Chaab: Krize může ovlivnit partylife

Chaab: Krize může ovlivnit partylife

22. 04. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
Barevná sezona klubovky Elektra bude završena 7.5. na Flédě, kde se objeví mimo Roberta Babicze nebo Collins & Behnam také populární maďarský DJ Chaab. V rozhovoru se dozvíte, jak je na tom scéna v Maďarsku a nebo co si myslí o dopadu současné krize na party people.
Ahoj Chaabe, jak se máš v tyto jarní dny? :o)
Ahoj všem! Mám se fajn, díky za zeptání. Na jaro se těším, té dlouhé studené zimy jsem už měl po krk. Teď se doplňuju pozitivní energií a inspirací, která je pro porudenta a DJe nezbytná.

Od tvého posledního vystoupení v České republice na Electronic Connection uplynulo pět měsíců. Předtím jsi tu hrál ještě jako headliner na Nu Pagadi v brněnském Perpetuu. Jak sis tahle vystoupení užil, jak se ti líbily parties a Česká republika obecně?

Nu Pagadi jsem si hodně užil. Perpetuum je docela malý undergroundový plácek, kde se sešlo fakt úžasné publikum. Abych řekl pravdu, tak takhle party už nic nepotřebuje, byla prostě vynikající. Bohužel ta party v Bobycentru, tam se lidi zajímali hlavně o Laser Show Hall, ale aspoň jsem si zařádil :o). Obecně řečeno, v České republice jsem měl vždycky pozitivní zážitky, díky skvělému publiku.

chaab

Které české vystoupení se ti nejvíc líbilo? Jak se podle tebe změnilo publikum?
Vyjmenoval bych TOP 3, na pořadí nezáleží ;).Renaissance @ PH+ , Apokalypsa @ Boby Centrum a potom výše zmíněné Nu Pagadi @ Perpetuum. Když jsem u vás hrál poprvé, před čtyřmi roky, tak jsem měl pocit, že se musím vrátit v čase, abych byl stejně naladěn jako publikum, ale teď bych řekl, že už jsou otevření novým věcem. Takhle je to teď na Slovensku, kde taky často vystupuju.

Co se změnilo celkově v tvé Djské kariéře od dob tvých začátků? Nějaké nové hudební vlivy, nové styly, úspěchy?

Ano, určitě se hodně změnilo od dob, co jsem začal, jak styl, tak i vystoupení. Je to esenciální, protože scéna a očekávání publika se taky změnily. Jediná věc, která stále zůstává, že jsem pořád DJ, protože je to můj koníček už od té doby, co jsem si koupil své první CD playery. Od té doby mám spoustu úžasných zážitků a kvůli tomu jsem do toho šel a taky jsem měl nějaké vážnější šance. Teď už je načase, abych toho dělal víc. Což znamená, že bych měl dokončit nějakou hudbu, co jsem načal.

Promo mixy, které máš na svém myspace (http://www.myspace.com/djchaab), jsou opravdu fantastické. Tvůj hudební styl a výběr tracků je podlě mě dost exkluzivní. Jak bys nazval styl, který teď hraješ?
Díky moc, tohle mě potěšilo. Mám vlastně jen pár mixů, protože je dělám jen tehdy, když se nahromadí dostatečné množství dobrých tracků. Nejsem fanouškem nějakých týdenních kreacím v rádiích, co trvají hodinu. Radši namixuji promo mix jen jednou za čas, které ale zní stejně čerstvě a zábavně i po několika letech. Styl, který nejvíc preferuji, je deep house, hlavně tech-line. To myslím především na své mixy. Během svých vystoupení vždy vybírám z mnohem většího repertoáru, podle nálady publika nebo jen tak, aby byl set víc barevnější.

Lidi v České republice nemají moc představu o tom, co se děje na maďarské klubové scéně. Známe hlavně některé DJs, kteří už tady hráli (např. Andro, Dandy, Corvin Dalek, Add2Basket, Snake Sedrick, KillSwitch, Reset, Jade, Deeroy, Peppelino, Budai…). Část těchto DJs hraje více do housu, někteří spíš elektro a zbytek techno a hardtechno. Je hardtechno v Maďarsku pořád tak populární? Co jiné styly elektronické huby, co se u vás hrají? A jaké nejlepší kluby bys doporučil čechům navštívit?
V Maďarsku máme skoro všechny hudební styly a typy parties, každý z nich každý má své vlastní publikum. Styl, kterému se říká „moderní taneční hudba” – je naprosto overgroundový styl a stal se v poslední době docela dost populární, především díky médiím. Nebyl by to problém, protože tenhle styl byl, je a bude vždz populární, ale teď stáhl sebou dost lidí z jiných parties. Z toho důvodu mají promotéři míň možností a undergroundoví DJs mají míň vystoupení. Snažíme se vytvořit jakousi rovnováhu, ale to nejde ze dne na den. Tak jako tak je tady pořád hodně kvalitních parties, které stojí za to navštívit.

Jsou tady kluby s hodně vysokým standardem. Pokud bych měl nějaký doporučit, tak říkám „Club Vertigo”, který je vám nejblíže a jsem tam rezidentem na každoměsíční The Etiket party :o). Jména některých, co tu vystupovali, jsou třeba Moshic, Dave Seaman, Anthony Pappa, Marcus James atd. Podívejte se na www.clubvertigo.hu. Jinak v květnu tady bude Popof, takže si ho nenechte ujít! ;o)

Stojí za to navštívit Mayday, který bude v Budapešti 13.6.2009, organizuje se to na Hajógyári Sziget. Koneckonců Robert Babicz, Collins & Behnam i já tam budeme hrát společně s dalšími DJs. Podívejte se na www.mayday.hu.

Flört The Club je největším klubem s dlouhou minulostí v Siófoku u Balatonu. Tento klub funguje už neuvěřitelných 20 let a je to skvělé místo pro publikum i DJe. Mrknětě na www.flort.hu

V případě, že navštívíte Budapešť, bych vám doporučil Hajógyári Sziget, což je velký ostrov na Dunaji. Je tam několik klubů, jako Studio, Dokk, Dokkoló nebo afterklub Coronita. Hlavně Studio je dost známý klub s kapacitou kolem 5-6 000 lidí, s uchvacujícím zvukovým systémem a světelným parkem. Organizace je taky naprosto profesionální. Koukněte na www.studio-eh.hu. Takže, ať už navštívíte jakoukoliv část Maďarska, všude najdete dobré místo pro party ;)

Blíží se léto, co ty a letní open air festivaly? Budeš na nějakém hrát? Pokud ano, kd,y kde a s kým?
Tři festivaly se konají v blízké budoucnosti, ale ještě nebyly zveřejněny, takže vám k nim víc říct nemůžu. Ale jestli se zadaří, tak se potkáme i v České republice ;).

Pojďme se bavit o něčem jiném, než je hudba. Co takhle politika? Maďarská politická scéna nemá právě svoje nejlepší dny, že? To ani ta česká ;). Neočekávám, že bys demonstroval jako někteří lidé, ale zajímáš se o to, co se děje?

V Maďarsku je teď chaos, ale nechci se k tomu vyjádřovat.,Každý máme na to svůj vlastní názor a nemusí to znamenat, že ten můj je správný. Takže radši nezmíním ten svůj, nechci, abyste podle toho tu situaci soudili.

A co hospodářská krize? Myslíš, že to nějak ovlivní klubovou scénu nebo hudební průmysl? Myslíš, že to nějak ovlivní mladé lidi?
Myslím, že to může ovlivnit partylife. Lidi teď přemýšlí nad svými životy a neutrácí tolik jako předtím. Zábava mezi to patří. A tahle krize dopadne na mladé lidi, kteří žijí s rodiči, protože nemají vlastní plat, ačkoliv jsou živeni svými chlebodárci. Doufám, že tahle situace brzo skončí a ekonomika začne všude ožívat.

Vraťme se zpět k hudebnímu tématu. Co si myslíš o Robertovi Babiczovi a duu Collins & Behnam, kteří zahrají stejně jako ty na Elektře?
Roberta Babicze jsem slyšel před několika měsíci v klubu Dokk, v Budapešti. Zajímal mě, protože jeho producentské kousky mám opravdu rád. Těším se, až si jeho vystoupení zase vychutnám! S Collins & Behnam jsem už hrál mnohokrát, jsou to profesionálové, kteří mě nikdy nezklamali, takže o nich můžu říct jedině dobré věci. Jsem si jistý, že nenechají nikoho odejít z tanečního parketu ;).

Už jsi slyšel něco o klubu Fléda nebo klubové noci Elektra?

Samozřejmě! Hodně dobrých věcí, takže doufám, že jsou pravdivé ;). Hráli tady moji oblíbenci jako Stephan Bodzin, Gregor Tresher, Olivek Koletzki atd., takže to je pro mě velká pocta vidět v lineupu k Elektře svoje vlastní jméno, společně s Robertem Babiczem a dalšími vystupujícími. Brněnská mládež je podle mě dobře rozmazlována ;).

Když by sis mohl vybrat, kdy budeš hrát, chtěl bys radši hrát před nebo po Robertovi Babiczovi? Chceme taky vědět proč a co od tebe tentokrát mohou party people očekávat. Proč by měli přijít na Elektru a poslechnout si tě?
No, rád bych hrál před Robertem Babiczem a co vím, tak to tak i bude. Hrát jako warm-up dj je pro mě to pravé ořechové, rád připravím publikum na headlinerův set a miluji postupně gradovat atmosféru s extra lahodnými tracky ;). Podle mého názoru je line up opravdu perfektní a ti, kdož přijdou 7.5. na Flédu, prožijí parádní večírek!

Díky za tvůj čas. Těšíme se na tebe v Brně!
Já Vám děkuji za možnost, uvidíme se na Flédě!

www.myspace.com/djchaab

Dodal: Tomáš Ondráček, Level B production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ELEKTRA

Čtvrtek 7. 5. 2009
Vstup: 200/250 Kč
Vystupují:
Robert Babicz live (De), Collins & Behnam (Hu), Chaab (Hu), Orbith, Jolly (Hu), Felix, Hawran, Peter Pea
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
petan
23. 04. 2009 | 23:28:19
+0 | -0
Chaab na EC zahral na vybornou. Rozehrivaci set na Elektre pred Babiczem bude ve spravnych rukach, mame se na co tesit!
...
23. 04. 2009 | 18:58:34
+0 | -0
Já bych ještě zmínil klub K2 v Budapešti
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika