Party kalendář 2006 je za námi. A jaký byl?

Party kalendář 2006 je za námi. A jaký byl?

23. 12. 2006  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (14)
Další rok je téměř za námi a taneční scéně přinesl dostatek světlých momentů, ale i mnoho šrámů, které jsme museli překonat. Jak už nadpis napovídá, chtěli bychom v celoročním editorialu zavzpomínat a poohlédnout se za uplynulým rokem. Mimo to Vám samozřejmě přejeme krásné svátky a mnoho úspěchů v novém roce a opět se tu sejdeme 2.1. 2007.

Jako poslední letošní článek jsme připravili velké ohlédnutí za uplynulým rokem. Pojďte s námi zavzpomínat, co vše důležitého se v něm odehrálo.


Leden
První měsíc v novém roce stojí často za dvě věci, avšak ten letošní nabídl hned dvě zajímavé akce. Byly jimi vyprodaná Sazka Aréna kapelou Depeche Mode a brněnská halovka Imperium, která partypeople přilákala především účastí Cristiana Varely a Oskara Mulero. Po tomto průměrném dílu se však pořadatelel Saša Jakovlevič nečekaně spojuje s pořadatelem Apokalypsy, Dalinem Vajčnerem a tím krátká éra Imperia končí. Z těch menších hudebních událostí stojí za zmíku určitě premiéra drum and bassové noci Take Control v pražském Abatonu, s holandským projektem Noisia.


Únor
V nejkratším měsíci se mezi nejúspěšnější akce zapsala především Apokalypsa Shleha Energy s Umekem, Frankem Kvittou a Svenem Wittekindem. I v únoru přišla velká premiéra, která se později pro mnohé ukázala jako královna Prahy. Nevíte? Transmission přeci. Tehdy první díl s Ferry Corstenem a pódiem postaveným na šířku T-Mobile Arény nesklidil velkého úspěchu v návštěvnosti, ale koncept party ukázal, že je tu zase něco nového. Ještě o den dříve jsme se ale vydali do Pardubic, abychom zkontrolovali Džejárovu Kamikaze Dimenzion. Ani zde však návštěvnost nebyla nijak oslňující. Z klubové scény pak nutno zmínit návštěvu progressive mága Jimmyho Van M, jež si vystřihl set v Roxy i na Bukanýru.


Březen
Valí se na nás dvojitá Vibrace. Ta první se projevila na samotném konci měsíce v brněnské hale Rondo. Vibrations v Brně od operátora Vodafone sklidily velké ohlasy a Praha je natěšená na pokračování v Průmyslovém paláci. Server Techno.cz slaví své 10. narozeniny v Roxy vlastním mejdanem Connect 2 Foundaion a ve třetím měsíci se také dozvídáme v Radosti FX výsledky ankety Dance Awards, která následně čelí velké kritice. V ostravské ČEZ aréně buší Antistatic včele s Pet Duem a proč taky nevzpomenout na velký trapas místo Axe Click Party, na které v nejdůležitější moment vypadl na delší dobu elektrický proud. Na jihu Čech pak agentura Free Production končí s budějovickou halovkou Explosion.


Duben
Pro mnohé se akcí roku staly Vibrations v Průmyslovém paláci se vstupem za SMS. Vodafone penězmi nešetřil, vše bylo skutečně do detailu propracované a line up halové party, jaký tu jen tak nemá obdoby. Po tomto projektu však vedení operátora radikálně vyhazuje velkou část zodpovědného managementu a další pokračovaní Vibrací bohužel jen tak nehrozí. Na sokolovsku se v mrazivém počasí sjíždí tisíce lidí, aby oslavili pálení čarodějnic Čarotekem, který se stal nejmasovější jarní akcí v republice. Síla Čaroteku ale měla i ničivou moc, o které se přesvědčili kluci z Encore Bookingu, kteří v ten víkend pořádali techno v hale Harfa. Díky nadměrné účasti na Čaroteku, party Encore Night navštívilo jen pár desítek lidí, a tak několik set tisíc korun vložených do organizace zmizelo jako když mávneš proutkem. Velká smůla potkala také Džejára, kterému plány s čarodejnicovým Meadowem překazila velká voda a venkovní oslava v Chocni se tak musela stěhovala do klubu Roxet ve Skořenicích. Z prvu našláply koncept Take Control v den svého druhého pokračování oznámí, že Teebee bohužel nepřijede a David Urban se svým projektem Live in Prague přiváží do Veletržního paláce polovinu projektu Deep Dish, Dubfirea, na party jménem Reflection. Díky šikovným rukám Pavla Tesaře vyrazila Lucca na tříměsíční komerční turné Lucca Frisco Tour po republice a na závěr měsíce proběhl v plzni Pig Fest s Marcem Zaffaranem.


Květen
Květen byl našlapaný až po uši a to především díky druhé sponzorováné party v Průmyslovém paláci. MXTronica s hvězdným obsazením jmény jako Sander Kleinenberg a James Zabiela se však z úspěchu nehřála a my nějakou dobu marně přemýšleli, co pražským kluberům nabídnout víc, než vstup na halovku za pouhou SMS. Týden na to přichází druhé pokračování Transmission s Arminem van Buurenem a Marcem V, který si tímto vystoupením naši zem zcela získává. A opět o týden později, na tom samém místě party s Paul van Dykem. Na Dyka přišlo z těchto tří halovek lidí nejvíce avšak mnoho z nás bylo otráveno mohutnou kampaní politicke strany Unie Svobody, která si hned na to ve volbách ani neškrtla. Na vyprodané Harfě řádil mistr Roni Size a tak se jednalo o historicky nejúspěšnější Sukiho Let it Roll. Z klubovek bych pak vypíchl především narozeniny Bbaráku na kterých v Roxy vystoupili KRS One, ve Starých lázních zahrál CJ Bolland a ještě jedny narozeniny v Roxy, 15. let Radia 1 s projektem Spooky. I jaro o sobě už dávalo vědět a tak ožíva Letenská pláň a na ni Milion Marihuana March.


Červen
Pomalu jsme natěšeni na první open airy a těmi jsou v Hradci Králové Hangáry s Westbamem, který místní návštěvníky překvapil svým minimalovým setem. Největší červnovou událostí byl pražský festival United Island of Prague, který byl i nejmonstróznější událostí letošního roku. Zde bych připomněl hlavně koncert Placebo. O poznání hůř dopadl festival Let Me Open Bassnight, kterému počasí nepřálo a na místo dorazilo jen pár desítek skautů. V Táboře proběhl druhý ročník open airu Urban Rapublic. Z halovek jsme se mohli vydat do Brna na Apokalypsu Gold Edition s Valentinem Kanzianym a Dave Clarkem, v Benešově Lucca zakončila Lucca Frisco Tour a Sazka Arénu si podali Red Hot Chili Peppers. Z klubovek byla nejzajímavější třídenní oslava 14. narozenin klubu Roxy a lehce perverzní Miss Bobr v Duplexu.


Červenec
Nedalo nám to, a hned prvního července jsme vycestovali na polský festival Creamfields, který se jevil hudebně božsky kvalitní. Festivalová sezóna už byla v plných obrátkách i u nás doma a svědčilo o tom hned několik zásadních festivalů. V Českém Brodu se sjelo přes deset tisíc lidí a hlavním důvodem byli Manu Chao a Fun Lovin Criminals na festivalu Rock For People. Navíc letos v Českém Brodu konečně pršelo jen z hadic, kterými museli pořadatelé osvěžovat dav rozpálený od slunce. Poté jsme se vydali na Svojšice, kam letos přijelo nejvíce návštěvníku za poslední 4 roky. Naopak nedorazily hlavní hvězdy Glenn Wilson a Justin Berkovi. V tu dobu jsme ještě netušili, že je to teprve začátek absencí hlavních hvězd letošního léta. Tento víkend také Slovensko žilo festivalem Bažant Pohoda a do Berlína se sjelo statisíce lidí na Love Parade. O týden později vyrážíme na dvoudenní Cosmic Trip, kde nás nehorázným způsobem vítal operátor Vodafone. To máte tak, když je pořadatel festivalu šikovný obchodník. O mnohem horší to však bylo s několika headlinery. Nedorazil Andy C ani Juan Atkins. Stejný víkend na druhé straně republiky vládne Ostravě Colours of Ostrava a jak už tomu bývá zvykem, na přelomu července a srpna, v doupovských horách vzniká vesnice jménem Czechtek. Tam letos dorazil rekordní počet návštěvníků a celá akce proběhla bez vážnějšího incidentu. Zda ale bude Czechtek v roce 2007 pokračovat, se zatím musíme nechat překvapit. V červenci se děly i menší zajímavé události. Na Pražském hradu vystoupil James Blunt, na Václavském náměstí se všichni opíjeli koktejly z Havany na mejdanu Havana Cocktail Show, na Štvanici proběhl Mystic SK8 Cup a klubovka Zen slavila své už sedmé narozeniny.


Srpen
Srpen začal třídenním festivalem Sázafafest a boskovickým Hradhousem, který nehorázným způsobem propršel a na Justina Robertsona se místo tancování jen čachtalo v blátě. O týden později jsme byli všichni zvědaví, jak se pořadatelé festivalu Love Planet poperou s přestěhováním tolik populárního festivalu z táborského letiště na pražské Výstaviště. Svůj boj evidentně nevyhráli a já se obávám, že to byl poslední ročník, který jsme mohli vidět. Víkend 18.-20.8. byl nejočekávanějším z celých letních prázdnin. Jakby ne, když na letišti v Hradci Králové potkáte snad všechny hip-hopery, kteří se pohybují po střední Evropě, aby si to rozdali na Hip Hop Kempu. Jedinou vadou na kráse byla snad jen absence headlinera Gurua z legendárních Gang Starr. A jen o třicet kilometrů dále se  sjíždějí lidé nejen z naši republiky, aby oslavili jubilejní desáté výročí festivalu Summer of Love. Z line upu snů, složeného z Kraftwerk, Jeffa Millse a Tigy nám zbyli jen Kraftwerk, ale i tak to byla asi největší kalba letošního léta. A málem bych zapomněl. V Trutnově se potkávali rockeři s indiány na festivalu Trutnov open Air. Samotný konec prázdnin pak tradičně patřil Mácháči, na který dorazil kontroverzní Boy George a pro mě naprosto úžasný Junkie XL. Z klubovek snad jen vyzdvihnu party Full House s Gabrielem a Dresdenem.


Září
Už jen dva festivaly nás dělily od konce festivalové sezóny a tím byly severočeský Shotgun Euro, kde se kalilo non stop a brněnský festival komerčního ražení Semtex Culture s Kosheen a Skye. Pomalu jsme se přesouvali do klubů a začali jsme ve vyprodaném Abatonu. Tam totiž vystoupili Front Line Assembly. V hale na Harfě pokračoval Let it Roll s Aphrodite + MC Hunter D a jen o kousek dále někteří fanatici vyrazili na jeden ze dvou koncertů Madonny do Sazka arény. Technaři si to valili letos podruhé v ostravské ČEZ aréně na Antistaticu s Frankem Kvittou a Svenem Wittekindem. Citadela se pohřbila sama zaživa a nezachránil ji ani Tomcraft. Agentura United Music prozměnu zrušila mejdan Incredible v Průmyslovém paláci, z čechož nám zbyli pouze Layo a Buschwacka, kteří se přesunuli do Roxy. Z klubovek bych ještě vzpomněl na Zen s Nickem Warrenem. Rapper Jay-Z se nakonec pro koncert v Praze nerozhodl a tak se na něj muselo jet do Bratislavy.


Říjen
Z největších akcí to byly jednoznačně Electronic Beats s The Prodigy ve Veletržním paláci. Tady se nám to úplně nepovedlo, protože organizátoři zaváhali s maximální možnou kapacitou, kterou o celou čtvrtinu překročili. V Bratislavě Slováci teprve sbírali know how velké party s Tiestem a i pořadatelé Pig Festu s Rushem to trochu přepískli, když si předem nestanovili reálný finanční rozpočet. Chybělo jen málo a mohl to být poslední Pig Fest co kdy spatřil světlo světa. Z klubovek pak nutno vyjmenovat koncert dlouho očekávaných Coldcut a také belgické kapely Hooverphonic v Abatonu a na tom samém místě Adam Freeland v kombinaci s heavy metalem. Roe-Deer v Paláci Akropolis pokřtili nové album Take. Brian se vrátil z Řecka aby tu pokračoval se svou Olympii, kterou po konfliktech s Meccou přestěhoval do Duplexu. V nepolsední řadě také proběhla oslava 13. narozenin klubu Mersey s Justinem Robertsonem a do Radosti FX zavítal Jaydee.


Listopad
Listopad byl ve znamení agentury United Music. Ta hned první listopadový víkend pořádala party Combi:Nations ve Veletržním paláci s Marcem V, kde jsme poprvé na vlastní kůži okusili, jak moc si musíme šetřit půl litr tekutiny za 70Kč. Druhým a hlavním jejím počinem byla třetí řada Transmission s podtitulem Universal Energy v T-Mobile Aréně. Akce se povedla, pořadatelé uváděli 8500 návštěvníků, my tvrdíme maximálně 5000. Další povedenu akcí byla Apokalypsa I Love Techno s Marcem Baileyim. O poznání hůř dopadla diskofilní akce Sex Appeal, na kterou se sesypalo nevídané množství kritiky a i my se později přesvědčili, že pořadatel Jan Kavalír, který Sex Appealy pořádá i ve Face 2 Face, je člověk, kterému se nedá věřit. Megakoncertem byl James Brown v T-mobile Aréně, kterou vyprodal měsíc dopředu a Abaton nabídl hned pět zajímavých akcí. Tou první byl CzechPoint, druhou koncert kapely Niter EBB, třetí byla sponzorovaná Gold party od Olmecy, přijela také Chumbawamba v akustickém podání a Arrested Development. Na Flédě měli druhý ročník pětidenního festivalu New New 2006, ve Vídni proběhl Gazometer a v Bratislavě veleúspěšně oslavili narozeniny Rádia FM s Paul van Dykem. V Roxy se s Magdou zkoušelo, jestli už minimal dorazil i k nám, ale zjistilo se jen, že holt nedorazil. Ze zajímavých klubových koncertů to byly především Dog Eat Dog v Lucerna Baru a nechutně předprodaní Cinematic Orchestra v Roxy. V listopadu také jel nejzajímavější Tramix, který si to namířil do Roxy na Silicone Soul.


Prosinec
Poslední měsíc si živě pomatuje snad každý. Začalo to Smaschem v Crossu a Vitalicem na obou Elektrách, tedy ve Flédě a v Roxy. V Roxy také vystoupili Laibach a BrunoFerrari a v Duplexu se křtil kalendář pro rok 2007 a nesmíme ani zapomenout na Prague Free Fashion Weekend v NoD. Poslední zajímavou party byla Hell Prague v Abatonu s pekelným Hellem, který se bohužel netěšil valné návštěvnosti. A mimo spousty silvestrovských oslav v čele s 901 v hale Harfa nás ještě čeká premiéra brněnské halovky Cybertronic, o které budeme psát až v příštím roce. Tak co, nebylo toho zrovna málo, že?

Best of Partyfoto 2006

ozzby

14 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
David Valmont
03. 02. 2007 | 13:29:59
+0 | -0
2 acid: na HradHouse byl myslim kompletni lajn

26. 12. 2006 | 21:51:15
+0 | -0
2 milanos:na apokalypse i love techno trochu nezvladli vstupy, kdyz po pulnoci prestali poustet dovnitr vcetne guestlistu. a vevnitr bylo tak natriskano, ze se nedalo ani dejchat. tohle poradatele trochu podcenili. anebo precenili? :D

26. 12. 2006 | 17:39:49
+0 | -0
U nejlepší akce co si myslím že byli zvládnité na jedničku byly APOKALYPSA i love techno, a fetival summer of love §!!!!!!! a Citadela

26. 12. 2006 | 14:28:46
+0 | -0
2 krysa: hehe, ale myslim, ze to bude hodne dobre vydelavajici fikce :D jinak jednoznacne nejlepsi byl letos cosmic (ne hudebne, ale diky nezapomenutelnej kalbe) a jinak souhlasim s lindou, ze junkie xl na machaci byl fakt super. ale hudebne me dostal letos nejvic vitalic v roxy. takovyhle livko jsem jeste neslysel. a taky nemuzu nepodekovat za super set bennymu benassimu na cybertronicu. celkove si myslim, ze letos urcite bylo kam jit, bylo co poslouchat. jediny co se mi moc nelibilo, ze v lete nebyl snad na zadnym festaku kompletni slibovanej lajnap a vzdycky chybel nektery z headlineru. mno a nezbyva jen doufat, ze pristi rok bude vydarenej minimalne jako tenhle :)
Krysa
26. 12. 2006 | 12:06:25
+0 | -0
Myslím, že Eva a Vašek jsou jen fikce :)
soulbass
25. 12. 2006 | 12:26:44
+0 | -0
Nej party roku?U mě vyhrály tydle:Imperium,pražská Vibration,PVD,Svojšice,Apokalypsa listopad a Cybertronic
linda
24. 12. 2006 | 17:04:58
+0 | -0
A jaka party se vam libila nejvic v tomto roce? Podle me to byl Machac s junkie xl. Skoda jen toho pocasi :-(
Stefan
24. 12. 2006 | 17:00:23
+0 | -0
Zdar, je fakt ze jemes je o nicem, ale nedel bzch z toho takovou vedu, ze tu vysel v celorocnim prehledu. Libi se mi na tomhle serveru, ze i kdyz je o elektronicke hudbe, tak informuje i o jine kvalitni hudbe jako jsou treba red hot chili peppers, nebo arrested development apod!
AaA
24. 12. 2006 | 16:36:45
+0 | -0
asi jsem to přehnal s tim "takže už tu nepiš" - klidně to tu piš ale jen ukazuješ svou hloupost a to že nemáš žádnej přehled ani názor - co se líbí všem to se líbí mě....
AaA
24. 12. 2006 | 16:30:11
+0 | -0
xlb2006: Eva a Vašek jsou nejprodávanější interpreti u nás - stojí za zmínku? Ten kdo prodává hodně desek nehledě na kvalitu stojí za zmínku? James Blunt má ty nejhorší kritiky co jsem kdy viděl, v UK ho od začátku 99,9% lidí absolutně nesnáší protože je klasickej případ niemanda kterej nazpívá jednu odrhovačku You are Bjůtifl kterou následně hrajou všechny rádia a tv do zblubnutí, pár měsíců plní stránky bulvárů svejma sexualníma aférama, často chodí na charity právě proto aby se prodalo 12mil. desek $$$$ Ale komu? Kdybys něco věděl o hudbě tak víš že věkovej průměr jeho posluchačů je hodně nízkej. Takže tu nepiš že ten kdo prodá XX desek stojí za zmínku, spíš je to klasickej případ člověka kterej za zmínku absolutně nestojí, ZVLÁŠŤ NA HUDEBNIM SERVERU KTEREJ SE TVÁŘÍ BÝTI O TANEČNÍ MUZICE... .-)
xlb2006
24. 12. 2006 | 03:50:33
+0 | -0
2andrew w

myslim, ze vystoupeni cloveka, ktery stacil behem roku prodat 12mil. desek stoji minimalne za zminku :-)
andrew w
22. 12. 2006 | 21:52:12
+0 | -0
hezkej přehled, to muselo dát práce, akorát toho Jamese Blunta jste si mohli odpustit
Jack
22. 12. 2006 | 10:12:15
+0 | -0
Pro mě byla nejlepší akce Cosmic Trip!! A taky Vibrations byly super!
Petra
22. 12. 2006 | 09:33:01
+0 | -0
Já děkuji Vám za celoroční party info :o) Hezké svátky!
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika