DAT Politics: Zvuky laciných keyboardů...ano!

DAT Politics: Zvuky laciných keyboardů...ano!

21. 03. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Přesně před rokem poprvé dobyli Flédu na Itch my ha ha ha - teď se vrací jako jedni z headlinerů pátečního programu festivalu Trans Musicales! Rozhovor se točí nejen okolo poslední descy Madkit, ale třeba i labelu Ski-pp, Chicks On Speed.
DAT Politics je kultovní francouzská trojka, která už deset let chrlí hudbu, do jejichž určující množiny patří křiklavá fanouškovská hesla jako electro synth pop, glitch disco, freaky 8-bit dance a podobně. Po deseti letech a několika albech nedávno stvořili další našláplou minu – album Mad Kit.

Vaše první album jste vydali na spřízněném labelu Chicks On Speed Rec. Jak k tomu tenkrát došlo?
Už dřív jsme byli s Chicks On Speed v kontaktu kvůli jednomu koncertu. Alex Murray nám řekl, že se jim naše hudba už dlouho líbí a zrovna jsme pracovali na „Plugs Plus“, tak jsme jim poslali demo, jim se zalíbilo a tak jsme začali spolupracovat. Máme podobný smysl pro estetiku a samozřejmě hudbu.

dat politics

Hudebně ale přijímáte inspiraci spíš skrze jiné muzikanty (které?) nebo počítačové hry a videohry...
Vyrostli jsme na noise rocku a minimal elektronice, s tím nejspíš souvisí náš raný křiklavý zvuk. Jinak ale milujeme pop kulturu a to jsme vždy chtěli vnést do naší produkce (hudba a grafika): od S-express k Buggles, od komedií bratří Farrellyových ke Cronenbergovu biologickému hororu, od hravých sci-fi Joe Danteho k pokleslé regresi Mikea Kelleyho. Všechny tyhle prvky jsou stráveny, zamotány a obsaženy ve výsledném mixu.

Založili jste vydavatelství Ski-pp, kde vydáváte tvorbu jiných umělců. Podle čeho si je vybíráte, jaké klíčové vlastnosti by měli vaši potenciální stájoví koně mít?
Vydavatelství je momentálně hudebně v režimu spánku, jeho jméno teď používáme pro naše grafické aktivity, víc času teď věnujeme DAT Politics. Nicméně umělce, které jsme dříve vydali, jsme si vybírali pro jejich originalitu.

Měli jste turné s divoškou Kevin Blechdom. Jaké to bylo?
Hrozná sranda! Chvíli jsme sdíleli stejný label a bylo super projet spolu Spojené státy, i když naše hudba je, obzvláště dnes, velmi rozdílná.

Když jsme u ní, vaše muzika zní, jako byste používali hromadu různých speciálních a upravených hraček. Které máte nejraději?
Hrozně rádi používáme pedály a zvuky laciných keyboardů pro naše kompozice. Zvuky jsou pak většinou působivější a hudba celkově narušenější, víc skřípavá. To milujeme.

Vaše hudba zní vůbec velmi hravě. Je to spíš proto, že se tak cítíte teď, nebo to berete jako návrat k bezstarostnému dětství?
Těžko říct. Na začátku to možná byla jakási reakce na tehdejší IDM minimal elektronickou scénu z konce devadesátých let. Byla více akademická, i když existovaly věci, co se nám líbily. Jsme velcí fanoušci pop kultury a komedií, tak to možná chceme taky dostat do naší hudby.

Každý z vás pracuje s vlastním počítačem. Jak vlastně tvoříte hudbu a skládáte ji dohromady?
Když jsme se rozhodli, že budeme pracovat na novém albu, scházeli jsme se každý den po několik týdnů a stvořili jsme dohromady nějaké skladby. Jeden přijde například s nápadem na beat, další s melodickou linkou na syntetizátor, někdo se samplem nebo vokálem. Gaëtan a já píšeme texty. Pak jsme to jen my tři, každý před svým počítačem, a snažíme se dát ty kousky dohromady. V určitém bodě si každý z nás nechá demo verzi, kterou poslouchá a analyzuje a pak se zas sejdeme s novými nápady a materiálem. A tenhle proces se opakuje až do momentu, kdy v ruce držíme finální podobu skladby.

A co ostatní věci s hudbou související. Děláte si všechno sami, nebo máte kolem sebe tým lidí?
Na hudebním/ designovém procesu se podílíme jen my tři. Ale máme pár lidí okolo sebe, kteří se nám starají o booking a obchodní záležitosti.

Přestože si pořád zachováváte svůj specifický glitch-freak-electroclash styl, kritika si všimla, že děláte čím dál víc řekněme „hitovky“. Co vy na to?
„Mad Kit“ obsahuje všechny prvky, které v naší hudbě vždy byly, ale nahrávání trvalo skoro rok, což je pro nás vážně dlouho. Snažili jsme se jaksi vyčistit skladby skrz produkci, chtěli jsme, aby naše tracky byly čitelnější. Od začátku jsme měli za cíl dělat pop, zaměřit se na jednoduché triky jako efektivita refrénu nebo beatů. Ale je pravda, že naše poslední nahrávky jsou rozhodně víc popové!

A na závěr trochu odlehčená otázka: jakou písničku si zpíváte nejčastěji ve sprše?
Já osobně si nejčastěji zpívám naše skladby „Bad Dream Machine“ a „Freak Me Out“, protože jsme na nich pracovali tak dlouho, že se mi totálně zasekly v hlavě! Ale „Whip It Good“ od Devo je taky dobrá sprchovací píseň...
Díky za rozhovor.

Dodal: Tomáš Ondráček, Level B production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

TRANSMUSICALES FESTIVAL

Čtvrtek 25. 3. 2010 až Pátek 26. 3. 2010
Vystupují:
25.3. DJ Missill(Fr) , The Popopopops (Fr), The Wankin’ Noodles (Fr), Modul Club (Fr), Mr Elegantz (Fr), 26.3. Dat Politics (Fr), Danton Eeprom (Fr) , Le Pneumatique (Cz), Success (Fr), , The Popopopops dj set (Fr),Théo Gravil (Fr), Bobby Hardcore Liberace (Fr)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika