Einar Stray na zářijových EuroConnections

Einar Stray na zářijových EuroConnections

15. 08. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
První EuroConnections po letních prázdninách pozvou fanoušky do Norska - na pódium Paláce Akropolis se po dvou letech vrátí bergenský písničkář a klavírista Einar Stray, velký objev severského nezávislého popu. Fanoušek Sufjana Stevense nebo The Bright Eyes skládá písničky pojaté jako kapesní post-rockové eposy stojící na uhrančivých náladách i silných melodiích.
V Praze představí svoje nové album Politricks. Einar Stray Orchestra doplní v programu večera 25. září ještě pražský kvintet Thoola míchající alternativní rock a folk. 

Einar Stray

Když před dvěma a půl lety uhranul Einar Stray poprvé žižkovský Palác Akropolis, vystupoval ještě pod svým jménem. Pak mu ale došlo, že parta muzikantů kolem něj je pro jeho hudbu tak důležitá, že odhodil všechny ambice sólisty a v září už dorazí do Prahy pod hlavičkou Einar Stray Orchestra. Takto pojmenované vydá norské těleso i nové album Politricks a to jen dva týdny před svojí zastávkou v Čechách. Jinak jsou ale všechny ingredience písní čtyřiadvacetiletého talentovaného hudebníka stále na svém místě - jsou něžné, křehké i epicky klenuté a jeho magické postrockové písničkářství kreslí s pomocí rockových i symfonických nástrojů úchvatný třetí rozměr nálad, které posluchače obejmou a nepustí.
 

Einar Stray začal svoji hudební kariéru už v šestnácti letech a o dva roky později debutoval nahrávkou Favors & Fields umístěnou na jednu stranu společné vinylové desky vydané se spřízněným hudebníkem Moddim. (Ten byl hostem EuroConnections letos v lednu.) Regulérní dlouhohrající debut obstarala v roce 2011 nahrávka nazvaná Chiaroscuro po malířské metodě využívající kontrastů mezi světlem a tmou. Einarův hudební "šerosvit" srovnával hudební tisk s nahrávkami Sufjana Stevense či Sigur Rós a písničkář sám přiznal v rozhovorech vliv kanadských post-rockových klasiků Godspeed You! Black Emperor. Album o rok později doplnilo vinylové EPčko For The Country a Stray následně předskakoval kolegům Múm či Under Byen.
 
Einar Stray Orchestra vznikl z hudebníků, kteří mladíka pocházejícího z pobřežního městečka Sandvika na východě Norska doprovázeli na turné a předtím působili v Shimmering či Team Me. Stray s nimi po třech letech natočil nové album Politricks, které je připravené k vydání v polovině září letošního roku. O produkci desky se postaral Hasse Rosbach (Team Me, Moddi) a smíchal ho Nick Terry, anglický technik žijící momentálně v Oslu, který má za sebou zkušenosti z nahrávání s Libertines, Klaxons nebo Primal Scream.
 
Českým zástupcem bude na pódiu Paláce Akropolis pražská folkrocková skupina Thoola. Původně vznikla jako domácí projekt dvojice hudebníků využívající souznění violoncella a akustické kytary. Teprve když se rozrostli na kvintet a k mikrofonu se postavila charismatická zpěvačka Zoja Gorbušina, začali vystupovat po pražských kavárnách a klubech. Na jejich eponymním debutu, který vyšel letos v květnu, uslyšíte i vlivy psychedelie, post-punku či nezávislého rocku 90.let. Jejich premiéra na večeru EuroConnections v roli předkapely Einar Stray Orchestra se odehraje v Paláci Akropolis 25. září 2014.
 
Více informací:
www.einarstray.no
www.thoolamusic.com
www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS: EINAR STRAY ORCHESTRA

Čtvrtek 25. 9. 2014
Vstup: 260 - 290 Kč v předprodeji
Vystupují:
EINAR STRAY ORCHESTRA (NO), THOOLA (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika