Benjamin Bates v rozhovoru

Benjamin Bates v rozhovoru

16. 09. 2007  |  Autor: Tzésar  |  Komentáře (1)
Holandský tech-houseový DJ, který překvapil taneční scénu svým novým albem balancujícím na pomezí popu a elektroniky. Člověk velmi vytížený hudbou, produkováním a hraním. Přesto si udělal čas na náš rozhovor a tak si přečtěte, jak jsme si jednoho zářijového večera povídali o muzice, inspiraci, budoucnosti, živých elementech a zkušenostech.
Benjamin Kuyten alias Benjamin Bates, produkující také pod pseudonymem Bas Beja, v minulosti proslul hity jako např. „On My Feet (This World Need More People Like You!)“, „Whole“ nebo „Locked Up“ se nyní vydává cestou zasněné melodické elektroniky, za což ve světě sklízí velké ovace. Je to kamarád Marca V. se kterým spolupracuje na většině své produkce. Jeho tracky se objevily na desítkách kompilací po celém světe, vzpomeňme např. i na jednu naši kompilaci – říjnový XMAG s přílohou CD mixu od Marca V.

Na začátek snad nemůžeme začít jinak než otázkou, jak by jsi popsal, coby producent svůj hudební styl našim čtenářům?

Jednoduše řečeno, je to něco mezi popem a elektronikou. Protože o víkendech hraji také jako DJ, taneční hudba mě silně ovlivňuje a nacházím tak mnoho inspirací i na parties.

Pojďme si něco říct o tvých hudebních začátcích . Jaká je historie Dje Benjamina Bates? Jak dlouho vystupuješ jako Dj a jak dlouho jako producent? Co je pro tebe lepší?

Nemůžu si přesně vzpomenout na to, kdy mě prvně pohltila hudba, protože vždycky se kolem mě vyskytovala nějaká music. Moji starší bratři byli zvyklí každý víkend nakupovat nové desky v osmdesátých letech a když jsme byli mladí, vždycky jsme se učili hrát na nějaký hudební nástroj. Když jsem opustil vysokou, hrával jsem v kapele s mými vrstevníky, a poté, co jsem se vrátil do mého rodného města, začal jsem pracovat ve velkém klubu. To bylo místo, kde jsem se setkal s Marcem a začali jsme dělat taneční pecky:o) Je to 11 let nazpět. Nemohu říci, co mám raději, jestli djing nebo produkování. Celkově vzato, kombinace obou by mohla být pro mě konečným řešením -dělání LIVE show s použitím elektronických nástrojů.

dj Benjamin Bates


Na čem tvoříš svou muziku? Jaké máš hardware / software vybavení?

V našem studiu pracujeme s Apple PowerMac a kombinací hardware a software syntetizérů:o)

Jaké jsou možnosti inspirace ve tvé zemi při dělání hudby? Jak tě inspiruje Holandsko k dělání muziky?

Skutečnost, že dělám elektronickou hudbu je pouze shoda několika okolností. Kdybych nikdy nepotkal Marca, možná bych stále psal písničky pro mojí kapelu nebo bych pracoval v továrně :o) Pokud jde o inspiraci, myslím, že přichází kdykoliv a odkudkoliv. Dobrý film, dobrá knížka, moment ticha v autě na cestách po moji zemi, nikdy nevíš kdy ti naskočí do hlavy nějaký dobrý nápad…

Co považuješ za svůj největší hudební úspěch?

Největší hit co jsme udělali byl „Luvstruck“ coby projekt „Southside spinners“ v roce 98.

Jaké jsou ohlasy na tvé nové album Recyclomania?


Podle očekávání, spousta lidí z komunity taneční hudby potřebuje čas, aby se dostala albu pod kůži. Nejsou na něm ty typické taneční hymny, jaké můžeš znát z tanečních parketů, ale často jde o náladové a atmosferické tracky. Je to přesně ten typ alba, které potřebuješ párkrát poslechnout předtím, než mu začneš rozumět - slyšet všechno to, co jsme se do něj pokusili dát. Dobrá věc je ta, že ohlasy byly skvělé, obzvláště v pop a rockových magazínech, díky čemuž naše tracky mohou oslovit obrovské množství lidi na celém světě.

Řekni nám, jaký je tvůj nejoblíbenější track na albu Recyclomania? S kým jsi na albu pracoval, jak probíhaly práce a jak dlouho trvá vytvořit takové poslechově taneční album?

Můj oblíbený track je v současné době „Forever Running“ (ovšem každou chvílí se to mění). Na albu jsem dělal více jak rok. Je to současně tajemné a plné očekávání a nemůžu čekat na to, než dodělám celou vinylovou verzi alba a tak hraji jednotlivé skladby průběžně. Když si přeji, aby album bylo co nejvíce naší osobní záležitostí, nemůžeme s Marcem pracovat s někým jiným. Produkce, psaní songů, vokály, instrumenty, celkové aranžmá, všechno co slyšíš je naše.

Věříš v mladé talenty? Máš oblíbeného nějakého nového producenta?

Hehe, jak může někdo nevěřit v mladé talenty? Každý jsme byli mladými talenty když jsme začínali:o) Přesto nemám momentálně žádného oblíbeného producenta. Jsme zaneprázdněni prací ve studiu a nemůžeme naslouchat novým talentům tak jak bysme si přáli.

A máš nějaké oblíbené dje a producenty, labely?

Mám rád co momentálně vydává Ed Banger. Trentemoller a Justice jsou mé oblíbené elektronické projekty.

Benjamin Bates - On My Feet (This World Needs..)

Co posloucháš rád za muziku, když jsi doma? Co si pouštíš třeba v autě, při cestování..?

Doma mám nejraději soft rock a pop. V autě jedině rock (speciálně britské kapely typu Artic Monkeys a Bloc Party). Když někam cestuji, většinou pracuji na naší hudbě na mém laptopu.

Hodně diskutované téma je mezi dji PC djing. Máš raději digitální technologie nebo razíš heslo „Save the vinyl“ ?

Pro mě je to opravdu jedno a to samé. Dokud budou umělci dávat kus své duše do hudby, bude mi vyhovovat obojí.

Jaké jsou tvé plány pro blízkou budoucnost?

Ve studiu pracujeme nyní na Marcovovu novém albu. Plánujeme také Recyclomania tour na začátku nového roku se začleněním mnoha živých elementů. Na spadnutí je také vydání nového singlu „Two Flies“ , takže jsem docela zaneprázdněn.

Je někdo, s kým by jsi chtěl v budoucnosti spolupracovat na dělání muziky?

Ani ne. Jak jsem řekl, hudba kterou děláme je pro mě dost osobní záležitostí. Miluju dělání hudby s jinými muzikanty, ale není to něco, o čem bych snil nebo plánoval.

Proč děláš hudbu?

Proč ne? Je to dobrá příležitost jak poznat nové lidi.

Máš představu o tom, kolik tak asi zahraješ desek během svého 90 min vystoupení?

Hraji pouze z CD momentálně. A kolik jich stihnu zahrát během jednoho setu? Nikdy jsem to nepočítal. Snad to tolik nevadí :o)

Tvé oblíbené jídlo a pití?

Jídlo – pasta a sushi a pití – hruškový džus.

Co děláš ve svém volném čase?

Dvakrát v týdnu si vyrazím zahrát fotbal a taky mě velice baví počítačové hry a fotografování.

Byl jsi už někdy v Praze? Co víš o naší zemi?

V České republice jsem byl už dvakrát. Jednou jsem byl hrát na párty v Praze a podruhé na snowboardovém výletě. Obojí bylo velice příjemné.

Víš něco o českém pivu? Máš rád české pivo a české holky?

Ochutnal jsem české pivo když jsem zde byl s snowboardovat a musím říct, že bylo skvělé. České holky vypadají také moc dobře, ale ještě jsem je nezkoušel, haha.

Tvá současná TOP 5 na závěr prosím:
  1. 1. Phatzoo - "Poop'n'loop"
  2. 2. Chemical Bros - "Do it again" (Olav Basoski mix)
  3. 3. Benjamin Bates - "LeFreeque!"
  4. 4. Goose - "British Mode" (rework)
  5. 5. TV Rock - "The Others" (Kam Denny remix)

winamp (logo)Muzika ke stažení:
BENJAMIN BATES – The Next Best Thing (z nového alba Recyclomania) DOPORUČUJEME!
B. Bates - The Next Best Thing (11,5 MB)
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

AFTER SMICHOFF SUMMER

Sobota 22. 9. 2007
Vstup: 200 Kč
Vystupují:
Cosmic Gate, Giuseppe Ottaviani, Benjamin Bates
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
achayo
19. 09. 2007 | 14:30:27
+0 | -0

Škoda

Na sobotu se těším, jen moc nechápu, proč v roxy Zen na stejný termín, bohužel je jedna akce odsouzena k horší návštěvnosti a bohužel to spíš vidím na MR + RR a jejich řeckej objev, škoda...
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika