Sperm nepřekročil svůj stín, ale ani nezklamal

Sperm nepřekročil svůj stín, ale ani nezklamal

25. 04. 2011  |  Autor: Aima  |  Komentáře (12)
Sperm si letos pro sebe vyhradil 22-24. duben, což se ukázalo jako vynikající volba, protože Prahu už od pátečního rána zalévalo dusno, které se v podvečer přelilo do velmi příjemného letního oparu. Být hubený a krásný, tak snad jdu v plavkách. Nicméně, lepší podmínky si pro odstartování oficiálního programu český projekt Forma nemohl přát.
Probuďme českou electro scénu, zní každý rok z tábora Spermu. Letos bylo (bohužel) sice v line-upu českých umělců pomálu, ale znáte to rčení: míň je někdy víc (nevztahovat na sex a peníze). Že se nemusíme bát o vymření talentů řekla ostravská Forma rázně. Jejich audiovizuální reinkarnace Machatého Erotikonu byla smyslná, futuristická a mrazivá zároveň. Patřím k těm, které jejich živý soundtrack v rámci Projektu 100 minul, takže očekávání byla minimální. O to víc potěšila fungující a dýchající koncepce, která smíchala ambientní plochy, jazzové prvky a noiseové zvukobití do velmi intimního a zároveň epického akustického vystoupení. Chvílemi se, díky hudebnímu doprovodu, z Machatého love story stával až surrealistický noirový thriller (například scéna prvního vzplanutí vášně mezi Andreou a DOPLNIT nebo porod), v jiných momentech na mysl vyplynula podobnost s Mansellovou Fontánou - a to nemůže být nikdy negativum. Snad má Forma v plánu tento soundtrack nějakým způsobem vydat, protože i samostatná audio stopa by tvořila nadprůměrné album.

Po Formě přišlo na řadu turecké kvarteto schované pod hlavičkou Candas Sisman, kdy dva mají na starosti audio, dva video. Nelze jim upřít, že jejich hrátky s vnímáním a ohýbáním prostoru, díky šikovnému nápadu s umístěním papírové instalace před plátnem, byly zajímavé, každopádně formát hodinového vystoupení neutáhnou. Nechci psát, že by Candas zklamal, jen je těžko představitelné, aby podobná koncepce po několika minutách nesklouzla k opakování. Časem se každý nápad měnil ve variaci předešlé variace a nezachránil to ani zajímavý, ale chvílemi průměrný hudební doprovod na pomezí ambientu/drone/noise a sound collage.


Další část večera připadla slovům indie a pop. The Russian Futurists představili jak novou desku, tak starší kousky, ale upřímně, o nic závratného nešlo. V kanadě celkem známé uskupení kolem Matthewa Harta působilo jako milión jiných kapel. Twee indie-pop, který nijak nevybočoval ze standartu.

To Architecture in Helsinky hned prvním songem dali najevo, že jsou o několik levelů jinde než v podstatě komorní Futuristi. Jejich osmdesátková melancholie zabalená do tepajících bicí sice neoplývá kdejakou originalitou, ale štáva a energie sálající z pódia to všechno přebila. Někdy bylo těch synth odkazů na komunistické časy až moc, stejně ale zůstal dojem víc než pozitivní.

Sobota se nesla ve stejném horku jako pátek. Ale jako bonus slibovala daleko zajímavější line-up. Brandt Brauer Frick, Kate Wax, James Holden…., každopádně poloprázdné sály Meet factory říkaly něco ve smyslu “nás nejvíc zajímaly ty Helsinky”.

Což je škoda, protože už úvodní vystoupení polských Napszyklat bylo vynikající a rozhodně by si zasloužilo větší publikum než 20 lidí, tvořeno osmi fotografy, jedním zatoulaným psem a sběračem kelímků (který neměl co dělat, protože když nejsou lidi, nejsou kelímky).

Dunivé rytmy abstrakního hip-hopu se valily z dlouhých instrumentálních předeher a zalévaly sál příjemným deja vu a lá dälek. Sám pán hip-hopových temnot jim ostatně na nové album přispěl. A spojení je to víc než logické, protože Napszyklat jsou jeho expresivnějším a malebnějším dvojčetem.

To vedle rozjížděli svůj set Pjoni Midget a Ink, což jsou kluci vysocí asi devadesát centimetrů (dohromady), ale už jsou definitivně v kategorii dospělých. Jejich set dotýkající se dubstepu, filthstepu a d’n’b byl stejně tak vynikající jako intenzivní. Jedině dobře, že je rodiče nenutili chodit spát po večerníčku. Jo a sázím boty (černobílý Diesely), že za pár let jim bude Slovensko malý.



Kate Wax
je kolegyně Jamese Holdena z labelu Border community a Holden si může jedině gratulovat, že má tuhle sympatickou divoženku v katalogu. Nejen, že umí skvěle hrát, ona i skvěle vypadá, což se v sobotu večer docela hodilo, protože pro několik technických zádrhelů bylo mnohokrát oko jedinou spojnicí. Kate Wax v sobě kloubí všechny větší ikony posledních let (Ninu, Karyn, Björk) a svým temným electro-popem rozhodně nadchla, ať už šlo o čistě žánrové kousky nebo vokální exhibice na pozadí noisu.

To Brandt Brauer Frick tak hezcí nejsou (především proto, že to nejsou tři ženy), ale i přesto se jim podařilo publikum dostatečně zhypnotizovat, protože techno v jejich podání bylo nesmírně sexy. Akustické techno není žádná novinka, ale BBF se na svém debutu ukázali jako nesmírně talentovaní v tvorbě minimalistických pasáží. Jemné, úderné, úcelné. Sál nadšeně tepal do rytmu, vlnil se při Mi corazon a napjatě sledoval až zlověstné podtóny v snad nejpovedenější Bop. Jestli je tohle budoucnost techna, tak já jsem rozhodně pro.

Sperm festival není možná největší český festival, ale rozhodně je jeden s nejsympatičtější filozofií: nevozit artefakty, nezvat zajeté české kapely, podporovat české umělce na jejich cestě do evropského podvědomí.

To všechno v nedávném rozhovoru pro PlaGat řekl dramaturg festivalu Michal Brenner a lidi, keří sledují elektronickou hudbu musí jen souhlasně pokynout hlavou. Vždyť celá východní Evropa každým rokem zvyšuje svůj náskok, každý stát má své želísko v ohni, pokud se bavíme o experimentální nebo elektronické scéně. Když pomineme české projekty DVA nebo tolik opěvované WWW, prakticky na evropské klubové scéně neexistujeme. Je to o průbojnosti a sebevědomí, které Čechům tolik chybí? Přitom už není čas vymlouvat se na české texty a těžké podmínky. Když může prorazit projekt z Rumunska, proč by nemohl prorazit projekt z Čech?

Z tohoto pohledu není Sperm jen festival, ale veledůležité kolečko v řetězci budoucího úspechu, za což může poděkovat především svému ojedinělému postavení na českém festivalovém nebi. Působí jako malá fotbalová akademie, která se snaží pracovat s nadějemi a která jim ukazuje, že s patřičnou dávkou dřiny (a talentu) to může vyjít.

Vím, že je pro vás daleko zábavnější číst, kdo hrál a jak, ale tyhle fakta je potřeba zmínit, už jen proto, že by si lidé u nás měli uvědomit, že všechno souvisí se vším a pokud bude kvést Sperm, budou kvést i zajímavé projekty. Tak snad se příští rok potkáme v ještě větším počtu.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SPERM FESTIVAL

Pátek 22. 4. 2011 až Neděle 24. 4. 2011
Vstup: pátek 290/390 sobota 290/390 neděle zdarma
Vystupují:
Architecture in Helsinki, The Russian Futurists, Erotikon + Forma, James Holden, Brandt Brauer Frick, Mathias Kaden, Monkey Maffia, Kate Wax & Band, Martyn, Pjoni & Ink Midget, Napszyklat, Stroon a další
Další informace
12 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
JIriNA
01. 05. 2011 | 19:24:22
+0 | -0

Sperm

no ta navstevnost je zvlastni a mrzi me. Praha, zije zde cca 1,2mil. obyvatel a najde se zde jen takova hrstka priznivcu teto hudby? a to nemluvim o zbytku republiky. asi to svedci o vkusu ceskeho publika,ktery je strasny. nemuzeme se potom taky divit, ze tu nic poradneho nevznika v oblasti elektronicke hudby. jeste ze to mam jen kousek na Slovensko..
kroutil
28. 04. 2011 | 23:00:29
+0 | -0

chjo

panbuzaplatzatydary!

vidim, ze tady prispiva i nekdo z produkcniho tymu.

Dekujem panove, zase. Ale..

Holden a spol musel stat ranec, ze by proto zbylo z audiovizualniho konceptu jenom audio?

Dik za Funktion 1!!! ANO, mozna tim, ze se hralo na sirku salu a zvukar sedel mimo osu, mozna bylo malo casu na zvukovky.. chapu, moznosti proc ten audio poklad hral tak jak hral je hodne. Ze nekdo vyhrava zavody F1 jeste neznamena, ze bude sampion i rallye (no aspon takova setrna paralela ve vztahu ke zvukari mne napadla no)

Nejhorsi na celem tom pribehu je ovsem navstevnost.

V pripade Spermu neverim ani tomu, ze byla mala reklama. Sperm snad ani zadnou nepotrebuje - oznameni terminu by mohlo stacit a sel bych i na slepo bez oznameni lineupu. A ze byl dlouhy vikend? A lidi byli mimo Prahu?

Je Sperm tak asi nejedu, ne?

Cesky negativismus, malomestactvi a zaprdenost, ale lidi spis tahne na hudebni fora, kde si muzou vylivat srdicka jak to tady vsechno stoji za hovno a vozi se furt ta sama jmena.

V kostce zhruba tak. Vic Spermu, vic Sklenicku, vic Mojich Muz, Vic Bukanyru



PS-matne si jeste pamatuju, ze pivo bylo fajn a hrozne levne :)
JIriNA
27. 04. 2011 | 18:23:13
+0 | -0

Sperm

Prestreleny zvuk v divadle mi zas tak nevadil.dokonce jsem to bral jako plus. clovek se jako by stal soucasti toho temneho "brlohu". spis me mrzela u audiovizualniho festivalu absence vizualů pri hudebnich vystoupeni. to mi prislo jako nelogicky krok a obzvlast, kdyz u patecniho programu naopak k projekcim nebyla po dlouhou dobu zadna alternativa.

Jinak prostory vyborne jakozto hudba, pratelska atmosfera ze strany poradatelu a skvely koncept festivalu. Vice takovych udalosti.
stolda
26. 04. 2011 | 23:22:21
+0 | -0

sperm

Souhlas s Maxem - co tu vlastně chceme víc?



JInak až na přepálený zvuk na vedlejší stagei jsem se nesetkal s problémem - měl jsem štěstí. Teda když velkoryse pominu počet lidí na Holdenovi a následně na Kadenovi, to už trochu vypadalo jak kdyby hrál na oslavě narozenin...



To už je to tady vážně tak strašný?
CIRKVA
26. 04. 2011 | 22:13:39
+0 | -0

Holden

My jsme se tam šli podívat na Jamese a taky,že jsme ho tam potkali.Jinak na Spermu jsem byl před lety pro změnu kvůli Notwist.Naše festivaly všeobecně trpí provinčností,proto zařídit opravdu dobrou sestavu jmen nebude zřejmě snadné a navíc chtít po našich promoterech nějakou přehnanou vynalézavost také nelze.Takže tak a ještě jednou dík za Holdena
Tritschko
26. 04. 2011 | 18:15:39
+0 | -0

@ Tadeas // Sperm

uff, díky za info!

Tak už vim jen o jednom mínusu a to byl ten zvuk v menším sále, který bolel. Ale na tom se do příště určitě zapracuje :)



P.S. A to nikdo nepochválí to výborný jídlo? Tofu burger? Dlouho jsem neměla nic tak dobrýho :)
Tadeas // Sperm
26. 04. 2011 | 17:54:04
+0 | -0
Problemy behem Kate Wax si zpusobovala Kate sama spatnou masinkou, ktera v urcitych momentech vyhazovala jistice na celem podiu... Bohuzel se na tento problem neprislo pri zvukove zkousce...



Tritschko
26. 04. 2011 | 16:39:14
+0 | -0
fajn čtení! :)



jinak pořadatelům velké díky! Ač tam je nějaké to ale... Pátek jsem bohužel musela oželit, ale v sobotu jsem byla spokojená. V divadelním sále to, jak už bylo řečeno, přestřelený, i se špuntama jsem měla problémy tam zůstal déle než pět minut... Kate Wax má úžasnej hlas, ale pak ty výpadky, který můžem pojmenovat "Smůla", trošku mě to otrávilo...stane se. BBF pro mě byli vrcholem večera, i když jsem pomalu nevěděla, o koho jde. Jejich live představení bylo opravdu zábavný! A kdo nelenil a vyrazil na Sperm i v neděli, myslim, že hudba i v tenhle poslední a free den, byla skvělá.



Takže ještě jednou díky a těšim se na další Sperm fest.
Mildosss
26. 04. 2011 | 13:25:07
+0 | -0

na menší chyby ....super fest!

Chtěl bych poděkovat pořadatelům za uskutečnění tohoto hudebně pestrého festivalu. Bohužel jsem byl jen v sobotu, ale byl jsem naprosto spokojený, Holden, Kaden, Martin předvedli jak se hraje v zahraničí ....ano mělo to něco do sebe, chyběla mi akorát větší atmosféra , více lidí na parketě, dobrá volba , že se nemohlo kouřit v prostorách. Velkám překvapením byli pro mě Brandt Brauer Frick..jejich techno s nádechem lehkého Detroitu...jo mazec pro mě teda. Jen jsem trochu nepochopil zvukaře..někde to bylo hluchý , chvílema zase přebasované a přestředované...opravdu zvukaři spali někde mimo , prootože jsem je tam za aparátem vůbec neviděl.,..



Sperm nezklamal, pro mě to byla taková malinkatá naděje, že se ještě stále pořádají hudebně propracované mini festivaly.. opravdu Díky
Max
26. 04. 2011 | 13:02:46
+0 | -0
Lepší lineup? Tyvole nevim co chce tahle republika víc..
Aima
26. 04. 2011 | 12:44:26
+0 | -0

To Jervin

Taky nevím, co stálo za těmi technickými problémy. Stál jsem pak u zvukaře a bylo vidět, že problémy byly na její straně, zvukař v podstatě jen čekal, až to zprovozní. Ale jinak mi její vokál přišel v pohodě. To s divadelním sálem to bylo opravdu trošku přes limit. Martyn se nedal poslouchat déle než deset minut, bylo to dost přebasovaný až zanikaly některý melodický linky.



Sperm mě nezklamal, ale příště by to chtělo trošku lepší line-up. Kvůli technickým problémům bych to nevzdával, ty se dají v pohodě odstranit.
Jervin
26. 04. 2011 | 09:36:47
+0 | -0
Šel jsem na Kate a nevím, kde byly chyby. Neberu teď hudební náplň, ale to jak byl technicky koncert zvládnutý. To, že půlka koncertu Kate není rozumět a jako tečku si dovolí kvůli nefungujícím visuálům cca na 2 minuty přerušit rozjíždějící se song ... a druhá půlka je v duchu dvou velkých výpadků audia a následujících nespočetně mikro výpadků ...



Druhá stage - pan zvukař to tam slušně přestřelil.



Díky, víc tak profesionálně odvedené práce + pár dalších drobností a shod okolností neumím absorbovat. Škoda, že už i ze Spermu, jakožto posledního festivalu, na který jsem v chodil, jsem odcházel zklamaný.

SOUTĚŽTE
SPERM FESTIVAL, 22. - 24.4. MeetFactory
2x weekend pass, 2x CD Architecture in Helsinki
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika