Trans Musicales: Zveme jedinečné umělce

Trans Musicales: Zveme jedinečné umělce

23. 03. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ve čtvrtek a v pátek se na Flédě uskuteční poprvé v ČR klubová mutace úžasného festivalu z městečka Rennes - Trans Musicales. Tento festival je proslulý především svým vizionářstvím, kdy na něm třeba poprvé na kontinentu hrála Nirvana, Bjork a další - přinášíme Vám rozhovor s jeho zakladateli.
V ČR festival Trans Musicales teprve vstupuje do podvědomí, mohli byste stručně přiblížit jeho koncepci, myšlenku, na které byl postaven?
Jelikož se v té době konalo málo koncertů, bylo v roce 1979 velmi málo příležitostí vidět renneské skupiny na scéně. Myšlenka Trans vznikla z konstatování, že renneské publikum nezná umělce pocházející z jejich vlastního města. Zdálo se nám, že to není v pořádku, jelikož jsme ty skupiny znali a zdály se nám zajímavé. Rozhodli jsme se představit je během dvou večerů v La Cité, sále nacházejícím se v centru města. Ale nepředpokládali jsme, že budeme pokračovat. Jelikož první Trans měli velmi dobrý ohlas u skupin i publika, pokračovali jsem vždy dalším a dalším ročníkem, až jsme se v roce 1985 nakonec rozhodli pro pravidelná setkání.

Trans spočívají na několika základních myšlenkách:
- to, co neznáme si zasluhuje stejnou pozornost jako to, co známe
- hudební tvorba je daleko širší a rozmanitější než to, co média a hudební průmysl nabízejí
- představovat publiku originální, jedinečné umělce, kteří (zatím) nejsou známí
- živá představení (koncerty) jsou emociální a citlivou zkušeností mezi umělci a publikem, která umožňuje velkou svobodu ve schopnosti nabízet různorodé umělce
- překvapení z objevení málo známého umělce na scéně může vyvolat zvláštní vzpomínku a může být pro publikum velmi důležité

Proto pracujeme se zvědavostí publika a jeho přáním objevovat umělce, „kteří vybočují z ordinérního“.



Když se ohlédnete těch 30 let zpátky, tak které momenty jsou ty, na které nikdy nezapomenete?
Beatrice: Těch momentů je opravdu mnoho a mění se podle lidí, kteří se podíleli na organizaci. Velké momenty jsou ty, kdy setkání s umělcem bylo stejně „magické“ jako koncert, který se uskutečnil.

Jean Louis: Abych citoval aspoň několik z poslední doby: Gablé, New Politics, Bon Iver, The Wankin‘ Noodles. A samozřejmě nezapomenutelní Nirvana, The Prodigy, Portishead, Bjork (etc.) v jejich začátcích!

Kdyby se vás někdo zeptal před 30 lety, jak bude vypadat festival, tak co byste odpověděli? A kde ho vy osobně vidíte za dalších 30 let?

Beatrice : My jsme si před 30 lety neřekli: „uděláme festival“. Každý další rok upevňoval projekt i nás ve vůli zajímat se o všechny typy hudby. Ne, nevíme jak budou Trans vypadat za 30 let. Ale doufáme, že budou stále existovat a že se jich budeme účastnit.

Jak vznikla myšlenka exportu Trans do zahraničí a jak jste byli spokojeni s jejich realizací - Brno bude kolikatým v řadě?

Beatrice : Dostali jsme pozvánku, pak další. A měli jsme chuť umožnit dalšímu publiku poznat umělce, kteří se nám líbí, a to v jiných situacích a v jiných souvislostech. Jeli jsme do Švýcarska, Norska, na Réunion, ale také do Pekingu, což byl náš největší projekt. Již rok pracujeme na projektu v Moskvě, vždy jeden koncert každých 6 měsíců a na konci tohoto roku 2 dny v bývalé průmyslové zóně, dnes centru současného umění, Winzavod.

Festival se koná v městě Rennes a diky němu má i úžasnou atmosféru, je možné jeho atmosféru a myšlenku exportovat i do klubu po světě?

Beatrice :Myšlenku ano, ale ne výsledek, jelikož se vždy přizpůsobujeme kontextu, který je odlišný od Rennes.

Rok 2009 se dotkl celého světa v podobě ekonomicke krize, pocítil to i festival Transmusicales? Kolik se ho vlastně zúčastnilo návštěvníků?
Beatrice : Ano, prostřednictvím vztahu s manažery, ale také ve vztahu k publiku a partnerům. Vlastně všech tří účastníků.

Jaké další festivaly v Evropě jsou blízké vašemu srdci? Jezdíte ještě po festivalech čerpat inspiraci?
Jean Louis: Ano, samozřejmě, líbí se mi především festivaly v „duchu objevování nových obzorů“, jezdím tam, abych poznal nové umělce. Jezdím například na The Great Escape do Brightonu, na Spot Festival v Aarhus, nebo ještě na By Laum v Oslu.


Dodal: Tomáš Ondráček, Level B production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

TRANSMUSICALES FESTIVAL

Čtvrtek 25. 3. 2010 až Pátek 26. 3. 2010
Vystupují:
25.3. DJ Missill(Fr) , The Popopopops (Fr), The Wankin’ Noodles (Fr), Modul Club (Fr), Mr Elegantz (Fr), 26.3. Dat Politics (Fr), Danton Eeprom (Fr) , Le Pneumatique (Cz), Success (Fr), , The Popopopops dj set (Fr),Théo Gravil (Fr), Bobby Hardcore Liberace (Fr)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika