Kiasmos: Hudba, láska, jídlo, jóga a nicnedělání

Kiasmos: Hudba, láska, jídlo, jóga a nicnedělání

08. 11. 2015  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
V předvečer státního svátku se v Čechách značně ochladí. Předpověď počasí hlásí na 16. listopad velmi silný vítr ze severu. Do Prahy zavítá projekt Kiasmos Islanďanů Ólafura Arnaldse a Januse Rasmussena. Proč chrlí Island kromě lávy skvělé hudebníky? A na jaký drink pozvat kluky po koncertě? Čtěte.
Ahoj kluci. Jste zrovna uprostřed turné, jak to jde?
Jde to skvěle. Milujeme cestování do nových míst, takže jsme momentálně velmi šťastní, že v životě děláme to, co děláme.

Pochopitelně, hodně cestujete, ale prozraďte, co rádi děláte mezi jednotlivými vystoupeními?
Když jsme doma, snažíme se hodně relaxovat, ačkoliv to se podaří málokdy. Pokud jsme na turné, nemáme mnoho času na jiné věci než je právě cestování a zvukové zkoušky. Občas se nám podaří, dát si během turné den volna. To se potom snažíme poznat město, ve kterém vystupujeme.

Kiasmos

A budete mít čas projít si Prahu?
Bohužel ne. Poté, co odehrajeme koncert v Praze, následuje druhý den koncert v Helsinkách. Ale jsme si jistí, že se do Prahy jednoho dne vrátíme, abychom si mohli toto fascinující město užít.
 


Z Islandu pochází mnoho skvělých muzikantů – Björk, Sigur Rós, Múm, Samaris, Soley… Myslím, že máte nejvíce hudebníků na počet obyvatel. Čím si to vysvětlujete?
Většině dětí se tu dostane nějakého druhu hudebního vzdělání. V podstatě každý Islanďan byl během svého života v nějaké kapele. Lidé tu píší hudbu z čistého zájmu o ni, což vždycky nelze říct o jiném uměleckém odvětví.

Jakou roli zastává každý z vás v projektu Kiasmos?
Obvykle společně tvoříme jakýsi základ tracku, většinou je to beat. A poté každý jednotlivě zkouší různé nástroje a jamuje s touto základní myšlenkou, dokud z toho nevyplynou nějaké prvky, se kterými chceme dál pracovat. Nakonec to zakomponujeme do organizační části procesu.

A odkud vůbec čerpáte tolik inspirace?
Naše hudba není vědomě ovlivněna ničím konkrétním. Je to spíše takové kreativní flow, díky kterému se dostaneme k nápadům relativně svobodnou cestou. Myslím, že je to nevyhnutelné být ovlivněn prostředím, které vás obklopuje, ale není nic, co bychom aktivně vyhledávali.

Jakou hudbu posloucháte ve svém volném čase? Existují umělci, kteří na vás mají vliv?
Momentálně posloucháme nové album Tame Impaly. Umělkyně, která si říká Alina Barez dělá také skvělé věci. Tak klidné, až to bolí. Co se týče hudby, máme velmi eklektické chutě. Všechno od soft jazzu po nejmodernější pop music. Měli byste poslouchat všechno, co vás někam posune. Ovlivňuje nás příliš mnoho umělců, než abychom je mohli všechny vyjmenovat. Je to pocit jako když opouštíte někoho důležitého, když se snažíte vyjmenovat všechny, které milujete.
 

Pomalu se blíží konec roku. Jaké jsou vaše plány pro ten příští?
Čeká nás mnoho letních show. Chceme toho zvládnout hodně pro naše další projekty, takže v roce 2016 budeme možná trávit trochu víc času na Islandu.

Kluci, na jaký drink vás můžu pozvat po koncertě?
Asi něco místního, ale nic brutálního!

Můžete mi vyjmenovat pět nejoblíbenějších činností?
Řekneme hudba, láska, jídlo, jóga… a nicnedělání! Nicnedělání je někdy to nejlepší!

Děkuji vám za rozhovor a potkáme se 16. listopadu v Akropoli. Třeba u piva
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

KIASMOS

Pondělí 16. 11. 2015
Vystupují:
KIASMOS (ISL)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika