Darren Gregory: V Praze máte skvělé publikum

Darren Gregory: V Praze máte skvělé publikum

20. 11. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) V sobotu 26. listopadu se v Chapeau Rouge již potřetí představí londýnský techno kolektiv Republic Artists. Toto uskupení si za poslední roky svého působení našlo své pevné místo nejenom na tamní scéně, ale pravidelně je rovněž můžete slýchat ve vyhlášených klubech a boat parties na Ibize. My jsme vyzpovídali jednoho z hlavních aktérů akce dje a producenta Darrena Gregoryho.
Naposledy jsi byl v Praze tento rok v březnu. Co je nového v UK, co se za tu dobu událo?
Tak hlavně jsem dělal na nové hudbě a remixech. V létě mám už 4 rokem rezidenturu v Řecku, takže jsem byl pár měsíců tam. V Londýně akce Republic Artists a příležitostné výjezdy mimo Londýn. Taky jsem skončil s kouřením, což byl celkem běh na dlouhou trať.

Jaké máš dojmy z tvé první návštěvy Prahy?
Jsem celkem překvapený, že si vůbec něco pamatuji, po tom víkendovém alkoholovém maratonu. Ale rozhodně nezapomenu na krásu Prahy, krásné ženy a pivo, které teklo proudem. Večírek v Chapeau byl skvělej. Máte skvělý publikum.

Slyšeli jsme, že jsi měl problém se sluchem uprostřed sezony v Řecku. Co se stalo?
No měl jsem už delší dobu problém s levým uchem, což se vystupňovalo v léte. Během sezony jsem hrál každou noc 6 hodin, 7 dní v týdnu plus akce přes den na pláži. Musel jsem zpět do UK, kde mi doktor nařídil úplný klid na pár měsíců. Vypadá to, že už je všechno v pohodě, příští měsíc jdu na poslední prohlídku k ušnímu specialistovi, zatím všechno vypadá ok. Začal jsem taky používat ear plugs.

16 let tomu je, kdy si poprvé zahrál na veřejnosti. Co se za tu dobu v UK scéně změnilo, kam směrujete dál?

Samozřejmě scéna se neustále mění a rozvíjí. Některé věci zanikají. Když jsem začal navštěvovat první raves parties v 90, letech, tak většina akcí byla po zvukové stránce stejná. Teď máš deep house, tech house, progressive house, souful house, electro house atd. a to se bavíme jenom o housu. Trošku mi chybí acid house, přál bych si jeho návrat. Ale v posledních letech acid zaniká. Jak asi víte, nejhorší věcí, co se stala v min. letech bylo zavření klubu Turnmills, The End, The Key, Canvas a The Cross, kde jsem s dalšími tisíci lidmi objevoval elektronickou scénu před mnoha lety. Škoda. Nicméně, Londýn a UK má stále jedny z nejlepších party people, scénu a kluby, které podporují underground muziku. Každý vetší i menší město má buď techno nebo house akce a klub kam můžeš nejenom o víkendu zajít.

Hodně djs rapidně zpomalilona bpm. Dá se říct, že rok 2011 byl rokem deep housu. Co myslíš, že nás po zvukové stránce čeká v příštím roce?

Já jsem v podstatě svůj styl nezměnil od těch 90. let. Vždycky sem spíš hrál pomalejší věci, deep, tech house. Ale samozřejmě hraju techno a někdy nu-disco, záleží na době, kdy hraji a pro koho hraji. Po hudební stránce je dobré mrknout na moje promo mixy dělané ve studiu. Když hraji v klubu, tak je to úplně jiné, protože musíš zapadnout do celé koncepce večera, mrknout kdo hraje před tebou a po tobě, v kolik hodin hraješ. Když začínám, tak se držím někde kolem 120/122 bpm, když končím tak 125/126 bpm. Pomalejší bpm dává tracku a jednotlivým zvukům více prostoru a tím i víc vyniknout. Myslím, že house a disco 90. let, který momentálně inspiruje house produkci, bude pokračovat i příští rok a k tomu funky groovy rytmy a hutné beaty.

Děláš na singlech a remixech. Jaký program používáš? Kde se inspiruješ?
Většinu práce dělám v Abletonu. Používám externí plugins (Waves, Nomad, Factory a Native Instruments). Každej pluggin má jinej zvuk. Někdy nechám celej track jet přes plugin bez dalšího nastavováni, track tak získá jinou barvu, než když celej proces děláte jenom v Abletonu. To pak spousta tracku zní jak přes kopírák. Používám Tascam tape recorder a teď budu kupovat vintage Juno synth. Inspiraci beru jak ze starší tak z momentální produkce.

Jaké známé a méně známé techno a underground house producenty bys čtenářům doporučil? Kdo je tvůj favorit momentálně?
Martin Greenland, Joel Alter, Teva, Nitin, John Diloo, Gregorythme, je jich dost. Taky Dinky a Anthony Collins jsou mí jasní favorité. Z těch známých rozhodně Crosstown Rebels parta. Jamie Jones a Maceo Plex, ty momentálně určují směr. Ještě jeden tip mám, co jsem viděl nedávno ve Fabricu - Deep End Soundsystem. Nejsou to producenti, ale tři djs. Na ty bych si dal pozor! ;-)

Co máš připraveno pro tvůj set v Chapeau Rouge v sobotu? Co můžeme od tebe a Republic Artists crew očekávat?
Naposled jsem hrál Detroit techno, starý tracky od Moodymann a Theo Parrish a musím říct, že odezva byla veliká. Takže to vidím tak, že kromě novýho materiálu zapátrám po 2-3 klasikách. Remastroval jsem pár acid house tracků, které asi taky zahraju, myslím, že pár lidí příjemně překvapím. Pak už klasicky Republic Artists sound, groovy tech house a techno all night ;-)


INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

REPUBLIC ARTISTS PRESS "COME TO LONDON UNDEGROUND"

Sobota 26. 11. 2011
Vstup: do 22:00 zdarma, poté 50 Kč
Vystupují:
Tomasuchy aka Thomas Tesla, Darren Gregory (uk), Arthur Keen (uk), Bol3tz (uk)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika