Fedde Le Grand: Zahraju věci z nové desky

Fedde Le Grand: Zahraju věci z nové desky

03. 05. 2009  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Fedde Le Grand je bezesporu jednou z největších hvězd současné taneční scény a aktuálně jedničkou holandského houseu. 8. května po téměř roční pauze opět zavítá do Prahy, kde svým setem ozdobí další pokračování akce PURE. Nedalo nám to a Feddeho jsme před pár dny vyzpovídali, abychom zjistili, co je u něho nového a co na Prahu vlastně chystá.
Ahoj Fedde, jak se máš?
Výborně, jen je toho v poslední době vážně hodně…

Naposledy jsme se viděli minulý rok v září, když jsi hrál ve Vídni a tehdy jsi mi říkal, že makáš na nové desce. Jak jsi na tom teď?

Nová deska je vlastně už hotová. První singl, ke kterému dodělávám ještě nějaké remixy, vyjde někdy za tři týdny a celé album pak někdy koncem léta.

Už minulý rok jsi mluvil o mnoha hostech na desce, už o tom můžeš říct něco bližšího?
No, hostů je tam opravdu velká řada, samozřejmě jsem opět spolupracoval s Ido Corr, ale kromě toho je tam například i společná skladba s Will.I.Amem z kapely Black Eyed Peas. Vlastně každá píseň na nové desce je trošku jiná. Nechtěl jsem, aby celé album znělo stejně, i když by ho třeba publikum přijalo líp. Snažím se být velmi kreativní a každé písni dát něco trošku jiného, navíc písně trošku reflektují i mé aktuální nálady při skládání.

Fedde Le Grand

Hodně jsi toužil dostat na desku i Róisín Murphy. Povedlo se Ti to nakonec?

Ne, bohužel se nám nepovedlo se včas sejít, neb jsme oba hodně vytížení, takže na této desce žádná naše spolupráce nebude. Ale v současné době pracujeme na jednom našem společném projektu, ale o tom zatím nemohu mluvit.

Jasně, to chápu. Koukal jsem na tvých internetových stránkách, že máš těch projektů celkem hodně. Zrovna před pár dny si vydal nový singl „The Joker“ pod zkratkou F.L.G. & F-Man.
Jo, to je jedna z mých bokovek. Tuhle píseň jsem nechtěl ani jako Fedde Le Grand vydat. Je blíž mým starším písním „F1“, „Amplifier“, nebo „Pinkbird“ a taky nezní tak komerční. Ukazuje spíše takovou tu moji temnou stránku. Pro „The Joker“ jsem vysamploval část hitu „Don’t Laugh“ od Joshe Winka a k tomu dal takový tvrdě houseový beat.

Kromě toho, že jsi v posledních měsících pracoval na svém albu, jsi opět zabrousil do remixování například pro Kraak & Smaak nebo Sono. To byla zase trošku jiná práce než remixovat písně pro Madonnu nebo Robbieho Williamse, nemám pravdu? Jak si vlastně vybíráš písně, které následně remixuješ? Oslovuješ interprety ty sám nebo čekáš na nabídky?
Obojí. Někdy dostanu nabídku, a když se mi originál líbí, tak ji přijmu, někdy naopak já jsem ten, který osloví interpreta, protože se mi líbí originál. Po skončení turné se chci remixování věnovat opět naplno.

A děláš teď aktuálně na nějakém remixu?

Jo, právě dneska jsem dodělal remix pro nový singl Black Eyed Peas, který vyjde někdy v červenci. Musím říct, že mě to hodně bavilo.

Za pár dní se ukážeš v Praze. Na co se můžeme těšit? Zahraješ i nějaké novinky?
Jasně, zahraju hodně písní z nové desky a v Praze úplně poprvé představím i moje nadupané taneční remixy k novému singlu, které právě dodělávám.

Všiml jsem si, že hraješ převážně o víkendech. Jak tedy vypadá takový normální den Fedde Le Granda?

Máš pravdu. Během týdne se snažím žít normální život jako každý jiný. Hodně spím, z postele se nevykopu dřív než tak v osm a kromě takových těch každodenních starostí jako je nákup a vaření, trávím většinu času ve studiu.

Tím si mi vlastně nahrál na další otázku - jak dokážeš kombinovat svůj profesionální život se soukromím?
Zatím to zvládám, kamarádi, kteří mě znali už v době, kdy jsem ještě nebyl tak známý, chápou, že na ně teď nemám moc času, ale i tak občas zajdeme do hospody nebo někam do klubu. Snažím se udržet si ty, které mám rád a na kterých mi záleží, ale vážně to teď během světového turné není vůbec jednoduché.

Dobře, že zmiňuje Tvoje „Output Word Tour“, během kterého zavítáš i do Prahy. Co mi k němu můžeš říct?
No, je to zatím to největší turné, co jsem kdy absolvoval a hlavně se dostanu na plno míst, kde jsem ještě nehrál, což je pro mě velká výzva. Moc se třeba těším do Japonska.

Aby toho nebylo málo, tak na léto chystáš ještě jeden velký projekt, nemám pravdu?
Máš na mysli „Flamingo Nights at Pacha“, viď?

Přesně!
No, tohle je velký projekt, na který se fakt moc těším. Každé úterý bude v klubu Pacha na Ibize speciální noc v mé režii a já si tam pokaždé pozvu nějakého kolegu dje, s kterým to tam pořádně roztočíme. Vlastně to máme dotažený do posledního detailu, ale těžko se to popisuje, tohle je třeba prostě zažít naživo! Můžu jen říct, že to chceme pokaždé pojmout malinko jinak, aby to pro návštěvníky klubu bylo pokaždé jiné a nevšední.

Zpět k tvému hraní. Říkal si, že v rámci turné vystoupíš poprvé na mnoha místech naší planety, ale samozřejmě máš i tak už většinu světa procestovanou. Kde to máš úplně nejraději?
To je strašně těžký takhle říct, stejně tak nedokážu říct, jaký klub mám úplně nejraději. Ale když tak spontánně přemýšlím, velmi rád se vracím do Austrálie…

Po čem vlastně touží Fedde Le Grand? Nebo jinak - čeho bys musel dosáhnout, abys měl pocit naprostého uspokojení?

Já doufám, že tenhle pocit nikdy nepřijde. Jsem rád, že je přede mnou vždy nějaký limit, který musím zdolat. Jsem člověk, který se velmi rád učí nový věcem, jsem i vůči sobě hodně kritický, takže si myslím, že tohoto pocitu se nikdy nedočkám. Nepatřím rozhodně mezi ty, kteří by si zakládali na tom, být ve všem první, takže ani netoužím po žádných cenách, pokud máš tohle na mysli?

Takže anketami spíše pohrdáš?
To ne, samozřejmě, že vždy člověka potěší, když je Nr. 1, ale já bude stejně v pohodě když budu první nebo třeba desátý. Důležitý pro mě je, abych mohl i nadále dělat muziku a mít dobrý pocit sám ze sebe a z toho, co dělám.

Říkal jsi, že jsi vůči sobě kritický. Jak se to projevuje?
No někdy třeba dodělám nějakou píseň, jsem z výsledku nadšený, a když si ji poslechnu na měsíc, najdu tam plno věcí, u kterých si říkám, že jsem měl udělat jinak nebo líp a tak třeba začnu úplně znova.

To mívá ale hodně lidí…
Asi jo, já to vnímám pozitivně, je to takový to kopnutí do zadku, které tě stále žene k lepšímu výsledku…

Řekl bych, že díky úspěchu, který se svojí produkcí a remixy v posledních létech zažívám, to má ten správný efekt i na posluchače, nebo?

To určitě, rád jim i naslouchám. Když skončím na nějaké akci hrát, tak následně jdu do davu a normálně si s nimi povídám, beru je jako jeden zdroj inspirace.

V Praze se představíš v pátek 8. května. Máš pro ty, kteří na akci PURE Prague dorazí, nějaké poselství.
Mám dvě - otevřete svoji mysl a naslouchejte okolí a hlavně přijďte, moc se na všechny těším!

My se taky moc těšíme a na oplátku přejeme hodně úspěchů s novým singlem a pak samozřejmě i ať se nová deska dobře prodává…
Díky moc a brzy na viděnou…

Ptal se:  DJ Jakko, Dodal: Martin Kučera, United Music
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PURE

Pátek 8. 5. 2009
Vstup: 750 Kč
Vystupují:
Fedde Le Grand, Michael Burian a Brian
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika