Petr Jirásek: Chci ukázat, jak to cítím já!

Petr Jirásek: Chci ukázat, jak to cítím já!

21. 11. 2008  |  Autor: -kat-  |  Komentáře (0)
Jak vlastně Pigfest vypadá ze zákulisí, co bylo na začátku, včetně zhodnocení proběhlého pigfest víkendu se dozvíte v následujícím rozhovoru s jeho tvůrcem Petrem Jiráskem.
Na úvod stojí za zmínku, že toto není jen tak obyčejný rozhovor, ale v podstatě za těch několik let existence Pigfestu první rozhovor s tebou. Nejprve tedy díky za něj a rovnou se vrátíme na začátek…proč PIGFEST?
To je vlastně ta největší záhada. Je to dílo srandy, kdy se pár přátel, který techno milovali a milujou dodnes, jednou sešlo, a protože to bylo právě v době tzv. úpadku taneční scény v Plzni, řešili jsme, jak to asi bude dál. Ta parta se už z různých důvodů rozpadla. Ale tenkrát nás kromě nadšení spojovala chuť podílet se nějak na tom, co se v Plzni dělo. Vypadalo to, že už nebudou velký akce, skončilo Výstaviště, a všichni hrozili, že je po všem. A jak jsme tak seděli v VDčku, napadlo nás, že uspořádáme mejdan sami. Nikdo netušil, do jakých rozměrů se to celé rozroste…Byl to takový sen, ale díky tomu do toho všichni dali strašně moc energie…Pigfest proto vůbec není můj, bez lidí, kteří mi pomáhali, pomáhají dodnes a dávají do toho sebe, je to takové jaké to je. Bez nich by to nebylo..

První PF byl jen pro zvané, že?

Ano. To bylo od začátku čistě pro známý, se vstupem zdarma. Napoprvé přišlo 250 lidí. Celou akci jsem platil já, resp. to, co se muselo zaplatit, jinak každý přinesl a zařídil maximum, gramce, zvuk, výzdobu. Druhý díl jsme dělali stejně, ale začalo nás mrzet, že je to jen pro pozvané, otevřelo se lidem, a měli jsme úspěch. A s každou další party jsme viděli, že to jde, že nejsme úplný nuly, začali jsme se někam posouvat, ale nikdo z nás netušil, kam až se PF rozroste.

Vrátil bys něco z té doby?
Určitě, je to o tom, že všechno má své plusy a mínusy. PF se stal velkou akcí s významným jménem, ale my postupem času ztráceli jiný věci, které jsme měli rádi. A to byl ten MEJDAN pro známý, s tím, že každý se na tom nějak podílí a je to vlastně party všech. Na to konto jsem se rozhodl udělat jednou za čas mejdan jen pro ty, kdo nám pomáhají, a jsou s námi. To je to, co mi chybí. Ale díky tomu, že jsme tam, kde jsme, že lidi chodí, platí vstup, a sponzoři nás podporují, můžeme si dovolit světla, djs, a všechno ostatní co bychom si tenkrát dovolit nemohli. A já jsem opravdu rád, kam PF směřuje.

petr jirasek

Kdy ti došlo, že PF je tím, čím je? Z malé akcičky na pozvánky, přes klubovku pro pár set lidí, se stal halovkou se zahraničním line-upem. Kdy došlo k tomu, že sis uvědomil, že už to není jen tak „mejdan“?
Na Rushovi pod mostem Milenia. Tam mě napadlo, že zažívám chvíli, v kterou jsme nikdo nikdy ani na chvíli nedoufali. Nikdy by nás nenapadlo, že bychom něčeho takového dosáhli. Na Rushovi jsem z mnoha důvodů otevřel oči.

To bylo v roce 2006, a naposledy v tomto prostředí, viď?
Ano, z pod mostu jsme museli odejít. Což je škoda, protože v Plzni je obrovský boj o prostory, a tohle bylo dobré místo.

Jak je to tedy s těmi prostory?
Občas si připadám jako realitní makléř, zkouším různé podniky, haly. Ale všude je to o lidech a i když to vypadá, že už bych se mohl s někým domluvit na pronájmu, přijde nějaký hlavní majitel a řekne ne. Jediný prostor, který připadá v úvahu, je Peklo a Inwest, a Peklo je přece jen přijatelnější. Přestože jsem dlouho řešil velký problém, hodně mě mrzelo, že už nemůžou být dvě stage, protože od začátku byl PF koncipován jako multikulturní. Díky tomu jsme rozjeli drumíkovej díl, hned napoprvé byl velmi úspěšný, lidi to fakt ocenili. Drumíkáři totiž nejsou zvyklý na luxus, který se lidem snažíme dávat, jako světla, deko, komfort a určitě je to nadchlo. Atmosféra, která tam na jaře byla, občas předčila i techno pigfest.


Často mluvíš o světlech jako o něčem vyjímečným oproti obvyklým standardům. Pověz mi, co je na nich tak speciálního…
Co se týká světel, to je hodně moje práce. Je to o tom, že si vždycky vymýšlím vlastní návrhy, jak by měla ta stage vypadat, což dělá asi málo pořadatelů. Jsem samozřejmě omezen množstvím financí, ale i tak, osvětlovači tady v Čechách mě malinko nesnáší, protože to vše navrhuju. Většinou totiž od ostatních promotérů dostanou zaplaceno a je víceméně na nich, co přivezou, ale já mám svou představu a trvám na tom, aby to tak bylo. Něco nakreslím a oni se s tím musí poprat.

Kolik procent rozpočtu Pigfestu spolkne takováto tvoje libůstka?

Je to asi hodně neobvyklý, proto ve srovnání s ostatními máme zhruba dvojnásobný rozpočet, dáváme do toho přibližně tolik, kolik do djs. Mám rád pocit, že je to celé vyladěný po všech stránkách.

Jak jsi přišel na to, že je možné dávat lidem víc co se týká světel, dekorací, a podobně? Přestože je tak významná část rozpočtu.
Já mám opravdu scénu rád. Potkal jsem na party většinu svých kamarádu, zažil ty nejlepší chvíle, proto chci dávat lidem co nejvíc. Mám k nim zvláštní vztah, pro ně PF připravuju a nedokázal bych to udělat s vědomím, že jsem je ošidil. Je to moje vizitka, já se pod PF podepisuju.

Jasně, ale musíš mít srovnání, něco tě určitě inspirovalo. Jak jinak bys věděl, kam až se dá jít?
Když jsem začal chodit na párty, v roce 2001, tak tam bylo cítit něco trochu jiného, než dnes. Už na první dojem bylo znát, že hlavní jsou lidi, to co chtějí, a co by je mohlo nadchnout, Přestože tenkrát šlo o úplně jiné peníze, a ne tolik mega akce jako dnes. Taky jsem začal jezdit ven, do Německa, Holandska a tam je to ještě úplně o něčem jiném. Samozřejmě venku jsou úplně jiné ceny vstupu, není problém, aby stál lístek 2000 a výš a přišlo 40000 platících. Ale i tak, chci něco z toho vnést i sem k nám a dát lidem maximum, protože vidím, co všechno jde dělat. Kdybych jen dovezl zvuk a djs, neměl bych dobrý pocit. Mám radost, když do každého dílu vložím maximum z představy, kam až se dá zajít, a je pro mě důležité, abych si stál za tím, co dělám. Zatím si to můžu dovolit, ve chvíli, kdy by mě akce měly živit, začnu asi přemýšlet o nějaké finanční rovnováze, ale zatím to mám takhle. Jinak by mě to asi tolik nebavilo.

Vzhledem k tomu, že je krátce po podzimním dílu, jak bys ho zhodnotil? Spokojen?

V celku jsem byl spokojen, i když nějaké nedostatky se objevili, ale dopříště vše napravíme. V tomhle ohledu se člověk stále učí, některé věci se dají jen těžko odhadnout viz. počet píp na pivním baru, nikdy totiž netušíme kolik lidí přijde, a jak moc budou pivo pít.
Tento problém byl na internetu ve foréch zmiňovaný často, samozřejmě se z toho poučíme a do příště vše napravíme. Jinak Pig Fest proběhl bez větších problémů a už ted jsou v plném proudu přípravy na 14 díl, ketrý bude 17-18.4.2009.
Také jsme začali připravovat letní festival, ale o tom až někdy později.

Na zlomeném pátku bylo překvapivě plno. Čekali jste takovou návštěvnost?

Popravdě i pro mě to bylo velké překvapení, ještě nikdy se nám nestalo, aby jsme měli na akci vyprodáno, lidi vytvořili naprasto vynikající atmosféru, takovou energii jsem v Pekle ještě nezažil. Takže všem návštěvníků děkujeme, byly jste skvělí !!!

Myslíš, že to nějakým způsobem vypovídá a chladnoucím zájmu o techno, resp.
rostoucím mainstreamu ve stylu d&b?

DNB jde ted hodně nahoru, myslím že novou generaci klubberů tento styl opravdu uchvátil. Ale neřekl bych, že techno tím nějak trpí nebo snad upadá, vycházím z toho, že už několik let máme na technu podobnou návštěvnost, která nijak neupadá. Spíš bych řekl, že obecně celá elektronická scéna stále posiluje a chodí na ni stále víc lidí.

Ok. V jednom rozhovoru jsem se od nejmenovaného promotéra dozvěděla, že hodně dá na názory lidí, na to, co chtějí. Jak to máš ty? Je pro tebe hodně podstatný, co chtějí lidi, například na forech?
Vzhledem k tomu, že mám hodně rád techno, často ho poslouchám, jezdím po akcích, sleduju hudbu na netu, tak mám svůj názor. Co se mi líbí, tak za tím si pak jdu, a nemusí to být zrovna jméno, které je tu profláklé a komerčně úspěšné. To je to nejjednodušší, přivézt komerčně úspěšné jméno. Ale občas je zajímavé přivézt někoho, o kom víš, že hraje dobře, a přitom není provařenej. To byla třeba Miss DJAX. Ale samozřejmě nechám se inspirovat i lidmi. Díky tomu, že nejsem úplně VIP, pohybuju se mezi nimi, a řešíme, co by se jim líbilo. Je to tak půl na půl. Půl toho, co chci, a půl inspirace.

Nemluvíme ale o anonymních reakcích na webech? O tzv. anonymních novinářích…
Nene, ti to mají spíš tak, že mi občas chtějí ublížit, a kdybych je poslouchal, ublížím sám sobě. To nemá smysl. Určitě si z každý reakce vezmu co nejvíc, ale s rozumným přístupem k věci. Pokud vidím, že jen reje, a že se mu stejně nezavděčím, pak to neřeším.

Vzpomínám si, že jsi jednou říkal, že se snažíte dávat co nejnižší vstup. Myslíš si, že je to hodně důležitý?
Myslel jsem si to, ale teď už si nejsem tak úplně jist. Vím, že nikdo lidem nedává za těch směšných 230-300 korun tolik, co my, je to viditelný na první pohled. Otázka je, jestli to lidi ocení. Někteří z nich asi ano, ti ví, kolik je za PF práce, nápadů a peněz, ostatní to možná berou jako samozřejmost. Nás v podstatě tahle nerovnováha hodně brzdí ve smyslu dalšího rozvoje a budeme na tom muset trochu zapracovat. Mám už nějakou vizi, jak dál, a určitě se do budoucna nějaká změna odrazí na djs. Pokud přijmeme fakt, že nemůžeme nechat tak nízký vstup, jako doteď, určitě tím nikoho neochudíme. To, co jednou vybereme navíc, vrazíme zpět do rozvoje PF, djs a tak..

petr jirasek

Jednou jeden promotér mluvil o PF v tom smyslu, že to je rozhodně nadějné jméno, s šancí na významnější pozici než jen „regionální“ velké akce. Nedáváte právě tím nízkým vstupem najevo, že tyhle ambice nemáte? Nestálo by za to opravdu zariskovat?
Vím, kam tím míříž...ale já se nějakého riskatního projektu bojím. Čím větší akce, čím víc peněz do toho napumpujem, tím větší to může být průšvih. A tím, že PF jsou minimálně výdělečný, není tu žádná rezerva. A ve chvíli, kdy by došlo na nějaký větší průšvih, mohlo by nás to potopit. Bylo by to trochu kamikadze. Buď a nebo.. navíc, v Plzni není prostor. Vím jen o jednom, je to zimní stadion, ale to by musel být hvězdný line-up s maximálním vstupem. Naprostý úlet. Možná by lidi začali jezdit na druhý, třetí díl, ale ten první by nás mohl potopit.

Řekni mi něco o spolupráci s Agentem, už dlouho je tvým partnerem, jak to mezi vámi funguje?
V podstatě nikdy jsem PF nedělal sám, kromě party přátel během prvních dílů se na čtvrtém pokračování připojil Radek Můžík a táhl to se mnou až do PF 9 s Rushem. Tím má i on hodně velký podíl na dnešní podobě. Ale protože se nám nikdy nepovedlo přivést PF do kladných čísel, dokonce ani Rushe, nemohlo to trvat věčně. Radka bavili spíš ty věci okolo, nebyl tak nekriticky nadšenej, jako já, a už pro něj nebylo únosný prodělat další peníze. Naprosto to respektuju, nemít tak silnou motivaci, nechal jsem toho sám už dávno. Pigfest s Rushem prodělal, Radek odešel, a já to sám dělat nemohl. Martin mi v té době naprosto nezištně pomohl. Pomohl s financema, s bookingem Rushe, za to jsem mu hodně vděčný. Takže jsem ve chvíli toho největšího průšvihu šel za ním, sám bych další díl nezvládl. Pustil se se mnou do dalšího PF, s tím, že věří mému projektu, a líbí se mu, co do PF dávám. Za to ho obdivuju a doteď jsem mu to nevrátil. Kdyby mi tenkrát Martin nepomohl, devítka by byla poslední, po Rushovi už fakt nebyla cesta dál, protože sám jsem to táhnout nemohl.

A vyvíjí se vaše spolupráce dobře?
Určitě, pro mě je Martin čistej člověk, můžu se na něj spolehnout ať už jde o peníze, nebo o cokoliv jiného. A za ty dva roky, co spolu děláme, mezi námi vzniklo obrovský kamarádství. Jsem si jistej, že je to člověk, na kterého se můžu vždycky stoprocentně spolehnout, vím, že mne nepodrazí, proto má obrovský díl spoluviny na tom, co se poslední dva roky děje. Jsme partneři.

A zásadní vliv na finální podobu každého dílu má kdo?
Třeba na djs se domlouváme, ale z větší části to nechává na mne. V podstatě větší část celé akce nechává na mne, např. vizuální stránku, různé performance. On dělá zase jiný věci. Řekl, že se mu líbí, jak to dělám, a proto mi to tedy rád nechá tvořit. On zase víc rozumí jiným věcem, které zase já rád nechávám na něm. Prostě se tak idylicky doplňujeme...

Agent je ale přece jen vyhlášené jméno převážně ve stylu techno, zajímá mne, jaký má
konkrétně on podíl na pátečním zlomeném díle. Připravovali jste oba díly
společně?

S Martinem jsme rovnocenní partneři, oba díly jsme připravovali společně, ale nejenom mi. Za Pigsproduction je dnes velká partička lidí kteří nám pomáhají a baví je to, myslím že je to na jejich práci znát, možná právě proto je Pig Fest tak úspěšný. U DNB dílu bych ještě rád vyzdvihl pomoc lidí z wenkowsound, kteří dělají jedny z nejlepších DNB mejdanů tady na západě.

Dobře:) Co tím, co děláš, vlastně chceš dát lidem? Kromě toho, že se jednu noc pobaví...
Chci jim ukázat, jak to cítím já, jak moc to mám rád. Rád bych, aby si vzali to nejlepší, i kdyby to byla jejich první akce. Aby si ráno řekli - super. Chci, aby je to zaujalo, přijali tuhle scénu jako my, chodili na party, a bavili se. Rád jim dám dobrej mejdan...to je to hlavní.

Kdy jsi zažil nejemotivnější pocit z Pigfestu? Pokud to neděláš proto, aby tě to živilo, musí se ti to vracet v něčem jiném.

Vrací se mi to v mnoha případech, například ve chvíli, kdy se ke mně v noci někdo otočí, aniž by mě poznal a řekne „supr párty“, pak mám pocit, že kvůli tomu to dělám. To je neuvěřitelném náboj. A pokud se ptáš na jeden nejemotivnější zážitek, tak ten je spojen s vámi, s tebou a s Home-em. Vím, že ses na to kvůli tomu neptala, ale je to tak. Ve chvíli, kdy se Home na Rushovi loučil se schranzem, tenkrát jsem měl slzy v očích, fakt jsem se skoro rozbrečel. Honza hrál ráno, po Rushovi, házel shranzové desky mezi lidi, bylo to opravdové loučení plné zvláštní atmosféry. A najednou přišel Rush, vzal mikrofon, a začal mu do toho zpívat a tancovat místo gouček, stodvacetikilovej černoch. K němu se přidal Bold a Agent a všichni pařili jak smyslu zbavený: To jsem nepobral, v životě jsem neviděl dje takhle tancovat. Otočil jsem se na Honzu a viděl, jak se taky klepe...Neuvěřitelný. Všichni jsme tam skoro brečeli, ale spíš štěstím, nebo radostí, nevím co to bylo. Ale nikdy dřív ani potom jsem nic podobného nezažil Bylo to hodně silný.

Ano bylo. Nádherný. Díky. Ale nejde mi do hlavy jedna věc. Mluvíš o tom, že tě to neživí, ani Rush vlastně nebyl výdělečná akce, vrací se ti to i nějak jinak, než v takovém speciálním momentu?
Vrací se mi to v mnoha rovinách, tu finanční tedy pominu, ale minimálně zkušenostmi. Za ty roky jsem hodně pochopil, určitě to ovlivnilo můj pocit sebevědomí, jsem hodně rád, kam jsme to dotáhli, a otevřelo se mi hodně možností, kam dál jít. Další věc je reakce okolí...ta bezprostřední radost. Když vidím, jak se smějou, paří, když kámoši přijdou a řeknou, že to bylo super, to mi taky dává hodně. Samozřejmě, kdyby to bylo ok na všech třech úrovních, bylo by to ideální, ale to už bych chtěl asi moc:)

Máš dnes nějakou hranici, kdy už by to pro tebe nemělo význam?
Určitě, teď momentálně to mám tak nějak před ní. Jakýkoliv větší průšvih by asi byl pro mě signál přestat s Pigfestem, a dělat akce třeba jen pro kámoše. Ono časem dojde k tomu, že už nemůžeš donekonečna táhnout finanční ztráty, jsou takový věci jako hypotéky, apod. A já občas přemýšlím nad tím, proč zanedbávám svou slečnu, nebo nechodím kalit s kámošema. Připravuju každý díl s vědomím, že pokud se to povede, budeme zase tak nějak na svým, a tím se snad zaplatí náklady. Pokud bychom teď měli provařit, byl by to asi důvod někam se pohnout. Ale abych to zakončil pozitivně, doufám, že se nic takovýho nestane a dělám pro to maximum.

Jak vnímáš novou generaci kluberů....zaujme je dnes tolik taneční kultura, jako nás? Je řešení obrátit se právě na tu nejmladší vrstvu lidí?
Určitě, a pigfestu se to docela daří. Fakt tam vidím nové tváře, a věřím, že se zakousnou. Oni mají šanci prožívat si euforku, stejnou, jako my dřív. My už to teď bereme tak nějak jinak , motáme se v zákulisí, vidíme do toho. Oni jsou pořád ještě nadšený.

Dokázal bys dělat něco jinýho?
Dokázal, jsem asi dost kreativní, a jakýkoliv podnikání bych si vybral, budu k němu přistupovat se stejnou energií...Ale asi bych to nikdy nědělal s takovým vnitřním pocitem, byl by to biznis, a dřel bych na tom prachy. Nevím, co by mě lákalo....ale asi nic mě nepřitahuje natolik, že bych si to dovedl představit jako kompenzaci.

Co jinýho vlastně máš rád?
Miluju cestování, určitě mám chuť jednou procestovat svět s batohem na zádech, poznat spoustu nových lidí a zemí. Časem mám v plánu mít rodinu. Ale většina snů je pořád spojená s taneční scénou....

Budu malinko opakovat jednoho velmi moudrého člověka..a položím otázku...jak si sám sebe představuješ za deset let?
Uff, teď mi úplně prolítla představa, jak stojím uprostřed noci uprostřed párty s telefonem v ruce...s nervama na pochodu...

Super, takže Pigfesty budou....
...a říkám, sakra, zase se něco nepovedlo...

Ok, takže za deset let znova...PF, Peklo?
Jasný, plus bych rád uspořádal nějaký festival. A možná jeden z takových těch tajných snů je mít vlastní klub...

A jinak..co bys rád, aby se za deset let lidem vybavilo při zvuku tvého jména?
No to nevím, ale přál bych si, aby se při zvuku Pig Fest zasnili, a začali vzpomínat, jak to bylo super.

Jak vlastně vypadá víkend, kdy je PF?

Stává se, že celý víkend nespím, po párty totiž začíná neuvěřitelná dřina, úklid, řešení problémů, peněz, atd. Nejlepší pocit mám tak okolo jedné v noci na pár hodin, tu chvíli si užívám bez starostí. Než začnu znova makat...

Kolik hodin ve srovnání s měsíci práce na přípravě PF ti zbyde na to, užít si ten pocit ? Půl roku práce pro kolik hodin pocitu, že je to „to ono“?

Tak dvě tři hodiny. Naposled to ani nebylo tak dlouho, řešil jsem výpadek elektriky...takže jsem tak na pár minut vdechnul atmosféru.

Kterej PF byl ten nej?
Rush...určitě díky emocím, tam jsem opravdu zažil něco nádhernýho. Hodně jsme riskovali, stačilo, aby vypadla elektrika, a všechno by šlo do prd...Ale ráno jsem tam v tom uvolnění zažil opravdovej pocit štěstí. Ale každý díl měl něco do sebe, a někam mě hodil

Co pro tebe v tuto chvíli tedy znamená PF...smysl života? Seberealizace?

Naplnění představ o tom, jak to má vypadat. Splnění snu. Největší radost mám, když ho můžu udělat podle svýho, a povede se.

Je to smysl života?
Není to smysl života, život je o i o jiných věcech. Ale každý z nás by asi měl mít něco navíc. Ne jen práci, rodinu, starosti. Ale nějakou formu vyjádření a naplnění. Nějakej ten smysl života:)

Nemám další otázky:) díky-kat-
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PIGFEST

Pátek 24. 10. 2008 až Sobota 25. 10. 2008
Vstup: Předprodej: jednodenní 229 Kč, dvoudenní 399 Kč, Na místě 299 Kč, dvoudenní 499 Kč.
Vystupují:
Aphrodite, Ortin Cam, Clodagh, Arcane, DJ Boss, Philip TBC, Dj Pixie a další
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika