Kalendář koncertů 12/2010

Kalendář koncertů 12/2010

05. 12. 2010  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Uhodily mrazy. V Praze vystoupí Kanaďanka Melissa Auf der Maur. 20 let tu oslaví The Frames a label Ninja Tune. Třicítku pak zase slovinští Laibach. Hlukoví hypnotici-agnostici Swans se předvedou v Akropoli a popoví psychedelici MGMT zase v Arše.
5. 12. Melissa Auf der Maur (Lucerna Music Bar)
V neděli vystoupila v Lucerně baskytaristka z Kanady s prazvláštním příjmením Auf der Maur, která si cestu ke svému eponymnímu debutu vydláždila spoluprací s Courtney Love (kapela Hole) anebo Smashing Pumpkins. Reportáž z koncertu se na našem webu objeví již za několik dní.

6. 12. The Frames (Divadlo Archa)
Glen Hansard se do povědomí českého publika dostal hlavně spoluprací s Valmezačkou Markétou Irglovou a filmem Once. Delší část svého života ale strávil jako frontman irské kapely The Frames, která vystoupí v Arše na Mikuláše. The Frames fungují s přestávkami od 90. let a mají za sebou několik zásadních alb. Koncert v Arše je jedinečnou příležitostí vidět Hansarda se svou původní kapelou – to vše v rámci „20th Anniversary Tour“.

8. 12. Swans (Palác Akropolis)
Další prosincová lahůdka. Post-punková a hlavně znovuoživená kapela Swans vydala před nedávnem úžasnou desku s dlouhým názvem „My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky“ a nadechla se ke světovému turné. Staří fanoušci řvou štěstím, ti noví rychle naposlouchávají klenoty jako White Light from the Mouth of Infinity (1991) nebo projekt s názvem „Soundtracks for the Blind“, experiment všech experimentů z roku 1996. V roce 1997 Gira kapelu rozpustil – a o rok později vyšla live deska Swans Are Dead. Swans se od divokých, noisových počátku posunuli, ale pořád hrají zatraceně hypnotickou hudbu: tisíckrát dokola jeden a tentýž riff, divoké bicí, silné texty a Girův pekelný hlas.

9. 12. Laibach (Divadlo Archa)
Slovinská kapela Laibach slaví třicítku a nevyhne se přitom ani Praze v rámci svého jubilejního turné Laibach Revisited. Ranní industriálové, pozdější bizarní eklektici (používají motivy z vážné hudby), Laibach hrají muziku, která ovlivnila, v tomto případě zásadně, třeba kapelu Rammstein. Jejich průlomové album Opus Dei vyšlo ještě v době jednotné Jugoslávie, v roce 1987, u slavného labelu Mute. Laibach si věhlas získali mimo jiné také svými cover verzemi – neváhali se pustit ani do Bacha.

10. 12. MGMT (Divadlo Archa)
Prosincový nášup pokračuje zásadním předvánočním koncertem, který je už nějakou dobu beznadějně vyprodán. MGMT si cestu k hudebnímu Olympu vydláždili hlavně posledním albem Congratulations, ale i starší věci, třeba EP Time To Pretend nebo Oracular Spectacular, byly hodnoceny víc než nadprůměrně. Psychedelie, která je pro MGMT charakterická, se tu podává na stříbrném talíři s odkazy na velikány období kyselinových tripů.

14. 12. Tata Bojs (Roxy)
Tata Bojs jsou zpátky aneb předvánoční klubová jízda pěšáků ve zrekonstruované Roxy. Jde sice o poslední letošní koncert TB, ale zoufat nemusíme, protože se příští rok chystá nové album, ze kterého v Roxy zazní pár novotou vonících věcí. Setlist bude ale jinak obsahovat jen a pouze zásadní hudební okamžiky kariéry TB.

15. 12. Ninja Tune XX (Palác Akropolis)
Oslavy 20. narozenin labelu Ninja Tune se nevyhnou ani Praze. V Paláci Akropolis se představí dva ninjové, konkrétně DJ Food a Grasscut, všichni z jůkej. DJ Food mixuje hudební menu o pěti chodech z nejrůznějších ingrediencí, Grasscut mají venku downtempo desku roku a soundtrack k filmu Home.

31. 12. Silvestr

Další koncerty v prosinci: 5. 12. Hudba Praha (Palác Akropolis) / 7. 12. Rara Avis (LMB) / 8. 12. Visací zámek (Fléda) / 11. 12. Čokovoko, The Ritchie Success, Dekadentfabrik (MeetFactory) / 20. 12. Priessnitz (Bio Oko)
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika