Milan Lieskovsky: Hraju iba z Abletonu

Milan Lieskovsky: Hraju iba z Abletonu

20. 01. 2008  |  Autor: Tzésar  |  Komentáře (34)
Milan Lieskovsky je dj a producent z hlavního města Slovenska, Bratislavy. Soustředí se na nejrůznější odnože progressive soundu – nejvíce však na progressive trance a progressive house. Přečtěte si rozhovor mezi Milanem a našim redaktorem Tzésarem.
Často skloňovaný progressive je hudebním stylem, který se těší stále větší oblibě nejen u nás, ale také na Slovensku. Důkazem toho, že Slovensko již není pouze o techno soundu svědčí jednoznačně nástup progresivních tónů v klubech, rádiích a progresivní stopy linoucí se z reproduktorů kluberů. Zvuk, který se neustále vyvíjí, balancuje na pomezí několika stylů a dá se velice těžko definovat, uchvátil širokou posluchačskou obec, přičemž veliké zásluhy má na tom také skvělý přednes předních slovenských djs. Jedním z nich, držící se na pomyslné špici nejlepších progressive SK djs, je Milan Lieskovsky. Člověk zapálený do hudby, se kterým jsem dělal rozhovor, se jen tak nevidí. Přečtěte si, o čem všem jsme si během našeho rozhovoru povídali. Kupodivu to bylo hlavně o hudbě a všem kolem ní.

milan lieskovski

Ahoj, tak začneme nějak klasicky:)
Skusme zacat inak ako klasicky  ;-)
 
OK. Dáme bulvár. Co právě teď děláš, při čem jsem sem tě vyrušil? :o)
Prave v tomto momente finisujem nejake drobne administrativne zalezitosti a potom sa presuniem vedla a budem sa pripravovat na sobotny event, ktory ma caka v bratislavskom Dopleri.
 
Jakým způsobem u tebe probíhá příprava na event? Co si pod tím můžeme představit?
Nakolko hram z programu Ableton Live, tak musim priprave venovat dostatok casu... urobim si pribliznu dramaturgiu celeho setu a potom uz len ladim detaily.
 
Kolik je v Bratislavě klubů, kde se hraje klubová hudba a čemu se podle tebe daří v Bratislavě nejvíce? Technu, houseu, progressive nebo electru? Co nedaleké Rakousko a Vídeň? Má nějaký vliv na Bratislavskou scénu?
Neviem takto z hlavy spocitat kolko klubov je v Bratislave, v ktorych sa hra tanecna hudba... asi najznamejsi je klub Dopler kde pravidelne byvaju tanecne eventy. Dari sa najme progressivu a trancu. Rakusko a Vieden je pre mna zatial velka neznama, zatial som tam nevystupoval a ani si nepametam,ze by nejaky rakusky dj vystupoval v Bratislave. Ale urcite tu nejaky boli, len ja osobne som to zatial nezachytil.

Proč sis vybral právě progressive trance music na presentaci sebe sama? Už od začátku svého působení na poli taneční scény věnuješ svoji energii pouze tomuto stylu? Nebo byl nějaký vývoj?
Od zaciatku sa venujem iba tomuto stylu... Samozrejme, ze sa mipacia aj ine styly, ale naplno sa venujem tomuto zanru. Oslovil ma najviac a zatial ma nic ine nelaka tak ako toto  :o)

Hraješ pouze z Abletonu nebo i z platni? 
Iba ableton.
 
Jen své věci?
Nie nie, hram veci od roznych autorov, ale pravidelne zaradujem aj svoje skladby...

Upravuješ si nějak tracky, které budeš hrát, aby se ti hodili do setu, mam na mysli třeba jestli si děláš bootlegy pro své potřeby...?
Velmi malokedy... Zatial cas obetujem radsej praci na vlastnych skladbach, ale upravujem si skladby tak, aby som nemal potom v samotnom sete dlhe a nudne pasaze.

Výborně.. Takže máš rád pořádek a připravuješsi svůj set určitým způsobem dopředu, dodržuješ ho pak vždycky? Mě se třeba stává, že když si dopředu promyslím, co budu hrát, že nakonec hraju jen první 2 desky a pak už úplně něco jiného.
Rozdiel je,ze ty hras z dosiek a ja z abletonu. Tam jednoducho predpriprava musi byt, bez nej neodohras nic. Ale stava sa mi casto, ze pocas setu menim skladby..

Proč ses rozhodl pro skládání music právě v Abletonu?
Predtym som pracoval v reasone, ale postupne sa mi dostavalo velmi vela odporucani na ableton az som to nakoniec vyskusal a doslova ma to pohltilo, cize teraz to studujem, hram sa, skusam... :o)
 
Hrál si už někdy společně s LayDee Jane?
Zatial nie. Bude to prvykrat. 

Neuvažoval jsi někdy o zapojení živého elementu do svého dj vystoupení? Například někoho, kdo hraje na nějaký hudební nástroj?
Robim to uz v podstate pravidelne... :o)   A mam v plane v tom pokracovat dalej a rozvijat to. Aj na event v Mecce pripravujem nieco podobne  :o)

milan lieskovski

Můžeš trochu více naznačit a přiblížit?
Mozem,ale nechcem.... Chcem nechat vsetkych co sa tam chystaju v napätí  :o)
 
Dobrá. Máš nějaké občanské povolání nebo se plně soustřeďuješ na muziku?

Ano mam, pracujem v radiu. Fun radio... Myslim,ze zname aj ceskym obcanom :o)
 
Ano, to je i v ČR velmi známé. Máš tam svůj pořad o taneční hudbě nebo děláš denní vysílání?
Nie, momentalne nemame tam ziadny tanecny program. Robim denne vysielanie a popritom praca v nahravacich studiach. Okrem radia este pracujem aj v dabingovych studiach.
 
Živíš se i svým hlasem? :o) Dabingem reklam nebo i TV pořadů?
Nie nie... to by som sa asi nenajedol  :o) Nahravam hercov, vyrabam reklamy atd atd  :o)
 

Tak to respect :) Máš nějakou "hudební školu" nebo tak něco?
Nie, ziadne hudobne vzdelanie, ale snazim sa to dobehnut. Druhy rok navstevujem Ludovu skolu umenia kde sa snazim ucit hru na klavir  :o)

A nějaký vzor máš?
V hre na klavir ani nie. Je mnozstvo vybornych klaviristov a nemam zatial moc prehlad...

Vím, že také občas spolupracuješ s Mishou. Jak si se dostal ke spolupráci s nejlepší rnb zpěvačkou na Slovensku?
Pozname sa uz dlhsie, pracovali sme spolu v jednom radiu, potom sme dlhsi cas nekomunikovali az jedneho dna mi prisiel od nej mejl. Zacali sme si pisat a vysledok je uz na svete :o)

Co posloucháš ve svém volném čase, když je po všech těch párties, rádiích a produkování?
V podastate cokolvek. Nebranim sa ziadnej hudbe okrem tvrdsich stylov ako metal atd...

Chystáš se v roce 2008 na zajímavý taneční festival ať už jako divák nebo jako vystupující? Co bys nám doporučil?
To este presne neviem, ale kazdemu odporucam navstivit polsky Sunrise Festival. To je vynikajuci festival.

Souhlasím. Kde všude si hrál (zajímavé místo) a s kým si hrál na party, jehož práce si velmi ceníš?
Zaujimave to bolo so Seanom Tyasom v Aucklande. Sean je vynikajuci chlapik. Hudobne nie moj styl, ale ako clovek velky zabavac  :o)  Velka osobnost je pre mna aj Wippenberg, alebo Airwave.

Přibliž nám něco více o tvém pořadu Progress Your Mind.
Tento radio program je mixovana show raz za mesiac. Prva hodinka je moj mix a druha vzdy host zo sveta.
 
Live host?
Nakolko tento program je iba o mixoch zatial a je vysielany na 5-tich radiach vo svete, tak neplanujem pozyvat zivych hosti... mozno v buducnosti  :o)

Jaká byla cesta k tomu , že se vysílá na tolika rádiích ve světě? Co bych měl udělat já, kdybych plánoval něco podobného? :o)
Islo to postupne. Zacalo to na jednom slovenskom radiu, potom sa ozvalo ceske radio a postupne prisli dalsie ponuky.

Otázka na závěr. Jak si řekl v úvodu, sety si trochu připravuješ. Navnaď čtenáře na svoji music, co zaručeně zahraješ na párty Connection.
Urcite sa mozu vsetci tesit na nejake veci z vlastnej produkcie, ktore budu doplnene o nejake zive prvky a dalej aj nejake kusky z produkcie Roberta Buriana :o)

playMilan Lieskovsky - Progress Your Mind Session No3

playMilan Lieskovsky - Quest Star

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CONNECTION

Pátek 15. 2. 2008
Vstup: Předprodej 290 Kč, VIP 490 Kč, na místě 390 Kč, VIP 650 Kč
Vystupují:
DJ Johan Gielen,DJ LayDee Jane,DJ Milan Lieskovsky,Samuel Wega, DJ DejFF, DJ Cortezz
Další informace
34 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
domi
02. 11. 2008 | 14:23:07
+0 | -0

ze popularny..?!

Lieskovec nie je popularny, on je totiz svetoznamy..ale na Slovensku je to tak..uspech sa len tazko odpusta..seruz
Alex
31. 01. 2008 | 15:24:02
+0 | -0
Pre boha... veď tu niesme preto, aby sme sa jeden druhého osočovali a urážali a ponižovali... Hudba, ktorú máme asi všetci prítomní radi, by nás mala spájať... asi mám ooobrovské šťastie, že som obklopená práve takými ľuďmi a nie hlúpimi zadebnencami ako ste tu väčšina... fakt máte potrebu sa tu anonymne biť do pŕs akí ste znalí a aký máte skvelý vkus? Smejem sa .... jeden napíše že je Milan kozmonaut a všetci ako degenerovaní sa toho chytia.... teraz sa znížim na vašu úroveň.... ste MEGAHLUPÁCI
Peetcox
28. 01. 2008 | 21:53:21
+0 | -0

to Ondro

Nie len Milanko stoji za pultom ako tlk.Hanbim sa za nasu scenu.S CZ progressiwom sa to neda ani trosku porovnat.Ved sa len pozrite na tie nekoordinowane pohyby Dj Nifra za pultom http://youtube.com/watch?v=J84NuPBCVQs . Disco treska.
Josifek
28. 01. 2008 | 16:29:39
+0 | -0

Haluze

Neboj s prostatou problemy nemam ;)
Haluze
27. 01. 2008 | 21:42:39
+0 | -0
Josífku, prosimtě hlavně se uklidni, aby ses nepočůral
Noname
27. 01. 2008 | 10:37:27
+0 | -0

Josifek

Nevím, jak Milan z Abletonu hraje, nikdy jsem ho naživo neviděl, takže těžko se vyjadřím. Každopádně tvá hláška s "odesíláním emailů" mě dobře rozesmála, se Ti povedlo:))
Peetcox
25. 01. 2008 | 02:11:08
+0 | -0
Len lacna propaganda...

Josifek
24. 01. 2008 | 22:32:18
+0 | -0

Ondro

No je fakt ze mam par jeho kompilaci doma a nikdy sem ho nevidel hrat na zivo. A kolikrat ty mixy sou takovy nudny ale pripisoval sem to tomu ze to je proste kompilacka, ktera je nasekana na tracky. Takze radsi se zdrzim kritiky jak tam vidim dokud neuvidim :)
Alexandra
24. 01. 2008 | 13:15:06
+0 | -0

Ondro

umelo vytvorena? Ty si magor... sorry



peace
Ondro
24. 01. 2008 | 08:11:35
+0 | -0

Josifek

Asi si nikdy nevidel Milana hrat z Abletonu. Skladby proste len pusta, na klavesoch vyuziva buttony, ako play, stop, loop a spustanie jedneho typu efektu, nieco ako beat masher. O ziadnom lajfku nemoze byt ani rec, a ked pojdes do meccy schvalne si vypocuj ake medzery ma pri praci s mixpultom. Pozri si youtube, nejake videa, za mixom stoji jak tlk, ziadna komunikacia, totalna nuda. Jeho popularita je umelo vytvorena, vsak hrava par rokov a nema skusenosti. Jan to napisal vtipne a pravdivo. Kto ho pozna vie. Peace Milan, moj nazor.
Josifek
23. 01. 2008 | 19:57:16
+0 | -0

noname

No a tady je ten kamen urazu.... Ja sem si osobne myslel ze Milan hraje tim stylem ze hodi tracky za sebe zmackne play a ma "dobojovano". V tomto pripade kdyz dela vpodstate lajfko tak to beru. Jen je fakt ze u toho ten clovek proste vypada jak kdyby odesilal emaily :)
noname
23. 01. 2008 | 12:25:00
+0 | -0

Ableton

Nechci tu o sobě nic psát, ještě by to řadu z Vás určitě "rozžhavilo", ale rád bych se k tomu abletonu a hraní/produkce z něj taky vyjádřil. Těm pochlebovačům, co říkají že to nemá s DJingem nic společného, tak ať si vlezou na Youtube a zadají slovo "ableton", na některých party-videích budou asi koukat.. Ano, Ableton je jak nástroj, kde stačí dát "play/stop" a máte "dobojováno", ale taky (a hlavně) je to nástroj určený k live act produkci. Sám jej využívám ve spojení s klávesami a midi controlerem a opravdu, jen o tom "play/stop" to není. Co se týká připravenosti setů, tak jde hlavně o to, aby se ten track dobře nasamploval a vybraly se z něj části, které se zahrají nebo se upraví. Další edity se dělají přes VSTi nebo přímo s instrumenty v Abletonu. A pokud se stane, že partypeople čekají něco jiného? No, není nic snazšího, než vzít jinou skladbu (i bez připravení) a "nahrát" ji do abletonu. Nechci tady rozebírat, jestli Ableton DJ je to samé co vinyl/cd DJ, to je asi na názoru každého zvlášť, ale ne každy, kdo Ableton využívá ho "jen pouští".
filuta
23. 01. 2008 | 11:40:37
+0 | -0

slečnoo

nachystaj tracky za sebe a pak jen jedou jak podle scenare--------ty jsi asi tak trochu zpátečník.....coož?????stat ti za zadama------hmmmmmm asi to stojí za to........porazím kraj světa......do mekyy frajere.....pustím si ejbltoon abudubudha
Josifek
22. 01. 2008 | 21:03:16
+0 | -0

Milan Lieskovsky

Tak to sorry ja myslel ze ses jeden z tech co si nachystaj tracky za sebe a pak jen jedou jak podle scenare. Nebo takhle sem to pochopil ja :) Jinak nekdy se budu muset podivat na tvy live vystoupeni a stat ti za zadama abych te mohl vydet v akci :) Zatim zdarek :)
filuta
22. 01. 2008 | 20:07:55
+0 | -0

to Jan

:-D !!!!!!!!!!!

21. 01. 2008 | 23:18:42
+0 | -0
2 Kuboo: Tak pokud není DJ, je umělec :o) Nechci tě podceňovat, protože tě neznám, ale kdyby jsi spustil Ableton, asi by jsi se hodně divil...;o)
Sierra
21. 01. 2008 | 21:47:54
+0 | -0

to Jan - Matko a Kubko

Ten clovek robi veci, ktore ho v zivote naozaj bavia :)

Ak ta zoziera zavist, zacni makat.. mozno sa niekam dostanes. mozno nie, ale budes spokojny sam so sebou.

Pretoze kritizovat je naozaj lahke. Nabuduce vystup z anonymity :) nech si trosku chlap
pc
21. 01. 2008 | 19:14:20
+0 | -0
koukam, ze i na Slovensku je tezka rivalita :))
kuboo
21. 01. 2008 | 19:07:44
+0 | -0
"asi najznamejsi je klub Dopler kde pravidelne byvaju tanecne eventy. Dari sa najme progressivu a trancu. " ...... to znie ako keby iny klub ani nepoznal a to iste plati o style :D:D dufam ze coskoro z toho deti vyrastu .... lol ved ten lieskovsky nie je ani dj :D na pc sa viem hrat aj ja :D
Jan
21. 01. 2008 | 17:17:48
+0 | -0

Matko a Kubko

Ahoj sme dvaja mladí zatial nezadani a tak troska prihriaty obdivovatelia. Milujeme hudbu ktoru nam pustas Milanko, rovnako ako aj teba sameho. Mas krasne Dévedéčko s velkými nápismi MILAN LIESKOVSKY.com s krasnymi fotkami ako vysavas, ci oberas ovocie, alebo si nahy zahaleny len do slovenskej vlajky - tu mame najradsej. DVD si radi pozrieme aj po 15 krat za sebou, na tvojej uzasnej party, kde bezi celu noc aj ked nehras. Vzdavame ti hold a RESPEKT, papkame ta aj s chlpkami nad ockom a to ti moze kazdy jednoduchy clovek iba zavidiet a ver ze zavidi :) Za svoju dlhu uz 3 rocnu karierku si nam dokazal, ake siroke su tvoje kostnate laktíky, ako s pomocou "najlepsich" kamaratov a producentov vies krasne skladat nadherne pesnicky. Elenku milujemeee najviaaac, Matko ma take krasne pocity ked nam ju pustis a poculi sme ju aj 100 x a stale viac sa nam obom paci.

Cmaq Milanko náš, bez teba by to nebolo ono dufame obaja, ze nam vydrzis este aspon rocik, pretoze sa budeme spolu brat a tajne dufame ze nam zahras na klaviri svadobny pochod :) Posielaju ti pusinku tvoji Matko a Kubko.
Dan
21. 01. 2008 | 14:08:38
+0 | -0

PE!pa

Treba Michal Burian :))))))
PE!pa
21. 01. 2008 | 14:04:14
+0 | -0
Kdo mě naučí s Abletonem? ;)
psylo
21. 01. 2008 | 12:48:22
+0 | -0
hudba je o precitowani a neee o texnickyx znalostiax .......hmma zadna reakcia slowaka hahahaha honare
Peetcox
21. 01. 2008 | 12:46:55
+0 | -0
Jan !!! Berieš mi slová z úst. Presne to som mal namysli :P peace
jan
21. 01. 2008 | 11:16:23
+0 | -0
Ja tomu az tolik nerozumim, ale zajimalo by me, pokud mas set predpripraveny z domova. Co udelas, kdyz na miste zjistis, ze to co sis pripravil se na danou party vubec nehodi.. znas to, na naladu lidi ma vliv mnoho aspektu.. jak resis situaci v abletonu narozdil od dje, ktery proste vytahne jina cedecka.
Dan
21. 01. 2008 | 10:55:02
+0 | -0
Si mozna pletes s panem Burianem...ten opravdu zmacke play :) Ale kazdy, kdo to myslis vazne z produkci, je Ableton jasna volba, to da rozum. A Milanova produkce je uzasna.

21. 01. 2008 | 09:34:58
+0 | -0
Přínosný rozhovor a také se musím přiklonit k názoru, že hrát z Abletonu je těžké a rozhodně to není jen o tom "pustit play" ;o)
krOky
21. 01. 2008 | 07:33:24
+0 | -0

heh

Zmáčkne jen play a hraje to samo....je vidět, že ty s muzikou moc zkušeností nemáš , když povídáš takovéhle věci : ) jinak jak Milan řikal, set v Abletonu si člověk musí připravit trošku dopředu - musí si rozkouskovat track na samply aby je mohl poté používat že? bez přípravy to nejde...a pokud DJ s Abletonem opravdu umí, tak je pak set lepší jak z CD / Vinyls protože opravdu danou music co hraje vytváří až na místě pomocí různých samplů z tich tracků, doplní o melodii zahranou z MIDI kláves atd...což se mi nezdá jednodušší než vložit CD/Vinyl a srovnat beaty - to po pár měsících tréninku zvládne většina : )) taky bych se chtěl naučit s Abletonem :) snad v budoucnu

asi tak peace :)

21. 01. 2008 | 02:44:45
+0 | -0

;;

peetcox, evidentne tomu vubec nerozumis, tak se tady prosimte nenavazej do djs, kteri uz za sebou neco maji.



hodne kvalitnich djs pouziva ableton a nijak to na kvalite neskodi naopak casto pridava, takze nevim v cem vidis problem :)

21. 01. 2008 | 02:23:45
+0 | -0
Amaterstvo...
Zobrazit další komentáře   >>
SOUTĚŽTE
Connection, 15.2. v Mecce
1 x 2 VIP + odvoz luxusní limuzínou od RentPoint
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika