Začíná Radio Wave Stimul festival

Začíná Radio Wave Stimul festival

04. 11. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V pondělí startuje třetí ročník podzimního Radio Wave Stimul festivalu. Stejně jako v loňském roce se tento dramaturgicky unikátní projekt Radia Wave a festivalu Stimul uskuteční ve třech listopadových dnech, na třech různých scénách.
Hvězdou prvního dne festivalu, v pondělí 4. listopadu v Lucerna Music Baru, bude britský multiinstrumentalista a producent John Parish s kapelou. Objevitel PJ Harvey a její hlavní stálý spolupracovník se svou vlastní tvorbou vystupuje velice zřídka, neb bývá příliš vytížen coby vyhledávaný producent nahrávek svých kolegů. Na letošním turné John Parish představí se svou koncertní skupinou hlavně repertoár z alba „Screenplay“, jež vyšlo letos v dubnu opět na proslulém chicagském labelu Thrill Jockey. John Parish je krom jiného velice uznávaným skladatelem filmové hudby, a jak název nového alba dává tušit, jde právě o kompozice, které byly použity v nejrůznějších filmech, k nimž napsal hudbu. V pondělí 4. listopadu v pražském Lucerna Music Baru ovšem vystoupí ještě další soubor vedený významným producentem – pražská skupina OTK soustředěná kolem předního českého studiového mága Ondřeje Ježka. OTK, rovněž pro producentskou vytíženost svého lídra, vystupují vzácně, avšak na druhou polovinu letošního roku slibují dlouho očekávané nové album, a tak půjde i v jejich případě o událost dvojnásob významnou. Program večera obohatí také písničkářka italského původu Marta Collica.
 

Druhý festivalový den, v úterý 5. listopadu, se program přesune do nově otevřeného nahrávacího studia Českého rozhlasu, kde vystoupí Tomáš Dvořák aka Floex spolu s kapelou a zpěvačkou Sárou Vondráškovou (Never Sol). V programu večera se představí také dva zahraniční hosté: britská skladatelka Poppy Ackroyd a John Lemke, berlínský sound designér a skladatel žijící v Glasgow. Oba autoři svou tvorbou zaujmou především fanoušky Maxe Richtera, Four Teta nebo Boards Of Canada. Koncert druhého dne festivalu se koná ve spolupráci s Prix Bohemia Radio – Mezinárodním festivalem rozhlasové tvorby a jako jediný z programu festivalu je pro návštěvníky, do naplnění kapacity sálu, zdarma.

Vrcholem festivalu bude ovšem česká premiéra britských These New Puritans. Kapela, která v průběhu své existence prošla žánrovou proměnou od post punku k fúzi popu a klasické hudby, vystoupí spolu se sanfranciským witchhousovým producentem oOoOO 20. listopadu v pražské MeetFactory. These New Puritans už na debutu ukázali, že jejich inspirační zdroje jsou opravdu eklektické, od kultovního rapového kolektivu Wu-Tang Clan až ke králi IDM Aphexi Twinovi. S druhou deskou Hidden kapela uvedla na scénu japonské válečné bubny taiko nebo desetičlenný komorní orchestr z Prahy. Doposud největší žánrový veletoč ale skupina, která v minulosti předskakovala třeba Björk, předvedla až s letošním albem Field of Reeds. K práci na desce, jejíž název odkazuje ke staroegyptské mytologii, přizvali These New Puritans portugalskou zpěvačku Elisu Rodrigues a veškeré kytary a elektronické beaty vyměnili za intimní dechy, klavír a atmosférické vokály. Field of Reeds patří k nejlépe hodnoceným letošním deskám vůbec a These New Puritans jsou díky ní bezpochyby v nejlepší formě za celou svoji dosavadní kariéru.
 

Sanfranciský producent Chris Dexter, který si pro svoji hudební tvorbu zvolil pseudonym oOoOO, nastartoval hudební kariéru v roce 2010. Tehdy byl na vzestupu fenomén witch housu s poznávacími znaky v podobě mysteriózní atmosféry spojené s odkazy na hip hop nebo současnou elektroniku. Do Prahy přijede oOoOO propagovat svoji debutovou dlouhohrající desku Without Your Love, která je z celé jeho diskografie dosud nejmelancholičtější a silné melodie skrývá pod nánosy neprostupné elektronické produkce a intimních beatů.

4. 11. - John Parish & band, OTK, Marta Collica
Lucerna Music Bar
290 Kč v předprodeji (+ poplatky) / 390 Kč na místě

5. 11. - Floex & band, Poppy Ackroyd, John Lemke
Český rozhlas, Studio 1
vstup zdarma (kapacita sálu: 250 míst, přednostní vstup mají držitelé festivalové permanentky či vstupenky na kterýkoli z koncertů Radio Wave Stimul festivalu 2013)

20. 11. - These New Puritans, oOoOO
MeetFactory
590 Kč v předprodeji včetně poplatků sítí / 650 Kč na místě

Vstupenky v prodeji v sítích Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal a v místech konání festivalu (Lucerna Music Bar, MeetFactory). Za výhodné ceny lze objednat vstupenky na jednotlivé koncerty formou SMS či přímým bankovním převodem prostřednictvím portálu SMSticket.cz. Zde je možné koupit i nejvýhodnější permanentku za 690 Kč!

Více informací na:
wave.cz
stimul-festival.cz
scrapesound.org
musicbar.cz
meetfactory.cz
rozhlas.cz/prixbohemia

Dodal: Jan Hladonik , ČRo Radio Wave
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

STIMUL FESTIVAL - JOHN PARISH

Pondělí 4. 11. 2013
Vstup: 290 - 390 Kč
Vystupují:
JOHN PARISH (UK), OTK (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika