Oscar Mulero: Jen mrtvá ryba plave po proudu

Oscar Mulero: Jen mrtvá ryba plave po proudu

20. 09. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Psát profil o tomto španělském umělci byl pro mě svátek. Jeho sety i produkci zbožňuji od první chvíle, kdy jsem měl možnost se s nimi seznámit. Party, na kterých vystupoval, patří k mým nejlepším, které jsem kdy zažil. Pojďte se mnou objevit, co je vlastně zač.
Na začátku byla EBM
Pro současnou generaci partypeople je dost těžké představit si scénu v době před dvaceti lety. Mulerovy DJské začátky sahají do roku 1988, kdy vzal hraní za kamaráda DJe, kterému nějak nebylo dobře. Mulerovo vystoupení mělo úspěch a od té doby začal makat na svém stylu a brzy už hrál v předních madridských klubech Impossible, Capital, Kitch nebo Babia. Tehdy ovšem ve Španělsku stejně jako jinde v Evropě nefrčelo techno ani house, ale spíše gothic rock a EBM (Electronic Body Music), pamětníci mohou zamáčknout slzu při vzpomínce na projekty jako Front 242, Cassandra Complex, Nitzer Ebb nebo A Split Second. V roce 1991 začíná Oscar Mulero hrávat na nejvlivnější afterparty v Madridu s názvem New World.

Jeho vliv dále sílí, když se roku 1994 stává jedním ze zakladatelů a provozovatelů klubu Omen, protože právě ten se v polovině devadesátých let stává v krátké době centrem dění na taneční scéně v celém Španělsku. Bohužel, klub po několikaleté činnosti končí a to je důvodem pro Mulerův obrat k jiným odnožím taneční hudby, než je do té doby nejčastěji hraný acid house či psy trance.

Oscar Mulero

Následuje minimal techno...
Zlatá éra temného zvuku techna zasahuje Evropu včetně Španělska ve druhé polovině devadesátých let a také Oscar Mulero jako DJ, který vždy sledoval současné klubové trendy, nasává její vlivy. K osobnostem, které jej v té době nejvíce ovlivňovaly, patří především Jeff Mills či Joey Beltram a obecně detroitská škola. Všichni hrdí španělští DJs disponují brilantní technikou mixování a ani Mulero není výjimkou, díky svému umu za mixpultem získává stále větší slávu. Jako první španělský DJ se stává součástí legendárních Members of Mayday.

...a z Mulera se stává ikona
V roce 1998 už Mulero hrává po celém Španělsku i ve světě a patří mezi nejslavnější DJs ve své vlasti. Do svých setů zařazuje nejaktuálnější počiny na hard techno scéně a stává se proslulým nejen díky brilantnímu výběru skladeb, ale především kvůli nenapodobitelné technice práce s deskami a ekvalizérem. Publikum při jeho setech zažívá dokonalou techno masáž. Mulero vydává na značce So Dens slavnou mixovanou kompilaci About Discipline and Education a představuje světu osobitě namixované producenty jako jsou Surgeon, Ho, Polson, Ruskin či další legendy tvrdého techna. Další kompilace nese název Era a vychází na labelu Rxxistance v roce 2000. Zde Mulero představuje ještě propracovanější set a vedle svých oblíbenců z temného Birmingham stylu zařazuje také například Autechre či vlastní produkci.

Mulero producent
Úplné začátky jeho tvorby můžeme vystopovat už v roce 1992, kdy je členem uskupení New World společně s dalšími španělskými DJs Yke a Yuri a na kompilaci Techno Valencia 3 vydávají track Nuclear Zone. Následuje pauza a další producentský počin pod pseudonymem Quite Unusual na labelu Brainwaves v roce 1999. První samostatný dvanáctipalec vydává Mulero v roce 2000 na Kobayashi Recordings, nese název Bandulero a zajímavostí je, že obsahuje také track s názvem Brno. Dosud se na to Mulera nikdo v rozhovorech neptal, ale zřejmě se mu tehdy u nás moc líbilo a jistě zažil něco inspirativního :).

Vyjmenovávat všechny Mulerovy releasy nemá cenu, sám je tajnůstkář a jen těch oficiálních tracků jsou už čtyři desítky. Z těch nejslavnějších jmenujme Unexpected EP s krajanem Christianem Wunschem nebo limitované EP Oblivion/Anaconda, které si střihl s Benem Simsem. Mulero se nevyhýbá spolupráci s producenty z celého světa, příbuznost jeho oblíbeného "zlomeného" stylu s produkcí slovenských techno minimalistů tak vyústila ve spolupráci, jež přinesla plody na labelech Palicavonzvreca, Numb či Antidandruff.
Nutno dodat, že Oscar Mulero má rád pseudonymy a různé projekty. Zabrousil například i do vod drum’n’bassu pod přezdívkou Dr. Smoke. Je majitelem labelů Warm Up Recordings a Pole Recordings.

Logika vývoje předpokládá, že přijde první samostatné album. V roce 2003 label Pure plastic vydává CD a dvojvinyl Trolley Route - A Occhi Chiusi. Oscar Mulero právě odmaturoval z producentství :).

Mulero už může školit techno producenty z nové vlny. V květnu 2008 remixuje krajana Reeko. Letos v létě vydal EP Trolley Route – World’s Waiting, další aktuální Mulerův počin Take Seven EP vychází letos v říjnu. Nadpis článku jsem si vypůjčil z názvu loňského vinylu Only Dead Fish Go With The Flow, který vyšel jako Tresor 230.

A na závěr budu trochu osobní: moc se na masáž od Mistra těším! Nebude to nic líbivého ani vykradeného, čekejme poctivé originální temné a vysoce taneční techno podané stylem, jaký dokáže na celém světě pouze Oscar Mulero!

www.oscarmulero.com

Dodal: Dalin Vajčner, Apokalypsa, s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA

Pátek 21. 11. 2008
Vstup: Předprodej 369 Kč
Vystupují:
Adam Bayer, Cristian Varela, Oscar Mulero, Space Djz, Frank Kvitta & Torsten Kanzler, Reset, Jerry, Home, Scorn, Misa Salacova, Michael Burian, Chris Sadler, Martin Gredner, Matamar, Molczik
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika