací a neméně příjemná. Obstaral ji jednočlenný projekt Sonority a znovu ukázal, že v tom českém rybníčku je stále větší rybou. Jeho zvuk se od čistě ambientních ploch dostával stále více k breakbeatu a doplněn slušivou projekcí donutil k poslechu od samého začátku a podařilo se mu tak prorazit ono klišé předskakujících kapel hrajících pouze coby exkluzivnější náhrada cédéčka kdesi v playeru.

Sonority skutečně do konceptu celého večera zapadnul takřka dokonale a elegantně tak připravil půdu samotnému mistru. Objevil se najednou za mašinkami a spustil. Velmi klidný start a velmi dobrý zvuk. Kombinace, která byla příslibem něčeho víc, a to skutečně přišlo. Hned z kraje zazněla ta nejprofláklejší z jeho skladeb Light Through The Veins a Coldplay jakoby stáli vedle mě. Na projekci se míhaly obrazce připomínající mi výjevy z kaleidoskopu neboli krasohledu a v uších mi zněl krasozvuk té sladké a přesto příjemné melodie.



Následovalo mírné zklidnění, přinejmenším euforie části publika, s kousky jako Vessel či Colour Eye a člověk si u nich uvědomil jak si Jon Hopkins dokáže s hudbou hrát a cit pro to mu rozhodně není cizí. Přesto však postupně přeladil směrem k nalomenému rytmu, podobně jako Sonority, a publikum netajilo své nadšení. Spolu s ním stoupalo i tempo a například u kousku Wire jsem se neubránil pocitu sounáležitosti s davem okolo. Koncert si užíval jako jedno tělo, jeden duch a nezbývalo nic jiného než do toho skutečně prásknout a dovést nás do konce skrze plynulé přechody od breakbeatu k drum and bassu a od něj třeba až k technu. Jízda to byla o to zajímavější, že ony nakopnuté tracky z druhé půli koncertu posluchač aktuálního alba Insides nezná. Touto odbočkou tak Hopkins vynahradil chybějící invenci z první části setu, kdy by skladbám, které ale i tak dováděly k pocitům blaženosti, slušelo více experimentování s mašinkami.

A najednou byl konec. Desátá už klepala na dveře a já přemýšlel zda se mi po téhle emocionální smršti vlastně ještě chce na Svena. Nakonec chtělo a šlo to. Přesto mi zážitek z Music Infinity z oné noci vystupuje na povrch tak nějak víc. Zřejmě je to tím autorským rukopisem, který se nevnuceně dostane pod kůži a už vás nepustí. Mně tedy po shlédnutí live podoby už určitě ne. A díky za to. Pouštím si skvělou Lost in Thought a končím s ní toto psaní.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Pátek 10. 4. 2009
Vstup: 240/299 Kč
Vystupují:
Jon Hopkins, Sonority
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika