Fedde Le Grand: Rád bych hrál na české Sensation

Fedde Le Grand: Rád bych hrál na české Sensation

14. 05. 2009  |  Autor: Kollba  |  Komentáře (13)
V pátek 8. 5. se v pražském klubu SaSaZu konala party zvaná Pure. Hlavní hvězdou tohoto večera se stal Holanský dj Fedde Le Grand. My měli tu možnost se jej zeptat na jeho aktuální projekty a vlastně na všechno, co se kolem jeho osoby děje.
Stal ses velvyslancem kampaně Dance4life. Co to pro tebe znamená a co si myslíš o tomto projektu?
Kampaň Dance4life je extrémně důležitá. Díky ní se rozšiřuje informovanost o tématu, o kterém by se mělo mluvit pozitivní cestou. Lidé by měli být vzděláváni o faktech, které se skrývají za HIV a Aids. Je třeba zapojit mladé do této diskuze například pomocí hudby. Čím více lidí se zapojí do projektů jako je Dance4life, tím se zvýší informovanost o tomto tématu.

Existuje nějaký hudební styl, který nesnášíš?

Haha, ne úplně, abych pravdu řekl. Asi nemám rád špatnou hudbu! Na světě můžeš najít tolik různých hudebních stylů, které tě mohou ovlivňovat a inspirovat - od reggae, hip-hopu, Afrických rytmů, nového elektra, techna až po klasickou hudbu. To je můj názor.

Můžeme od tebe očekávat nějakou novou tvorbu na labelu Flamingo?
Ano, každopádně! V září mi vyjde úplně nové album nazvané Output, do kterého jsem vložil velké úsilí. Spolupracoval jsem na něm s mnoha úžasnými lidmi jako například Will.I.am z Black Eyed Peas, Rob Birch ze Stereo Mc’s, Ida Corr, Camille Jones, Luciana, Funkerman, Mitch Crown, Mr V – jsem rád, že mnoho tak kreativních umělců mělo zájem o spolupráci na mém projektu. První singl z alba se jmenuje Scared of Me a bude vydán už teď v květnu. Tak jsem zvědavý, jak bude singl úspěšný.

Samozřejmě Flamingo netvořím pouze já, ale také Funkerman. Ten vydává také nový track, u kterého si jsem jistý, že bude oblíbený! Je to remix Boba Merleyho Sun Is Shining - perfektní track na léto. Zpětná vazba od fanoušků je zatím úžasná a my djové tohle milujeme, proto se soustavně připravujeme na své hraní na parties, abychom své zastánce nezklamali. Takže buďte připraveni na tento neuvěřitelný track! Také spolupracuji s Funkermanem na tracku New Life, který se má stát oficiální hymnou pro naše Ibiza Flamingo Nights, které můžete navštívit každé úterý v klubu Pacha. Tyto rezidentní noci začnou od 16. června a budou se opakovat po 16 týdnů.

Také spolu vydáme track nazvaný The Jocker, takže jsme zvědaví na vaše reakce. Sám ještě vydávám nějaké tracky pod svým pseudonymem F.L.G., které jsou více undergroundové a jdou úplně jinou cestou než moje ostatní produkce. Myslím si, že zvláště Pink Bird se mi velmi povedl, proto jsem na tento track tak pyšný.



Jsi spokojený s holandskou klubovou scénou? Postřehl jsi ve světě něco, co bys chtěl najít i v Holandsku?

Holandská klubová scéna se má k světu! Je to zde výborné. Můžeš tady zajít na skvělé undergroundové večírky a na druhou stranu můžeš zajít na obrovské parties konané na stadionech, které ti úžasem otevřou pusu dokořán. Zvláště pak eventy jako třeba Sensation a festivaly Mysteryland, na kterých tě uchvacují propracované detaily. Díky tomu zde můžeš zažít naprosto jedinečnou atmosféru. Jsem rád, že je naše země v tomto směru veleúspěšná a díky tomu i nekonvenční. Protože to stojí velké úsilí a pozornost. Nejlepší na tom je, že máme svůj vlastní styl, který už lidé po světě znají, a proto se sem rádi vrací. Na druhou stranu se také rád vydám i mimo Holandsko, abych se podíval na novinky této scény. Každá země má své unikátní rysy, které nikde jinde nenajdeš, a to je na tom to nejlepší.

Jaké nové hudební producenty bys nám doporučil?
Každopádně byste měli pozorně sledovat Hardwella. Je teď v kurzu, ve studiu je ve svém živlu a zájem o jeho tvorbu je čím dál větší. Jsem rád, že mohu sledovat jeho tvrdou práci a jak se stává neustále slavnějším. Nejen že je velice talentovaný, ale je to uchvacující osoba. Proto je mi potěšením jej sledovat.

Hráváš často na Sensation White. Hrál jsi i minulý rok v ČR… Jak to, že je tomu letos jinak?
Haha, moc rád bych hrál na české SW, ale někdy je lepší nalákat na line up novými jmény, aby party lidem nezevšedněla. Doufám, že se na českou SW vrátím příští rok, ale i když u vás nehraji, jsem si jistý, že si party užijete na sto procent.

Co pro tebe znamená bílá barva? Jaký je tvůj názor na koncept SW? Co se ti na tom líbí?
Bílá se líbí snad každému, značí čistotu a nevinnost. SW je neuvěřitelně úžasný event, troufám si říct, že bez pochyby jedním z nejlepších na světě. Zbožňuji také to, jak jsou všichni oblečení v bílé, vytváří to pocit nezadržitelné jednoty. Když se zableskne reflektor přes davy lidí, vypadá to úžasně, speciálně z djského pultu!

Která Sensation White byla pro tebe nejlepší?

Velkým zážitkem pro mě byla první Australská Sensation White. Pamatuji si, že se tahle party konala na Nový rok, a i díky tomu vznikla elektrizující atmosféra. Také Amsterdamské parties jsou speciální, protože zde to všechno začalo (Sensation). Letos je zde Sensation White rozdělena do dvou dní a byla vyprodána během několika hodin. Bude skvělé zažít takovou podporu fanoušků.

Je tomu také poprvé, co odhalili novou show pro následující rok. Je to obrovská událost, protože kromě ID&T nikdo neví, co se bude dít. Je to jedním z nejvíce hlídaných tajemství v taneční muzice, myslím. Všichni jsou vždy neuvěřitelně vzrušení, co se bude vlastně dít, jak trumfnou minulý ročník a jaké překvapení pro nás chystají. Nikdy nezklamou a je skvělé pomyslet na to, že tato show se následně přesune z Amsterdamu na turné po celém světě a tisícům lidí s sebou přiveze stejný rozruch.

Pamatuješ si svůj historicky nejdelší set?
Tak to nevím, nemohu si vzpomenout. Ale když jsem ještě hrával před deseti lety v Holandsku, otevíral jsem klubové noci, kde jsem hrával 4 – 5 hodin dlouhé sety. Díky tomu jsem se mnohému naučil, hlavně jak dostat lidi do správně nálady.

Myslíš, že máš v životě kliku?
Haha! Možná kdybych tak vyhrál v loterii!! Pracoval jsem tvrdě, abych se dostal tam, kde jsem teď. Vy mě možná vidíte jen dvě nebo tři hodiny v klubu, kde hraji, ale to je jen malá část toho všeho. Celá léta jsem strávil ve studiu, cestoval jsem, dělal rozhovory, vymýšlel novou muziku, přecházel od jedné malé party k druhé, postupně se dostával tam, kam jsem se chtěl dostat. Aby ses dostal na vrchol kariéry dje, musíš být soutěže schopný, musíš do toho dát srdce i duši a být připraven mnohé obětovat než se dostaneš na vrchol. Pořád tvrdě pracuji, ale teď už se dostanu na úžasná místa, spolupracuji se skvělými lidmi a mou hudbu poslouchají miliony lidí. Nejsem klikař, spokojený v životě zní líp.



Dokážeš si představit, že bys dělal jinou práci než djing?

Ne - krátká odpověď, ale pravdivá.

Co bys dělal, kdyby ses nestal djem?
Já chtěl být vždycky djem. Koncentroval jsem se na to, co jsem chtěl dělat, kde jsem se chtěl vyskytovat, tvrdě jsem na tom pracoval a teď má moje snažení výsledky. Nemohu pomyslet, že bych dělal něco jiného, protože neexistuje nic jiného, co by mě naplňovalo. Mým názorem je, že když se chceš dostat vysoko, musíš tak i smýšlet. Když pro tebe hudba nic neznamená, je jasné, že djem se nikdy nemůžeš stát. Musí pro tebe být životem. Prostě to musíš zvládnout, musíš mít tuhle myšlenku pořád v hlavě spolu s miliony jiných nápadů a musíš to uskutečnit.

Co si myslíš o electro houseu, se kterým se teď ve světě roztrhl pytel? Proč myslíš, že má takový úspěch?
Zřejmě lidé jako já, Swedish House Mafia, atd. začali hrát ve stejnou dobu sound, který zdá se ohromil taneční parket na mnoha místech. Ale na druhou stranu se nedalo předvídat, že zrovna tento sound budou party people vyhledávat. Ve stejnou dobu se mohl objevit jiný hudební producent, který přišel s novým stylem… ale kvůli nějakému důvodu se lidem líbilo to, co jsme hráli my a ne někdo jiný. Kdo ví?

Proč si pro své remixy vybíráš známé popové hvězdy jako je Madonna, Robbie Williams, atd.?
Miluju pop music. Ale není to tak lehké, jak to vypadá. Je to jeden z nejvíce produkovaných stylů, stačí se podívat do historie umělců taneční hudby, kteří remixovali popové tracky… to hovoří za vše. Jedni z nejlepších djů planety stojí za vážně dobrými remixy, jen si vzpomeňte na spolupráci Davida Moralese s Mariah Carey. Použití některých jejích originálních tracků je úžasné. A když už mluvíme o Robiiem a Madonně… Kdo by je odmítl? Naskytla se mi tak výborná šance pracovat s brilantními melodiemi a také ti to otvírá bránu k nové skupině lidí, což je pro mě důležité a pro ně, aby mohli slyšet, co dovedu já.

Byl jsi vybrán jako člen projektu „Heroes On Canvas“. Jaké máš z toho pocity?

Byl jsem poctěn, samozřejmě. A zbožňuju konečný výrobek. Je to výborný nápad, jsem rád, že se můžeme zapojit do projektů jako je tenhle. Je to něco kompletně jiného než to, co dělám každý den. Jiným lidem se to také líbí, takže je spokojenost na obou stranách. Projektu The Heroes On Canvas se dostává rostoucí obliby, takže to jde zřetelně dobře.

Ok, díky za rozhovor.

Spolupracoval Ctira.d
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PURE

Pátek 8. 5. 2009
Vstup: 750 Kč
Vystupují:
Fedde Le Grand, Michael Burian a Brian
Další informace
13 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Andy
19. 05. 2009 | 09:29:03
+0 | -0
Fedde jsi nelepciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :-*
klokan
18. 05. 2009 | 11:16:39
+0 | -0

....

totální komerční disco looser s projevem housu..aby se neřeklo..už se nevracej...
Andy
18. 05. 2009 | 10:58:17
+0 | -0

pro všechny

důležité je, že jak na SW loni, tak na akci v SaSaZu předvedl, jak je skvělej a že se lidem líbí. Překvapuje mě, že to dokáže tebe Jamesi tak rozvrkočit, však ti nikdo názory nebere a ani nevnucuje. Tak si poslouchej tu svou hudbu a drž HUBU !!!
johannes
18. 05. 2009 | 08:42:45
+0 | -0
ze trance dj :D je to house!!! ach ti něktěří lidi..to je hruza :(

16. 05. 2009 | 17:21:16
+0 | -0

James

...davam za pravdu vsem o kterych si myslis, ze se do tebe jen navazeji...bejt ja Fedde Le Grand a tohle si tady přecist, jak ho tady pomlouvas, ze dela hovno a pri tom ve studiu nad tema skvelejma songama poti krev,tak dostanes NA DRZKU!!!
Hustey
16. 05. 2009 | 13:08:50
+0 | -0

James

kdyz vis uplne kulove, tak do diskusi radeji neprispivej : )
Zick
16. 05. 2009 | 10:08:21
+0 | -0
Zdarec, často si pročítávám diskuze ale zatim nikdy jsem se do žádné nezapojil, nicméně poslední příspěvek od Jamese je k popukání :)))



Fedde le Grand a TRANCOVEJ DJ??? Omg, možná u vás na marsu, ale tady na Zemi je to housovej dj :))))



BTW, klidně mě pošlete do prdele, ale tohle se prostě už nedá LOL...
James
15. 05. 2009 | 22:22:56
+0 | -0

2 CHOSE

Jestli tomuhle rikas mixovani, tak to jo.. Stoji za mixakem a dela, ze neco dela.. To jsou, ale vsichni tady ti TRANCE djs. A jak rikal : Nejradsi mixuju POP.. :D:D:D:D Za to se vsichni normalni dj stydi.. a on se tim chlubi :D:D:D ubohost.. at uz ten trance jde do hajzlu. Normalne me to muci..
C.H.O.S.E
15. 05. 2009 | 15:57:33
+0 | -0
drž hubu, až namixuješ něco jako Put Your Hands Up For Detroit nebo 3 Minutes to explain, tak muzes někomu říkat, puštěč cd
Dan
15. 05. 2009 | 11:04:40
+0 | -0

keca

SW pro tento rok neni jeste komplet vyprodana. Listky na 3 jsou jeste v prodeji. 4 je vyprodany.
MJ
15. 05. 2009 | 11:04:30
+0 | -0
Deska je uz historie!!!!!!!! bohuzel ale je to tak!!!
James
15. 05. 2009 | 10:39:34
+0 | -0
Strasny.. Kdy uz bude konecne konec tehle poustecu CD..
Ctira.d
15. 05. 2009 | 09:51:49
+0 | -0
Wau!
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika