The Cult zahrají 10. srpna v Praze

The Cult zahrají 10. srpna v Praze

12. 05. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Britská kapela The Cult, která si získala v Británii a USA v 70. a 80. letech početný zástup příznivců a obdivovatelů v oblasti postpunkové a gotické scény, bude 10. srpna koncertovat v pražském Divadle Archa.
Do své hudby vstřebali vlivy mysticismu, psychedelie, severoamerických indiánů, kytarové riffy Led Zeppelin i energie AC/DC. Prorazili v Anglii díky singlům jako „She Sells Sanctuary“, později v USA dokonce na metalové scéně s písní „Love Removal Machine“. V roce 1989 se zde The Cult dostali i do top ten s úspěšným albem „Sonic Temple“.



Většímu úspěchu bránily časté změny ve složení kapely a spory mezi členy. V roce 1995 se po sérii neúspěšných nahrávek The Cult rozpadli, Ian Astbury kromě jiných projektů zpívá s kapelou bývalých členů The Doors, Rayem Manzarekem a Robbiem Kriegerem. V roce 2007 se Astbury a kytarista Billy Duffy dávají opět dohromady s dalšími hudebníky - Chrisem Wysem na baskytaru a Johnem Tempestem na bubny.

Kořeny The Cult sahají do roku 1981, kdy zpěvák Ian Astbury založil kapelu Southern Death Cult. Díky pobytu v Kanadě ho začala v dětství fascinovat původní kultura severoamerických indiánů, jejíž vliv se pak prolíná celou tvorbou kapely. Po usazení v Yorkshiru se připojil jako hlavní zpěvák k formaci složené z Davida Burrowse, Barry Jepsona a Haqi Quereshiho. Již na jejich pátém koncertu dorazilo přes 2.000 lidí a brzy předskakovali Bauhaus na turné. I přes úspěchy (nebo právě proto) Ian kapelu rozpustil, zkrátil její jméno na Death Cult a najal kytaristu Billyho Duffyho, který původně hrál s Morrisseym.



V roce 1983 vydali eponymní EP a o rok později vypustili slovo „Death“ z názvu kapely. První album „Dreamtime“ vyšlo ve stejném roce a singl „Spiritwalker“ dosáhl na vrchol britské hitparády. Letní singl „She Sells Sanctuary“ se stal v Británii velkým hitem. V roce 1985 vydávají desku „Love“. Pro třetí album najali nového producenta, Ricka Rubina, který desce „Eletric“ dal zatím nejtvrdší charakter. První singl z této desky, „Love Removal Machine“, se stal v roce 1987 hitem a získal zároveň kapele početné fanoušky v USA. V roce 1988 po další obměně složení kapela vydala desku „Sonic Temple“, která se stala nejúspěšnější nahrávkou v historii kapely. Díky jejímu úspěchu kapela brzy začala hrát se jmény jako Mötley Crüe nebo Aerosmith, předskakovala také Metalliku.

Přes skvělé prodeje docházelo k rozporům mezi členy a dalším změnám. Následující deska „Ceremony“ z roku 1991 zaznamenala slabé prodeje i velmi vlažné ohlasy. Na další tři roky si kapela dala pauzu přerušenou pouze vydáním největších hitů. Nová deska „The Cult“ z roku 1994 si nevedla o moc lépe než ta předcházející a v roce 1995 se kapela rozpadá.

Doba nečinnosti byla přerušena pouze koncertem v roce 1999 na festivalu za svobodu Tibetu a v roce 2001 vydáním CD „Beyond Good and Evil“. Ian Astbury se v té době přidává jako zpěvák k bývalým členům The Doors, Robbie Kriegerovi a Rayi Manzarekovi. V roce 2007 se Ian dává dohromady s kytaristou Duffym v nové sestavě The Cult, kde je doplňují Chris Wyse na baskytaru a John Tempesta na bubny. Podepisují smlouvu s labelem Roadrunner a v té době vydávají zatím poslední desku „Born into This“.

Složení kapely:
Ian Astbury – vocals
Billy Duffy – citar
Chris Wyse – bass
John Tempesta – drums
Mike Dimkich - touring guitar

Pražský koncert The Cult je tak výjimečnou příležitostí vidět naživo tuto legendu. Vstupenky na pražský koncert jsou v prodeji v pokladně Divadla Archa za 970 Kč a v sítích Ticketpro a Ticketportal za 1.060 Kč včetně poplatku. Koncert uvádí agentura Charm Music a Divadlo Archa. Více informací na www.charm-music.cz a www.divadloarcha.cz.

http://www.thecult.us

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: THE CULT

Úterý 10. 8. 2010
Vstup: 970 - 1060 Kč
Vystupují:
The Cult
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika