Peter Hook and The Light v Lucerně

Peter Hook and The Light v Lucerně

13. 02. 2012  |  Autor: Aima  |  Komentáře (0)
Co je na smrti frontmana to nejhorší, pokud jste člen té poznamenané kapely? Nikdo si nebude pamatovat vaše jméno. Ian Curtis vzal popularitu Joy Division na svoje záda. Sice ho to stálo život, ale navždy se stal nesmrtelným. Peter Hook aka Hooky ale nezůstal basákem z „té kapely, jak se zabil zpěvák“, ale jako Dave Grohl i on pochopil, že musí jet dál a že by se slušelo najít nějaký nový název (styďte se, Alice a INXS).
Tak přišel na svět úspěšný projekt New Order, který se za několik let vymanil ze smutné nálepky „Ti co zbyli“ na vcelku zvučné jméno stojící samostatně v dějinách populární hudby. Tahle éra ovšem také skončila, New Order a Peter Hook nejsou momentálně zrovna velcí kamarádi. Ale všechno špatné je k něčemu dobré. A to dobré se jmenuje Peter Hook and The Light, pouťová atrakce plná sladkého zboží s nálepkou Made in Manchester, kdysi dávno.

Pamatuji se, že jsem před lety narazil na zprávu, že je to právě Peter Hook, kdo si nedá pokoj a vyráží na turné hrát songy Joy Division pod jménem Joy Division. Upřímně, to bych nerozdýchal ani po deseti pivech. Název naštěstí zůstal pohřben, ovšem pointa je stejná. Zůstává jediná otázka: má to smysl? Má.

Praha se sice oblékla do zamrzlého kabátku, v Lucerna music baru to bylo ovšem naprosto jedno. Už kolem osmé slušně zaplněný, v devět přecpaný klub kašlal na to, co se děje venku, jestli je mráz nebo ne, důležitý bylo, že existuje pivo a kytary. Prvně jsem se bál, jaká vlastně návštěvnost bude, protože Hookovo jméno na plakátech není zrovna ultra magnet, ale očividně se o akci dozvěděli všichni fanoušci JD v republice. Věkový průměr? 35. Počet blondýnek s velkými kruhovými náušnicemi pištící s iPhonem v ruce? 0. Geniální.

Kolem půl deváté začal samotný program, který odstartoval zhruba 30 minutovou projekcí věnovanou Joy Division. Nevím jak vy, ale 30 minut je dost. I sex nikoho přece nemůže bavit déle než patnáct minut. Montáž poskládaná z dobových audiozáznamů, záběrů z filmu Nonstop party a písniček JD byla příliš dlouhá, což publikum dalo po patnácti minutách znát. Přeci jen, existuje Youtube. A ani samotné prostřihy z různých interview nepřinesly nic nového. „Ian byl skvělý, Ian byl génius, všichni jsme byli zničeni, ještě mám říct další klišé dokud jede kamera?“.

Jenomže, tohle všechno si můžete dovolit, protože ve chvíli kdy vlezete na pódium je vše odpuštěno. Peter Hook je sympaťák (jen to tričko příště trochu míň upnutý, prosím), jeho syn také, kapela se dlouho nerozpakuje a startuje instrumentální Isolation. Dvouminutová pecka odeznívá a faux pas s projekcí je zapomenuto.

Stejně jako při ostatních show v aktuálním turné startuje kapela písničkami posbíranými ze všech různých singlů a vydání (Warsaw, No Love lost, Leaders of Men), poté přichází na řadu komplet celé album Unknown Pleasures. Jak to Hook uzpíval? Na to, že si vlastně poprvé v životě zkouší roli frontmana, na to, že musí překračovat stín nikoho menšího než byl Ian Curtis – zvládá to skvěle. Samozřejmě, v některých pasážích je absence Curtisova basbarytonu rušivá, ale i přesto Hook nepůsobí jako nějaký nešťastník na karaoke. Vlastně, buďme rádi, že nesklouzává k lacinému imitování a jede si svoji. S bravurou zvládl i tak „náročné“ kousky jako Shadowplay nebo New Dawn Fades. Na jedničku to ale nebylo, protože závěrečná I Remeber Nothing doopravdy zatahala za uši.

Tím to ale všechno nekončilo. Hook má moc rád přídavky a včera se vrátil dvakrát a chronologicky ukončil co Curtis před lety začal. Půvabná Atmosphere, našláplé Ice Age , These Days nebo Transmission – a vy si říkáte, jaká je škoda, že si to tenkrát Curtis nenechal projít hlavou, protože složit ve svých dvaceti za pár let tolik hitů, klobouk dolů. Celou show nakonec ukončila klasika nad klasiky, Love will tear us apart, kterou si odzpívalo i do té doby povětšinou skoro mrtvé publikum (tam nepočítám toho blonďatého kluka v první řadě, který si, dle jeho kreací, zřejmě vzal příliš extáze a pletl si Hooka s DJ Tiëstem).

Peter Hook a jeho band mají smysl. Je fajn slyšet písničky, které smrt zametla pod koberec. Je fajn vidět, že odkaz Curtise pořád žije dál. Je fajn vědět, že odkaz Curtise bude žít dál.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: PETER HOOK AND THE LIGHT

Neděle 12. 2. 2012
Vstup: 500/600
Vystupují:
Peter Hook and The Light
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika