Junkett: „Facebook mi otevřel oči“

Junkett: „Facebook mi otevřel oči“

08. 05. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
Junkett z Dvoiky Troiky, jméno, které bude známé především starším dnb fanouškům, se představí tento pátek na Break4Beats s London Elektricity. O jeho současném vztahu k drumandbassu, o labelu Lazytempo, o kultuře v Ostravě a o mnoha dalších věcech se s ním vykládal Parabot z Pohon crew.
Nedávno jsme tu měli první máj. Co pro tebe tento den znamená? Je to svátek lásky, důvod k politické angažovanosti nebo prostě jen jeden z jarních dnů?
Ahoj, no ani nevím. První máj – jaro, láska, to tak nějak k sobě patří, ne? I když na pověry a tradice tak úplně nejsem, tak pod třešní jsme byli. :)

Patříš mezi úplně první drum‘n‘bassové producenty v České republice. Přesto jsi v posledních letech docela výrazně změnil produkci. Jaký je tvůj současný vztah k drum‘n‘bassu?
Řekl bych, že ta změna je tak nějak přirozený vývoj. Přijde mi, že poslední dobou je hodně zajímavější hudby než d‘n’b. Tím nechci říct, že bych ho přestal poslouchat, ale prostě už pro mne není na prvním místě. Jinou než d‘n‘b hudbu jsem poslouchal vždycky, ale tak nějak mi v poslední době asi otevřely oči hlavně fajn festivaly jako jsou Nowa Muzyka a Wilsonic (škoda ho). Taky tím, jak se rozmohl internet, všelijaké Soundcloudy, Mixcloudy a Facebooky atd. Tak se k člověku dostane spousta hudby, o kterou by v minulosti bez netu nejspíš nezavadil. Takže momentálně si snažím vybírat hudbu ze všech možných žánrů/zdrojů, kde je d‘n‘b jeden z mnoha. To, že ho poslední dobou nehraju, je asi hlavně proto, že si myslím, že je spousta DJs, kteří se o to postarají víc než dobře, kdežto ty další žánry tak rozšířené nejsou a rozhodně si to zaslouží neméně – I když někdy nejsou tak taneční.

junkett

Co headliner květnové Break4Beats London Elektricity? Baví tě jejich hudba? Slyšel nové právě vycházející album?

Pro Hospital mám pořád slabost, I když London Elektricity mně přijde někdy až příliš slaďák, ale jeho set si moc rád poslechnu, ten bude určitě stát za to! Pokud teda nebudu zrovna hrát na druhé stagi.

Jak bys popsal svoji současnou produkci? Co nebo kdo tě při ní ovlivňuje?
Popsal bych ji jako nedostatečnou. :) Věcí, co dodělám, je i na můj vkus docela málo a s frekvencí je to ještě horší… A ovlivňuje mne hlavně nedostatek času, který je vyvážen chutí. A asi rozpoložení a nálada. A náhoda.

V poslední době se u tvého jména objevuje spíše než Dvoika Troika název Lazytempo kru. Můžeš toto uskupení nějak popsat? Považuješ se ještě pořád za člena Dvoiky Troiky, nebo je to už pouze minulá epizoda tvého života?

Co je Lazytempo? Hudební cirkus. :) Tak to aspoň máme na webu (www.lazytempo.cz) a svým způsobem to i docela LT vystihuje. LT je Yadel, Flu a kluci z kapely Forma a já. Začalo to tím, když jsme někdy před 2 lety dělali večírky v ostravském Klidu. Snažíme se na akce zvát hosty ať už z Ostravy, nebo párkrát i odjinud. LT vzniklo hlavně proto, že jsme si chtěli zahrát věci, které normálně nehrajem – pokud jsme měli nějaké hraní za 23 tak to bylo z velké většiny na nějaké d‘n‘b akci. No a večírek se myslím ujal a i po 2 letech stále pokračuje. Párkrát jsme měli LT stage na akci v Crossu, Fabricu, zvali nás třeba do Žiliny. Jinak co se týče vztahu 23 x LT – Dvoika Troika je hlavně o d‘n’b, kdežto LT je jako alternativa bez škatulek, proto jsem si začal psát jako LT kru, aby to z toho tak nějak bylo jasné. Ale jak jsem napsal, LT vzniklo jako večírek ne jako DJ sdružení – ale tak nějak to z toho postupem času asi vyplynulo, sám nevím.

Před časem ti vyšel po dlouhé době poměrně úspěšný release na českém labelu Owntempo. Chystáš se v dohledné době opět něco vydat?
No, pár lidem se líbil. :) Co se týče budoucích releasů, tak nevím, zatím nemám materiál, ale chuť tvořit je pořád, takže sem tam něco i dodělám. A pokud se to neobjeví na nějakém net labelu, tak určitě u mne na Soundcloudu.

Jak vzniká tvoje hudba? Co k ní používáš? Z čeho hraješ na parties?

Vzniká nejspíš na principu náhody, kdy mne něco napadne a začne bavit natolik, že mi stojí za to tu pecku dokončit. Bez nějakého základního impulsu/nápadu nebo aspoň inspirativního zvuku končí všecko většinou v koši. Pokud jde o HW, tak mám víceméně jen komp, mašinky nemám žádné, podle mého to dneska ani není nutné, vystačím si s nějakýma MIDI controlerama a Abletonem/FL Studiem a slušné monitory jsou dobrý základ. Koneckonců z Abletonu jsem začal hrát i na akcích. I když někdy mi dotyk s plackou chybí, ale na Abletonu se mi líbí širší možnosti, které nabízí. Nějak mne už asi nebaví pouštět klasicky jednu věc za druhou z vinylu.

V diskusích ohledně DJingu je stále živé jedno téma: Zda je lepší analogový vinyl nebo digital? Oba tábory mají skalní příznivce, a tím pádem i odpůrce. Co ty si o tom všem myslíš?

Není to jedno? Každá má jak své plusy, tak i minusy. Osobně jsem si prošel hraním/pouštěním ze všeho možného, takže mi je osobně fuk, kdo z čeho hraje, důležité je jestli mě to baví. Desky nebo MP3 na to mají minimální vliv. Pravda, je mi trochu líto klasických desek, protože ty podle mne neudržitelně končí, a tím končí i jedna éra djingu, ale to už je život. Myslím si, že v digitalu je budoucnost díky snadné manipulaci, přístupnosti atd. Subjektivně se mi ale zvuk desky asi líbí víc.

Ostrava byla vždy, co se kultury a umění týká, velmi specifické město. Považuješ se za ostravského patriota? Co je podle tebe to TOP ze současné ostravské produkce? Nemusí jít čistě jen o taneční hudbu.

Určitě kapela Forma, se svým projektem Erotikon. Je to vlastně soundtrack k stejnojmennému ČB filmu Gustava Machatého z 20. Let. Jejich představení se mi hodně líbilo, dává to tomu filmu úplně jiný rozměr. Nehledě na to, že mne opravdu baví i jejich sety třeba na Lazytempu. Kultura v Ostravě? Zdá se mi, že se lidi snaží dělat poslední dobou celkem zajímavé akce, nejen co se hudby týče. Rozhodně by jich mohlo být víc. :) Ale myslím, že na město velikosti Ostravy to celkem ujde.

Blíží se nám léto. Chystáš se na nějaký festival? Ať už jako účinkující nebo návštěvník.

Na prvním místě je rozhodně Nowá Muzyka v Katowicích – lepší line-up mají snad jen na Outlooku nebo Sonaru :), kvůli Royi Ayersovi uvažuju o Colours of Ostrava. Co se týče vystupování, tak zatím se rýsuje festival Dokořán v Karviné a nějaké open-airy. Takže je toho tak akorát, řekl bych :).

Obligátní dotaz. Tvé současné TOP 5:

Třeba takhle nějak (bez pořadí). Mohlo by to klidně vypadat i úplně jinak – těžko vybírat jen 5 věcí, ale tu jsou, ty co mne napadly jako první:
Ifan Dafydd – No Good
The Phantom – Night Game (Zeppy Zep Remix)
Starkey – Playing With Fire
Rebel Sonix – Psydstep
Junkett – Hypnosis

Debutový singl z již zmiňovaného alba London Elektricity nese název Elektricity Will Keep Me Warm. Co tebe udržuje v nažhaveném provozním stavu?

No, momentálně mě nabíjí asi hlavně jaro, je to celkem fajn po zimě zajet na výlet nebo konečně vytáhnout kolo a sjet si nějaký kopec. :) A taky cestování – to mě vždycky nabije na dlouho.

Dodal: Ivo Pezlar, Level B production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BREAK4BEATS

Pátek 13. 5. 2011
Vstup: 200/250
Vystupují:
London Elektricity (Uk), Philipa TBC, Sayko, Mystique, Holder, Shede & MC Trchi, Junkett, Yak, Marcco, The Thing
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

26. 06. 2023 | 13:13:34
+0 | -0
The availability of like buttons and counters on external websites and blogs allows
[url=https://realsocialz.com/facebook/buy-usa-post-likes/]buy likes on Facebook post[/url]
users to extend their liking behavior beyond the Facebook platform, providing a seamless integration of social approval.

26. 06. 2023 | 13:12:38
+0 | -1
The availability of like buttons and counters on external <a href="https://realsocialz.com/facebook/buy-usa-post-likes/">buy likes on Facebook post</a>
websites and blogs allows users to extend their liking behavior beyond the Facebook platform, providing a seamless integration of social approval.
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika