Rozhovor se SPARK7

Rozhovor se SPARK7

19. 10. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V pátek 28. 10. 2011 odstartuje premiérová akce česko-nizozemského přátelství ze série Expectation, která proběhne v klubu Chapeau Rouge. Jedním z hostů party je také SPARK7.
Ahoj, jak se Ti daří? Jak jsi strávil toto léto? Byl i nějaký čas na dovolenou nebo jsi ho strávil pouze ve studiu?
Ahoj, mám se fajn. Právě si zvykám na vysokoškolský život v Praze. Ale myslím si, že zvyknout si na velkoměsto by neměl být problém. Už jsem se stihl seznámit se spousty nových lidí a i když jsem v Praze pouze od tohoto září, tak mi připadá jako bych zde žil odmala. Léto 2011 bylo určitě jedno z těch nejlepších, co jsem zažil. Stihl jsem toho opravdu hodně. Na dovolenou jsem si čas samozřejmě udělal. To je právě to, na co se každý rok těším nejvíce. Letos jsem navštívil Londýn a ke konci prázdnin ještě Řecko. Ale děsí mě, že je to všechno tak rychle za mnou. I přesto všechno jsem hodně zapracoval přes léto na produkci, a určitě je na co se těšit!

Je ti pouhých 19 let a už za sebou máš mnoho úspěchů, prozraď nám, v kolika letech si vlastně začal vnímat EDM víc, než jako posluchač?
Bylo to v 15 letech. Když jsem chodil na hodiny hraní na klávesy, přestalo mě bavit hrát věci, které už každý zná a dostal jsem chuť začít skládat hudbu. V té době jsem se snažil najít jakýkoli způsob, který by mi umožnil vytvářet svoji vlastní hudbu. Když jsem takový program našel, začaly asi 2 roky „samoučení“. Později jsem přicházel stále na další a další vychytávky, a časem moje hudba nabírala lepší kvalitu. Nikdy jsem neuvažoval nad tím, že bych jednou mohl své tracky vydávat. Pokud by mne nekontaktoval jeden malý německý label, nikdy bych snad nezjistil, že to zas tak těžký není. Stále to vše beru jako svůj koníček, jelikož studuji vysokou školu, a na prvním místě pro mě musí být (bohužel) studium. Pokud by se však hudební produkce & DJing stal mou pracovní náplní, splnil by se mi sen.

V podstatě jsi producent a jako DJ teprve začínáš, sám si mi řekl, že to bude taková tvoje malá premiéra, jak se na to cítíš? Jaký je tvůj vztah k DJingu?
Ano, je to v podstatě premiéra. V červnu 2011 to bylo poprvé, co jsem si na mixáky sáhl. Cítím, že by DJing pro mě neměl být problém. Tím, že hudbu už nějaký ten pátek dělám, to pro mne nebyla zas tak moc španělská vesnice. Pokud člověk hudbu cítí, tak myslím, že opravdu není problém se naučit hrát jako DJ. Djing je pro mě vlastně něco jako pro zpěváka hlas, který potřebuje pro svůj koncert :). Doufám, že se to brzy pořádně rozjede a příležitostí kde si zahrát bude víc a víc.

Většina dnešních Djs začíná s hraním a pak teprve se začínají postupně věnovat vlastní produkci, proč je to u tebe obráceně?
Obráceně je to z toho důvodu, že dřív jsem dokonce ani neuvažoval o tom, že bych se mohl věnovat časem i DJingu. Avšak nyní se zdá, že takto obráceně to pro mě byla nakonec výhoda. Všechny ty pojmy a názvy, se kterými se můžete při DJingu setkat, už jsem díky tomu většinou znal. Takže jsem věděl o co jde.

Máš nějaké hudební vzdělání? Hraješ na nějaký hudební nástroj?
Hudební vzdělání jako takové nemám až tak moc rozsáhlé. Do svých 15 jsem hrál na klavír, a tím se moje hudební vzdělávání tak trochu přerušilo… Ale pokud tu hudbu v sobě máte, a znáte ty základní věci, které potřebujete k produkování hudby, tak by neměl být žádný problém.

Kdy jsi vydal svůj první release?
Bylo to v červenci 2009, a dokonce to bylo EP, kde jeden track nebyl žánru trance. V dnešní době mi přijde docela komické, že tyto songy byly vhodné k tomu, aby byly vydány. Byly to tracky s názvem „Under The Rainbow“ a „Memories Of The Future“.

Prozradíš, co používáš pro svoji produkci? Máš nějaké HW mašinky, nebo jen VST?
Používám program Ableton Live. Měl jsem v plánu obstarat si nějaký ten HW ke zkvalitnění mé tvorby, ale po tom, co jsem zkouknul několik rozhovorů od předních světových producentů, tak jsem zjistil, že až tak důležitý HW pro tvorbu není. Tudíž pracuji pouze s VST. Jedná se o klasické, ty nejznámější VST nástroje, které dnes používá převážná většina producentů. Kdo se o tvorbu trochu zajímá, tak určitě ví, které mám na mysli.

Tvým snem bylo, aby tvoje produkce byla zařazena do playlistu nejposlouchanější tranceové show na světě A STATE OF TRANCE. Tento sen se ti podařilo splnit s trackem Lightness, byla to dlouhá cesta? Dokonce jsem něco zaslechl, že i Andy Moor zařadil tento track na svoji kompilaci, je to pravda?
V A State Of Trance se už mé jméno objevilo i dříve, a to track Vanquish, a to v remixu od Sonic Element. Ale s trackem Lightness to byla svým způsobem opravdu premiéra, protože se jednalo o Original Mix. Na ten den si přesně pamatuji. Běhal jsem po celém domě a křičel radostí. To jsou okamžiky, ke kterým jako producent směřujete, a když nastanou, tak si uvědomíte, že pilná práce na tom co vás baví nejvíce se opravdu vyplatí, a sny se plní. Track Lightness se opravdu objevil na kompilaci Andyho Moora s názvem Breaking The Silence vol. 2, která byla vydána na Armada Music.

Jsi také remixérem, prozraď nám něco o tvých remixech, a který myslíš, že nejvíce vyniká?
Ano, řekl bych, že remixování je jaksi součástí hudební kariéry producenta. Pokud se vám daří v produkci, tak se vám časem začnou žádosti o remix hromadit. Kdysi jsem přijal téměř každou žádost o remix, ale později jsem zjistil, že se to z časových důvodů opravdu nevyplatí. Někdo bere remixování jako druh tréninku, při kterém se v produkci můžete zdokonalit. Já však dělám remixy svědomitě, a na každém si dám opravdu záležet. I přesto, že je to remix, je to stále moje produkce, a je třeba si udržovat svoji produkci na tak vysoké úrovni, jak je to jen možné.

Na čem aktuálně pracuješ, co nějaké nové album?
Na tuhle otázku není tak lehké odpovědět, ale pokusím se aspoň zčásti. Nejsem typ, který by pracoval pouze na jednom projektu od začátku až do konce. Mám rozpracovaných vice projektů najednou, a když dostanu nějaký nápad, tak si daný projekt otevřu, a pokračuji na něm. Pracuji na několika vokálových. V nich se objeví vokály od zpěvaček – Linnea Schossow (sestra slavnějšího bratra Marcuse), nebo Zara Taylor (Známá hlavně ze spolupráce s Rogerem Shahem na jeho projektu Sunlounger). Projekt se Zarou by se dokonce měl objevit na jejím novém albu, které má vyjít u Armada Music. V současné době je pro mě vlastní album pouze pojmem z budoucnosti. Avšak není zas takové tabu, že bych své první album dokončil třeba příští rok. Dokonce se už objevil label, který by měl zájem. Ale vše bude záležet na tom, jak se mi bude dařit, a jestli bude o mou hudbu zájem. Tohle je třeba pořádně zvážit, ať se neunáhlíte. Přece jen jsem stále na začátku své kariéry.

Máš svou rádiovou show?
Nemám. Na radioshow bych neměl dostatek času. V budoucnu si ji však možná založím, ale to až v době, kdy by bylo jméno Spark7 více v povědomí lidí. Myslím si, že je důležité, abyste dělali radioshow s pocitem, že si ji poslechne velké množství lidí. Tak to vidím já.

Kolik času věnuješ skládání a zbývá ti nějaký volný čas? Jak s ním nakládáš?

Ono je to vcelku jinak. Produkci se věnuji, právě když volný čas mám. Snažím se skládání věnovat každou možnou chvíli. Je to něco, co mě opravdu naplňuje. O to těžší je se věnovat hudbě během školního roku, kdy se dá najít čas na hudbu jen zřídka. Ale samozřejmě se nedá ve volném čase věnovat jen hudbě. Člověk musí také sportovat a bavit se. Časy, které trávíte se svými přáteli patří k těm nejlepším, a díky němu pak máte ty nejúžasnější vzpomínky a zážitky.

V čem je podle tebe tajemství dobrého tracku? Čím se odlišuje tvůj zvuk od tvých kolegů producentů a djů?
Podle mě je velice důležité odlišit se od většiny. Najít si svůj vlastní styl, podle kterého vaši tvorbu lidé vždy poznají. Ale není tak jednoduché říct co přesně to je. Tajemství dobrého tracku je podle mě v dobrém nápadu. Když člověk nemá nápady, tak může mít sebelepší zvuk, ale jeho tvorba se lehce zapomene. Je třeba vytvořit něco výjimečného, co ostatní tracky nemají. Kdo takový nápad dostane, ten vyhrál.

Chtěl bys něco vzkázat lidem, kteří se na Tebe těší a kteří se přijdou podívat?

Ti, kteří přijdou, se mohou těšit na premiéru hned několika mých nových tracků. Zároveň pro mne budou velkou podporou, jelikož se jedná o můj první gig. Myslím si, že to bude skvělý večer!

Poprosíme o nějaký speciální vzkaz pro tvé fanoušky!

Chtěl bych mnohokrát poděkovat za přízeň, kterou od svých fanoušků mám! Jste pro mě tou největší podporou. Moc si toho vážím!
Moc se na Vás všechny těším!!!

Díky za rozhovor a budeme se těšit na setkání s Tebou v říjnu v Praze!



Dodal: David Justian
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EXPECTATION

Pátek 28. 10. 2011
Vstup: 150 Kč
Vystupují:
SETRISE (nl), Kay Wilder (nl), Milan Kroužil, David Justian, Spark7
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
EXPECTATION, 28.10. Chapeau Rouge
2x2 vstupy + 4 šeky na 500 Kč do prodejny DIESEL Mania
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika