Grasscut: Naše hudba je o Británii

Grasscut: Naše hudba je o Británii

09. 12. 2010  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dvojice Grasscut má na svědomí jedno z nejzajímavějších alb, které na značce Ninja Tune vyšlo v druhé polovině roku. Debutem vzdali hold britské krajině, podobně jako Aphex Twin nebo Boards of Canada cítí touhu vykreslit přírodu hudbou. Ve středu 15. prosince přijedou desku 1 inch/1/2 Mile představit do Paláce Akropolis na oslavu XX. narozenin Ninja Tune.
Jak jsi se seznámil s hudbou?
Už jako dítě jsem chodil do sborů a hrál ve školním orchestru. Později jsem začal skládat vlastní muziku a na univerzitě s ní prorazil v televizi.

Jak vznikli Grasscut?
Potkali jsme se s Marcusem v jedné kapele, s kterou jsme jeli turné. Cestou jsem skládal melodie, ke kterým mě inspirovaly události, co jsme viděli různě po Británii. Pak přišlo pár nabídek na koncert a na to se nabalovaly další.

Prozradíš, kam směřuješ při skládání?

Nejdůležitější je, aby naše hudba byla neotřelá, experimentální, nic obyčejného, musí být emotivní. Abychom toho dosáhli, používáme rozmanité hlasy z minulosti i současné.

grasscut

Doslova z vás vyzařuje anglismus. Je to kalkul?

Podívej, celá naše první deska je o Británii - o nákupních centrech v Sheffieldu, velšských horách a samozřejmě o pahorkatině Sussex Downs. Neděláme to plánovitě, vychází to ze mně, mého života. Až na ty nákupní centra, pochopitelně.

Skvěle balancujete mezi nostalgií a progresí. Která část je pro vás podstatnější?

Nesouhlasím, že zvuky a hlasy z minulosti musí nutně být nostalgické. Myslím, že mě to naplňuje, jak navštěvuji minulost nebo se ji snažím obnovit vlastní cestou. Británie je plná odkazů do historie, je to velmi stará země, ale současně se toto vše koná nyní, kdy žijeme uprostřed velkých změn. Myslím, že v pořádku komponovat staré zvuky a hlasy do elektronické hudby.

grasscut

Čím máte vybavené studio?

To se ani nedá vypočítat, mnoho nástrojů, mikrofonů, klávesy, činely, bicí, piano. Používám starou verzi Abletonu a několik dalších programů. Jo a na mobil si nahrávám zpěv ulice.

Máte opravdu pěkný obal. Jaký důraz tomu kladete?

Díky. Je to hodně důležité. Máme kliku, že pracujeme s designerem Pedrem Brownem, renesančním člověkem, on je autorem přebalu. Zasvětil nás do designu. Jen tak hudba vyzní, jak má.

Řešíte hodně reakce lidí?

Nadchlo nás, jak pěkné recenze vyšly. Myslím, že když dají lidi desce čas a pozorně si ji naposlouchají a pochopí vás, bude se jim líbit. I když samozřejmě, že ne všem.

Co váš čeká v nejbližších dnech?

Kromě Prahy jedeme ještě do Holandska, pak vyrážíme na britskou šňůru. Leden, únor, březen jedeme po Francii. A už také pracuju na nové desce.

Autor: Monobrow


Dodal: Pavel Eichler, Next Level
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NINJA TUNE XX

Středa 15. 12. 2010
Vstup: předprodej od 450,- + poplatky
Vystupují:
Food, Grasscut
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika