Scorn & Home: V kolik hraje ten Tiesto?

Scorn & Home: V kolik hraje ten Tiesto?

12. 09. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Podzimní Apokalypsa rozjíždí promo tradičními rozhovory se svými vystupujícími a jako první tu máme dvojici Home a Scorn. O čem všem se mluvilo se dočtete v článku. Další rozhovory na sebe nenechají dlouho čekat.
Ihned na úvod se zeptám, co pro vás znamená „ třicítka na krku“ :o) (Omlouvám se, pokud někomu z vás už 30 let bylo :o)
Scorn: Ahoj. Třicítka na krku ve mně vyvolává smíšené pocity. K jedné třicítce mám naštěstí ještě pár let čas a ke druhé, příjemnější třicítce už blízko. Hele, ale pro muže je třicítka věk zralosti, takže bych to zase neviděl tak černě a hrát na třicáté jubilejní Apokalypse..., že by to značilo vyzrálost dje....? :o) Nicméně moc pěkné číslo z pohledu párty.

Home: Tak to je na úvod celkem otázka na tělo. Letos mi totiž táhne právě na třicet :o) Měsíc po Apokalypse. Prozatím to vypadá, že je pro mne toto číslo docela zásadní, procházím změnou stylu a hlavně způsobu hraní, v podstatě se i vracím zpět. Jinak co se týká třicátého dílu Apokalypsy...gratuluju k takovému jubileu a jsem zvědav, jak oslava kulatin proběhne.

Dj Scorn vystoupil přesně před rokem na Apokalypse Let’s Go Techno a upřímně - musím uznat, že i když hrál v dřívějším čase, byla atmosféra v první části večera až neuvěřitelná. Co se od Apokalypsy Let’s Go Techno změnilo – ať v ohledu tvého hraní, nebo čehokoliv jiného.
Scorn: Máš pravdu, atmosféra byla až neuvěřitelná. Totálně mě pohltila a nechal jsem se jí hodně strhnout. Za to patří hlavně dík těm, kteří mě přijeli podpořit. Žlutá trika Dj Scorn bylo pro mě velmi milé překvapení, o kterém jsem vůbec nevěděl. Hudebně můžu říct, že jsem se opět posunul o kousek dál. Ve výběru skladeb jsem daleko odvážnější a za mixem si víc dovolím. Jsou skladby, které se mi libí, ale o nichž jsem si říkal „tohle přece na party nemůžu zahrát, to by lidé nepobrali“ a oni to teď poberou. Spousta lidí už mě zná, už to není jen o tom si na mě zatancovat, někteří už si chodí hudbu, co hraji vychutnávat. Nejsem nijak extremně vytížený dj a hraní 3x do měsíce mě plně vyhovuje a nestěžuji si. Jen ty větší akce se mně pořád nějak vyhýbají. Pořád žiji party životem, chodím na akce, užívám si atmosféru a poslouchám hudbu. Co mě nejvíce mrzí, je fakt,že nemohu pokračovat v pořádání svých klubových akcí, ať už to bylo Techno je Všechno nebo Knockout, protože prostě u nás na okrese není kde a cpát se do Brna, kde je přesycený trh, se mi nechce.

scorn

Naopak Dj Home, který byl dlouhou dobu vnímán jako hardtechno DJ, vystupoval vždy v druhé polovině večera. Co je u tebe Honzo nového? Všichni jsem slyšeli, nebo četli, ze svůj sound prezentuješ už trochu v jiném duchu…

Home: Je to tak. Nejde jen o styl, ten jsem změnil už před dvěma lety, ale dlouho jsem hledal to pravé. Teď, když jsem to našel, mám pocit, že je nejlepší doba na to, změnit i techniku. Proto budu hrát z laptopu, Traktoru, mixu Xone 3D a do budoucna chci přidat ještě Ableton. Možností je dnes opravdu hodně a já je hodlám využít. Desky miluju, ale hudba, kterou chci hrát, na nich nevychází. Navíc se těším, že přidám k djingu i něco málo ze sebe a tahle varianta je podle mne nejkreativnější. Uvidíme.

Myslím, že vás oba mohu charakterizovat tak, že žijete svůj život „v rytmu techna“. V čem má pro vás právě tento styl své nezaměnitelné kouzlo?

Scorn: Těžko definovat něco, co se ti líbí a hledat v tom důvod proč. Každého chytne za srdce něco jiného, prostě se ti to líbí a ty to „žereš“ :o) Vždy jsem měl radši tvrdší hudbu, ať už to byl punk, metal ….Jsem celkem akční člověk a potřebuji něco, u čeho se mohu dokonale vybouřit. Techno je pro mě naprosto idealní. Nespoutané, plné energie, tajemné a vždy dokáže překvapit. Souhra zvuků, která tě pohltí. Techno = pařba, relax , prostě vypnout…..

Home: To je to, co nevím. Vlastně dnes už ani nevím, co je techno. V podstatě za techno považuju všechno elektronické, s výrazným beatem, rovnou rytmikou, ať už je to jednou víc do trance, elektra, minimalu...miluju techno právě pro tu nezařaditelnost, i když se ho většina pořád snaží přesně ohraničit. A tím se dá asi vysvětlit i to tvé přirovnání s naším životem. Jestliže se jednou najdeš v něčem takovém, život se ti změní, ať chceš, nebo ne. Žiješ tou hudbou.

A naopak, jaký styl elektronické hudby je vám nejvzdálenější, ke kterému jste si prostě žádný vztah neudělali?
Scorn: Nejvíce proti srsti je mi to, čemu teď všichni hromadně říkají „minimal“, asi tomu nerozumím a nebo mi spíše vadí, že ze spousty akcí vytlačil právě techno. Docela chladným mě nechává d´n´b a neposlouchám trance.

Home: Tak pokud mám říct jeden styl...drum&bass. Zlomený beaty jsem nikdy nepochopil, možná proto, že mám tak rád rovné techno. I když kecám, jednou jsem na LPC strávil noc ve stanu, kde se hrálo „zlámaně“ a docela mě to bavilo, ale nevidím v tom vůbec žádný vývoj. Věřím, že je to tím, že mi to nic neříká, neodmítám opačný názor, ale fakt mě nebaví.

home

Kdyby jste měli možnost zeptat se fanouška, nebo jakéhokoliv návštěvníka 30. Apokalypsy na cokoliv, co by to bylo?
Scorn: Prosím tě, nevíš v kolik hraje ten Tiesto? :o)

Home: Teď jsi mě zaskočil. OK. Zajímalo by mě, jestli někdy přemýšlel nad tím, co znamená „mezi nebem a zemí“ Ten podtitul je zvláštní, zajímalo by mě, co si o něm myslí lidi.

Když se zamyslím, jak skoro každý přechází z gramofonů na CD přehrávače, k tobě mně tento přechod nějak nesedí. Je můj pocit správný? Jak se díváš na digitalizaci MP3 a celkový „rozmach“ CD playerů?
Scorn: Jsem „stará škola“ a na vinyl nedám dopustit. Většina lidí, co mění „gramce“ za CD přehrávače, to dělá buď z finančních důvodů, jelikož vyjde levněji stáhnout si track z internetu, než si koupit desku a taky je to skladnější a lépe se s tím cestuje. Při hraní taky používám CD přehrávač. Mám spoustu hudby,kterou už na desce neseženu a občas dostanu několik, v té chvíli ještě nevydaných tracků ( např. z Holandska  ) takže je to jediná možnost jak si je zahrát. Všeobecně se mně ale na CD přehrávačích špatně hraje, tudíž bych je za gramofony neměnil.Navíc neznám lepší pocit než se táhnout na párty s těžkým kufrem plných desek a při hraní v kufru listovat a hledat tu správnou „palačinku“. Takhle se cítím být djem a tak to má být. Digitalizace mi přijde fajn, dává člověku možnost výběru a rozhodně neodsuzuji někoho jen pro to, že nehraje z desek. Na akci chodím přece hudbu poslouchat a bavit se a ne se dívat odkud ji dj pouští.

Naopak, ty Honzo jsi začal u svého vystoupení používat notebook. Proč vlastně – v čem vidíš jeho hlavní výhodu? Jaký software používáš?
Home: První impuls přišel ve chvíli, kdy jsem zhrouceně seděl u kompu, projížděl desky na decksrecords.de a nedokázal si žádnou objednat. A zjistil, že na beatportu je spousta nádherných věcí, ale jen v elektronické podobě. Nemám rád cdčka, takže varianta notebook byla jediná možná, nostalgicky jsem vybral Serato Scratch jako kombinaci serato desek a programu v laptopu. Takový hybrid djingu z gramců s digitálem. Přináší to ale tolik problémů s přesností nastavení, gramce musí být naprosto v pořádku, vyvážené, nesmí docházet ke zpětné vazbě, a to se u nás fakt nedá. Takže přiznávám, přecházím na digitál a jsem za to rád. Kvůli hudbě. A neomezené možnosti ji hrát.

Myslím, že už jste se oba na party vzájemně někdy potkali a alespoň trochu se znáte. Jak by jste tedy charakterizovali stručně, v pár slovech či větách, jeden druhého? Scorne ty Homea a Home, ty Scorna? :)
Scorn: Tak jak jsem Homea stihl poznat….. Rychlost, energie, atmosféra, pokec, zábava,…no prostě v pohodě týpek :o)

Home: To je těžký. Pro mě to byl vždycky „silvestrovskej pes“ a týpek, co mi v době nadšení hardtechnem ukázal, že i hudba na 130 mě může ještě nadchnout. Teď je to pro mě někdo, kdo vydržel, má trpělivost, a jak je vidět, vyplácí se mu v klidu čekat, až přijde vhodná doba ukázat, co v něm je.

Co ty a produkce? Víme, že jsi se také „ukrýval“ za nezvyklými pseudonymy „Baba Yaga“ a „Ampelna“ – takže jaké jsou u tebe novinky v tomto směru?
Scorn: Produkce mi teď moc nejde a v současné chvíli je na bodě mrazu a nevěnuji se jí. Nejsem prostě samouk a co mi kdo neukáže to nevím. Učím se rychle a věci mi pak jdou, jen potřebuji někoho, kdo by mě s tím pomohl a pár věcí mi ukázal. Nápadů je spousta a věřím, že jednoho dne se Baba Yaga určitě na nějakém vinylu objeví. Všechno chce čas a hlavně chuť.

Dřív jsme tě, coby hardtechno DJe, poznali také díky nezaměnitelné imagei – černo-bíle pomalované tváři. Teď už tě tak nevídáme – je tato změna součástí tvého „přechodu“ k jinému stylu?
Home: To nevím, takhle jsem nad tím nikdy nepřemýšlel. Přestal jsem se „malovat“ ještě v době, kdy jsem hrál hardtechno, najednou mi uprostřed setu došlo, že bych to nejradši smyl. A je pravda, že pár týdnů potom už jsem nedokázal hrát to co, dřív. Takže černobílá maska byla spíš součást mého hardtechno období. A to skončilo. Ale kdo ví, co mě v budoucnu zase napadne:)

Jaký je váš největší životní sen – ať už v souvislosti s hudbou, nebo čímkoliv jiným.
Scorn: Kdysi jsem snil být uznávaným světovým producentem/djem, teď by mi stačilo zahrát si na Awakenings :o) Co se života týče, být v něm šťastný!

Home: Měl jsem hodně snů, ty se mi splnily a díky tomu jsem přišel na to, že ať už si vysníš jakékoliv místo, kde chceš hrát, nebo kohokoliv po svém boku, vždy to má společnou jednu věc. Hrát. Takže to je asi můj největší životní sen. Hrát hudbu, kterou miluju, a hlavně to co hraju, opravdu milovat. Nic víc. A dát tomu vše, co je v mých možnostech, aby si ji zamilovali i lidi. Protože především pro ně to dělám.

Dodal: Dalin Vajčner, Apokalpysa
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA

Pátek 21. 11. 2008
Vstup: Předprodej 369 Kč
Vystupují:
Adam Bayer, Cristian Varela, Oscar Mulero, Space Djz, Frank Kvitta & Torsten Kanzler, Reset, Jerry, Home, Scorn, Misa Salacova, Michael Burian, Chris Sadler, Martin Gredner, Matamar, Molczik
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika