Kiasmos: Sofistikované tanečky pro pokročilé

Kiasmos: Sofistikované tanečky pro pokročilé

19. 11. 2015  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Dobře, všichni jsme věděli, že půjde o skvělý koncert. Většina lidí šla na koncert dobře naladěná, což byl první předpoklad. Samotní Kiasmos byli zábavní, živí a jejich vystoupení založené na práci s mašinkami velmi hravé. Jakkoliv se nejedná o prvoplánovou hudbu určenou pro střední proud, bylo beznadějně vyprodáno. 
Koupím lístek. Tuto větu jste se mohli číst na fecebookovém profilu akce od chvíle, kdy pořadatel oznámil vyprodáno. Podobné žádosti a prosby se množili s blížícím se koncertem a v den konání se venku tísnil dav fanoušků, kteří zkoušeli své štěstí. 
Kiasmos je poměrně čerstvý projekt  Oláfura Arnaldse a Januse Rasmussena. Svou debutovou desku vydali loni a upoutali na sebe pozornost kritiků a hudebních fajnšmekrů. Oláfur není na hudebním poli žádný nováček. Komponovat začal mnohem dříve před prvním albem Eulogy for Evolution vydaným v roce 2007. Doufám, že Kiasmos nebude nahodilým uskupením jedné desky. Jak jste se mohli dočíst v rozhovoru, plánují kluci na příští rok soustředit se spíše na jiné projekty.
 

Samotný koncert byl chytře propracovaný a odvyprávěl pestrý příběh. Nechyběl lehký rozjezd, nečekaná zápletka a překvapivé rozuzlení. Fanoušci se dočkali zbožňovaného singlu Looped a zastřené, nově naaranžované písně Thrown. Synth-popové a housové pasáže, kdy měli všichni ruce nahoře, dokreslovaly ambientní křehké melodie, tolik typické pro Oláfura Arnaldse. 

Velmi jsem litovala sádry na své noze, protože sedět se moc nedalo. Atmosféru našlapané show doplňovaly projekce zobrazující krásy Islandu. Co bych však pro příště trochu mírnila, bylo chvílemi příliš silné osvětlení. Při jedné z písní jsem musela mít zavřené oči, protože mě z mžourání pálily oči a slzela jsem. Bohužel ne dojetím ze skvělého koncertu. 

Podtrženo sečteno, abyste si vychutnali sofistikovanou hudbu severu, nemusí to nutně vyžadovat stoprocentní koncentraci. Kiasmos jistě nikoho neurazí. Jsou to profesionálové a bylo vidět, že je vystoupení baví. Nemusíte být ani nároční, ani hudebně vzdělaní, abyste si vychutnali Kiasmos. Stačí mít otevřenou mysl a nechat se unášet na sever. Oláfura mám raději ve spojení s opravdovým hudebním nástrojem, ale jako zpestření předsvátečního dne – proč ne. 

80 %
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

KIASMOS

Pondělí 16. 11. 2015
Vystupují:
KIASMOS (ISL)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika