Lamb: Rozchod nás udělal silnější

Lamb: Rozchod nás udělal silnější

23. 01. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Lou Rhodes a Andy Barlow se po delší odmlce sešli, obnovili Lamb a momentálně objíždějí Evropu se svým albem „5“. Desku představí na koncertech v Praze (4. 2.) a Brně (5. 2.), kde je doprovodí kapela Ramona Flowers. Poslouchej.net přináší obsáhlý rozhovor s Lou Rhodes, zpěvačkou.
V létě jste hráli na Slovensku na Pohodě. V češtině to slovo znamená pohodu, spokojenost – jak jste si to užili?
Pohoda je skvělý festival – vždycky se tam ráda vracím, je to festival s jedinečnou atmosférou a hodně eklektickým výběrem hudby. Nevěděla jsem, co název festivalu znamená, ale myslím, že to skvěle vystihuje jeho atmosféru. Moc se mi tam líbilo.

Jak důležité je pro Tebe koncertování?
Je to absolutní středobod. Esenciální součást cyklu, ve kterém se hudebníci pohybují. Nejprve něco napíšeš a nahraješ a pak s tím musíš před lidi. Jdeš s kůží na trh. Koncertování je určitě to nejdůležitější, co pro hudebníka existuje.

Nedávno jsem četl Tvůj blog o tom, jak je někdy důležité si na turné pročistit hlavu. Konkrétně jsi psala o jednom hodně divokém večírku. Jak to vlastně celé zvládáš – po těch letech – a jako vegetariánka?

Myslím, že jsem na tom lépe než kdysi, i když musím říct, že to bez dětí a partnerů není nikdy snadné. Jsi dlouho na cestě, což se po čase projeví. Ale za ta léta jsem si zvykla – a zvykla jsem si i na to, že jsem mezi samými muži, vegetariánka a nekuřák. Jde mi to někdy na nervy, ale zvládám to. Je to celé hrozně intenzivní: máš neustále nedostatek prostoru a vlastně nemáš pořádně čas na sebe. Ale jak jsem řekla, stojí to za to.



Do jaké míry je nová deska ovlivněná právě koncertováním?
Mám pocit, že jsme uzavřeli pomyslný kruh. Když jsme nahrávali první desku (Lamb, 1996) neměli jsme s hraním naživo žádné zkušenosti. Lamb byl čistě studiový projekt. No a když pak přišlo na první koncert, byli jsme hrozně vyděšení! Od té doby jsme udělali velký krok vpřed. Nejdůležitější jsou pro nás právě koncerty.

Jedním dechem musím ale dodat, že jsme za to museli zaplatit daň: původní studiový étos našeho projektu se vytratil a určitě jsme tím o mnohé přišli: ten obrovský posun dokládá to, že v době, kdy jsme nahrávali naši čtvrtou desku „Between Darkness and Wonder“, byl ve studiu celý live band. To nikdy předtím nebylo možné. No a když jsme se dali nedávno dohromady a natočili nejnovější album, měli jsme šanci se na ten vývoj podívat z odstupu. najednou jsme pochopili, kde naše hudba utrpěla a kde naopak rostla. „5“ je určitě studiové album, ale zároveň působí naživo energicky. Prostě se nám zdá, že jsme konečně našli tak dlouho hledanou rovnováhu.

Co stálo za obnovením Lamb?

Náš rozchod před 8 lety byl nevyhnutelný. Z několika důvodů. Jak už jsem zmiňovala, procházeli jsme tehdy dost turbulentním obdobím – dá se říct, že jsme po 4 albech nevěděli, jak dál. Svou roli sehrály i osobní vztahy, které se zhoršily.

Během sólové dráhy, která následovala, jsem nahrála 3 akustická alba, po kterých jsem tak toužila a Andy zase dost cestoval, stal se otcem a pracoval na několika projektech jako producent. Po nějaké době, kdy jsme se vůbec nevídali, jsme se spolu zase začali bavit. Tentokrát na úplně jiné rovině – záměrně jsme spolu trávili čas, protože nás to prostě bavilo jako kamarády. No a pak přišla chvíle, kdy jsme usoudili, že bychom na té nové energii mohli začít pracovat i po profesní stránce. Rozchod z nás vlastně udělal to, co jsme dnes: daleko silnější a stabilnější lidi.

lamb
Fotky z koncertu Lamb v LMB v r. 2009

Poslední nahrávka Lamb zní povědomě – někde jsem četl, že album „5“ jsou střípky vašich sólových aktivit. Je to pravda?
Je zajímavé, že to zmiňuješ, protože všechny skladby na „Pětce“ jsou zbrusu nové a vznikly, až když jsme si po těch letech spolu sedli znovu do studia. Tedy možná až na „Another Language“, který je inkarnací akustické verze Andyho „Wheeler Dealer Healer“. Vlastně je to dost strašidelná, ale zároveň vzrušující, věc, jít do studia jako tabula rasa. Na druhou stranu je potřeba říct, že naše zkušenosti z posledních 8 let se na desce určitě odrážejí – mám pocit, že těm skladbám dodávají čerstvost a čistotu.



Zdá se mi, že „5“ obsahuje víc klidnějších, skoro ambientních částí. Našla jsi během pár posledních let víc vnitřního klidu nebo to je prostě jen vývoj?
Určitě je to odraz vnitřního zklidnění. Ale byl to určitě také náš cíl. Chtěli jsme, aby byla nová deska co nejsyrovější a hodně otevřená, se spoustou prostoru. V minulosti jsme se dostali až na hranici komplexnosti a u „Pětky“ jsem si řekli, že to s produkčními zásahy nebudeme přehánět.

Takže Lou, která o sobě někde řekla, že je závislá na emocích (emotional junkie), patří minulosti? Má vůbec cenu žít život plný emocí – i přes bolest, kterou to často přináší?

Současná Lou si prošla školou života – určitě jsem na emocích kdysi ujížděla, ale během pauzy od Lamb se stala celá řada věcí, které mě totálně rozsekaly. Vybudovat si pak novou existenci byla postupná, namáhavá cesta, během které jsem, jednu po druhé, zpochybnila každou věc, která byla kdysi základem mého bytí.

No a když došlo na nahrávání nové desky, původně jsem si doopravdy myslela, že už po hudební stránce nemám co říct, obzvlášť pokud se to týkalo lásky. Není asi proto nijak zvláštní, že na „5“ o ní není ani jedna skladba. Celé to album bylo vlastně svého druhu odkrýváním skutečnosti, odkrýváním cesty, kterou jsem ušla. Musela jsem znovu najít způsob, jakým psát písničky, aniž bych se opírala o inspiraci, kterou jsem využívala dříve.

Co konkrétně ti tedy zmiňovaná přestávka přinesla?
Jak jsem už zmínila, dlouho před rozpadem Lamb jsem moc toužila začít dělat sólo věci, víc akustické skladby. Myslím, že pár let před rozpadem jsem se dokonce snažila začít psát akustické písničky i s Lamb, což byla chyba. No a pak jsem byla sama a bylo krásné plnit si sny, jen s kytarou v ruce. Po letech koncertování s Lamb a záplavě elektronických nástrojů to bylo velké osvobození. Paradoxně jsem skrz ten proces získala také schopnost podívat se na Lamb z úplně jiného úhlu a opravdu ten projekt ocenit za to, co je a vždycky byl. Je to prostě kombinace Andyho elektroniky, jeho produkčních zásahů a mého hlasu a písniček. Nic by tu dialektiku, která je tak plodná, nemělo oslabovat.

Dá se tedy říct, že Lou a Andy jsou v roce 2012 spokojení s tím, co dělají?
Mám velkou radost, že jsme zase spolu a že jsme našli společnou řeč o minulých kompromisech a křivdách. Snažíme se co nejvíc a nejjasněji komunikovat a vyhnout se tak překážkám, na kterých jsme kdysi troskotali. Odráží se to v hudbě – nikdy jsme nedoufali, že bude něco takového zase možné.

Co nás tedy čeká nového?
Určitě spousta koncertů a práce na další desce na konci léta. Já, když mám čas, skládám sólo věci do šuplíku, píšu prózu a také knížku pro děti. Ta by měla vyjít na jaře. Andy produkuje desku skvělé kapele Ramona Flowers, kteří s námi v únoru pojedou turné a také pracuje na sólo desce Lowb, která vyjde v březnu. Takže plány jsou a je se na co těšit.

Jak se jako umělec díváš na bitvu velkých nahrávacích společností a internetu? Dotklo se to nějak zásadně Lamb?

Ráda bych si myslela, že tady žádná bitva neprobíhá. Nemá cenu bojovat proti něčemu, co existuje už dlouhá léta. Internet je nový, velice silný faktor v našich životech a tak to prostě je. Bojovat s ním by bylo jako snažit se rukou zastavit tsunami. Na jedné straně mě mrzí, že lidé nejsou ochotni platit za muziku umělců, ale na druhé straně se celá ta nahrávací mašinérie dostala do fáze, ve které bylo zapotřebí revoluce. Nakonec, jak se zdá, nové podmínky kladou na umělce větší nároky a tím slouží jako podnět k větší kreativitě.

Na závěr by mě zajímalo, co bys s ohledem na Tvé bohaté zkušenosti poradila kapelám, které začínají?
Jediné, co má význam, je láska k hudbě a to, co z té lásky vzniká. Člověk nesmí očekávat, že zbohatne. Vlastně by měl doufat jen ve strašně málo a zcela důvěřovat síle kreativity. Pak stačí ze sebe jen vydat úplně všechno a kruh je uzavřen.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: LAMB

Neděle 5. 2. 2012
Vstup: do 31.12. 499 Kč, od 1.1.2012 550 Kč
Vystupují:
Lamb, Jay Leighton, The Ramona Flowers
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika