Jay Beck: Můj styl je pokaždé trochu jiný

Jay Beck: Můj styl je pokaždé trochu jiný

20. 04. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Pomalu se začíná rozjíždět nová série rozhovorů k červnovému pokračování Apokalypsy. Důkazem tomu je dnešní rozhovor s dalsim "rookies" aktuálního dílu Techno Congress, ve kterém -elle- vyzpovídala Jardu aka Jay Becka.
Ahoj Jardo, zdravím tě na jih Čech :) Jak se máš?
No, výborně – jak jinak :) Děkuju za optání.

Jsi dalším z new rookies, kteří díky „hlasu lidu“ dostali možnost se premiérově představit na hlavním podiu Apokalypsy 20.6.2008. Proto i tebe poprosím o krátké představení pro ty, kteří třeba ještě nevědí, kdo je DJ Jay Beck.
To by asi měli říct ostatní, jak mě vidí :) Jsem prostě kluk, kterej dělá, co ho baví. To, co dělám, se snažím dělat opravdu pořádně a na 99,9% :) Ostatně bude lepší, až mě uvidíte :)

Když jsme u toho představování, pamatuju si, že jsi byl jeden z mála DJs, kteří dlouho vystupovali pod svým vlastním jménem, a teď najednou Jay Beck. Co ta změna?
Dříve jsem vystupoval jako Jaroslav Beck, ale pak jsem si to změnil na Jay Beck. Je to z mnoha důvodů… Obsahuje to moje jméno i příjmení, takže jak se říká – promotéři se nažrali, a já jsem zůstal celý :)

jay beck

Vzpomeneš si i ty, kdy jsi poprvé slyšel o nějaké Apokalypse v Brně? :)
Myslím, že to bylo tak před čtyřmi lety, když mi o Apokalypse vyprávěl můj kamarád. V té době to pro mě bylo něco, jako když se lidem vypráví o Bílém domě ve Washingtonu :-D

Jsi zatím nejmladším DJem v historii Apokalypsy, který dostává možnost mít na chvíli pod taktovkou celou Laser Show Hall. Jaký je to pocit, juniore? :)

Když jsi tohle napsala, úplně mi přejel mráz po zádech… Vím, že se mi o tomhle zdálo nespočet snů, a teď je to tady… Těžko se vysvětlují ty pocity. Je to prostě mezi nebem a zemí. Fakt je to, lidi, masakr :-D Každopádně se budu snažit, co mi síly stačí, aby to tam lehlo popelem :-D

Sledoval jsi to fórum, kde lidi mohli psát jména DJs, kterým by rádi dali šanci na Apokalypse, a kde bylo tvoje jméno tím druhým nejčastějším? A pokud ano, jaký to byl pro tebe pocit tohle číst? A co ti běželo hlavou pak, když ti to Dalin potvrdil?
Poté, co mi Jenda se Standou (Keeper a Steen) řekli, že se o něčem takovém vůbec diskutuje, jsem se nestačil divit. Přirovnal bych to asi k tomu, že se vám plní něco, za co jste dlouhou dobu bojovali… Na druhé straně se cítím obrovsky zavázanej těm lidem, kteří tam moje jméno psali, a nemůžu si dovolit polevit :) Prostě podle mě… Něco za něco :) A když mi to Dalin potvrdil, seděl jsem zrovna na koleji, měl před sebou spoustu papírů s referátem na fyziku, který jsem musel do dalšího dne dodělat. Jelikož se mi pak klepaly ruce ještě do 2, dodělal jsem ten referát v 6 ráno :) Jak jsem už říkal… Něco nepopsatelného.

Co říkáš na line-up téhle Apokalypsy? Na koho se nejvíc těšíš?

Z line-upu se určitě nejvíc těším na „taťku“ Saundersona :) ale samozřejmě se budu snažit poslechnout každého… A těším se na Steena s Keeperem, u nich budu přímo zařezanej :) Budu jim držet všechny palce :)

Tvoje jméno je známé spíš nalevo od Brna – jih Čech, západ, Praha... Zajímá mě, jestli už jsi někdy hrál na Moravě? A jak bys popsal taneční scénu na jihu Čech?
Na Moravě jsem už párkrát hrál – za zmínku stojí Perpetuum a Jerryho výborné čtvrtky :) Jinak na jihu je to různě… Někde taneční muzika frčí, někde moc ne… Myslím, že čím více se budou promotéři snažit lidem ukázat kvalitní elektronickou muziku, tím to bude lepší :) Je jasné, že se nejde zavděčit každému… Cením si toho, když má někdo snahu.

Psala jsem, že jsi známý spíš lidem v Čechách, než tady na Moravě - narozdíl od Noise a CZScreama, kteří tu spolu hrají poměrně často. Proto by mě zajímalo, jak bys ty sám popsal svůj styl. Co můžou lidi, kteří dorazí na Boby, očekávat od DJ Jaye Becka?
Můj styl je pokaždé trochu jiný… Snažím se přizpůsobovat publiku, takže hraju to, co se mi líbí, co na nich vidím… A zatím to pokaždé fungovalo :) Popsal bych to tak, že je to v každém případě hodně energická záležitost, po které ve většině případů padnu úplně vysílenej a zpocenej :-D Prostě se snažím dostat ze sebe všechno – ať je to nějaká vesnická hopsanice, nebo halovka :)

Máš nějaký DJský sen, s kým by sis třeba jednou v životě chtěl předávat gramce?

Na tuhle otázku nerad odpovídám :) Nechci sem vypisovat jména „celebrit“ taneční scény. Uvidí se… Jsem rád za každého, s kým si zahraju. Každý je svým způsobem jedinečný a od každého se rád něco přiučím :) Nemám žádný DJský vzor. Je sice pěkné se snažit jít v někoho šlépějích, ale v drtivé většině případů ten dotyčný pouze napodobuje svůj „vzor“… O tohle mi nejde…

Ptát se, co pro tebe znamená být DJ, je asi jedna z nejčastějších otázek, která se objevuje v rozhovorech, nicméně i tak by mě zajímala odpověď právě od Jaye Becka :)
DJ je pro mě člověk, který musí v tu chvíli, kdy je na podiu, dostat lidi hlavou ven z okolního světa… Dát jim nový vítr do plachet a povznést je na chvíli nad všechny problémy… O to mně osobně jde. A když za mnou pak někdo přijde s upřímným úsměvem na rtech, vím, že to mělo smysl… Popravdě – neznám lepší pocit, než když před vámi skáče x lidí, co mají ruce nad hlavou… Dalo by se to přirovnat ke všem nejpříjemnějším věcem na světě – aspoň pro mě teda :)

Vzpomeneš si i ty, která byla ta první deska, co sis před lety koupil?
Tak moje první deska byla můj klukovský sen - nevím název, ani interpreta, ale pamatuju si, že ve 14 letech jsme tomu tracku s mým nejlepším kamarádem říkali „Basbůt“ :-D Tak to byla moje první deska. Když nad tím tak přemýšlím, ještě nikdy jsem ji nehrál :) Možná Apokalypsa bude premiéra, kdo ví… :)

Myslím, že to bude Das Boot od U96, taky jsem ji nedávno znovu objevila :) A když jsme u desek, i tebe se zeptám, jestli máš nějakou oblíbenou, která je pro tebe něčím jiná než ty ostatní?
Těžko říct… Každá deska má pro mě nějaký vnitřní význam. A dohromady všechny tvoří takový jeden celek :) No, prostě na Apokalypse budu hrát to, v čem se uvidím :) Každá deska bude moje srdeční záležitost. A už teď mi mamča vyprala dva spešl ručníky určené právě pro Apokalypsu – myslím, že určitě budou zapotřebí :)

Čím se snaží Jay Beck odlišovat od ostatních DJs, být jiný, nezapadnout…?
:) Zajímavé… U mě to bude asi v tom, že se o nic takového nesnažím. Vše, co dělám, je naprosto spontánní. Nic není připravené, a když někde hraju, můžu zaručit to, že je to podle toho, co vidím před sebou za lidi… Četl jsem už spoustu rozhovorů, kde někdo říká, že umí to nebo to…Ne! Umím to, co dokáže většina lidí… A to, co dělám, je pro mě taková životní cesta, po které chci někam dojít… :)

Jak to máš ty s nervozitou před hraním? A máš nějaký rituál, který provádíš před hraním - v dobré víře, že ti od té nervozity pomůže? :)
Nervózní bývám před každým vystoupením. Ale po položení první desky to všechno spadne :) A rituál žádný nemám. Akorát když dohraju, tak do prázdna poděkuju, že jsem měl možnost tam být… :)

Nemůžu se nezeptat i tebe na to, co očekáváš od Apokalypsy. Nějakou změnu? Jakou? Posun? Kam? Co by sis třeba přál, aby to odstartovalo?
Změny čekají na každém rohu… Člověk nikdy neví, co se stane za minutu, natož třeba za měsíc… :) Od Apokalypsy očekávám hlavně nové zkušenosti a to, že se do této muziky vnořím už úplně celý.

Poslouchala jsem nějaké tvé věci na myspace, a tak se nemůžu nezeptat, jak to máš s produkcí teď? Jakou část tvých setů tvoří vlastní tvorba?
Vlastní produkci teď jedu na plné obrátky. DJing není jen o tom hraní před lidmi, ale podstatná část práce je v „zákulisí“, kde se trápím s různými rytmy, s tím, co mi hraje v hlavě… K hraní už používám i notebook. Má vlastní produkce zahrnuje tak 20% setu. Doufám, že do budoucna to bude mnohem víc :)

Práskni na sebe něco ze soukromí. Děláš nějakou školu? Co tě baví, když zrovna nehraješ, atd.?
Dělám toho spousty, jsem trochu hyperaktivní :) Rád se proplachtím oblohou, polezu po skálách, zajezdím na prkně a tak různě… :) Studuju na vejšce v Plzni, což je docela samo o sobě dost těžký. Nemůžu si odpustit poděkovat lidem, kteří mi tam pomáhají. Kvuli častému hraní a přípravě nové desky je docela obtížný všechno stíhat…. Proto aspoň tímto děkuju Vášovi, Petě a samo mojim sousedům na koleji, díky kterým jsem se ještě snad nezbláznil :) A samozřejmě spoustě dalším :)

Máš někoho, kdo se ti stará o booking a všechny tyhle věci kolem, nebo jsi sám sobě pánem?
Můj booking je nubreed.cz, a jsem s ním moc spokojený :) A nemůžu zapomenout na člověka, který mi moc pomáhá, a to je Jenda ze sušické sokolovny, kterého tímto zdravím a děkuju mu :) a samozřejmě mnoha dalším… Ale vy to stejně víte :)

Jak často doma trénuješ? A změnilo se tohle nějak od té doby, kdy víš, že budeš hrát na Apokalypse?
Doma hraju tak často, jak to jde :) Poslední dobou tak 4 - 5 hodin denně. Mám v merku pár vychytávek v celkovém provedení mixu, tak to hodlám dovést k dokonalosti :)

Jak vidíš sám sebe třeba za dva roky? Co bys rád dokázal, stihl, udělal…? Ať už v DJingu, nebo prostě jako Jarda Beck.

Rád bych vydal track, po kterém bude letět mráz po zádech… :) A hlavně chci dělat muziku tak, aby vytvářela lidem úsměv na rtech jako dodnes a ještě lépe :) Zrovna včera jsem se bavil s jedním anglickým producentem, který mi řekl: „Až uděláš track, který dostane lidi do kolen, a ženský sebou seknou o zem, pak to teprve chytne ty obrátky, co to chytnout má… Tak makej!“ Tak makám :)

Stal se ti někdy za gramcema nějaký trapas? Práskni mi nějakou „veselou historku z natáčení“ :)
No, ještě jsem moc trapasů neměl… Každopádně mě dostala jedna slečna, která v půlce vystoupení přišla a poprosila mě, jeslti bych nezahrál něco od Michaela Jacksona :) V tu chvíli jsem i zapomněl na to, že mi dohrává track :-D

Jak se k tvému hraní staví rodina?

Moje rodina je v tomto výborná… Popravdě jsem málem padnul, když jsem viděl jak moje mamča má schované každé CD, co jsem udělal… Jsem moc rád, že mě v tomto podporují... Akorát jsem zavázán mému dědovi, pro kterého musím dodělat vejšku… :)

Jaké máš plány na léto? Máš nějaká hraní? Nebo se spíš snažíš trávit tenhle čas s přáteli? A když jsme u těch přátel, je mezi DJs někdo, o kom můžeš říct, že je kamarád? K kým se třeba vídáš i mimo hraní, s kým se dobře paří, atd.?

S letními akcemi je problém. Většinou se přes léto věnuji svým přátelům, a když na akci, tak jedině s nimi :) a mezi DJs mám spoustu přátel. Super kluk je Efenďák, mezi výborné lidi patří určitě Steen s Keeperem, které vždy rád uvidím, a mnoho dalších… například takovej můj „strejda“ Wobr a další z té naší bandy :)

Kromě toho, že si poprvé zahraješ na Boby, nemůžu neprásknout, že to bude tvoje vůbec první Apokalypsa v životě :) Jak se sem za námi těšíš? S jakými pocity sem přijíždí DJ Jay Beck? A s jakými Jarda Beck, který prostě poprvé vyrazil Áčko? :)
Myslím, že každý DJ, který by odpovídal na tuhle otázku, by řekl, že je to srdeční záležitost. A ani já to nemůžu říct jinak :) Jak Jay Beck, tak i Jarda Beck si s sebou bude brát tucet papírových kapesníků, kdyby to na něj náhodou po hraní přišlo :) Moc se na vás těším.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA TECHNO CONGRESS

Pátek 20. 6. 2008
Vstup: Předprodej 479 Kč
Vystupují:
Kevin Saunderson, The Advent, Cave & Ortin Cam, Candy Cox, Axel Karakasis, Michal Poliak, Jaroslav Beck aka Jay Beck, Dj Nois a CZscream, The Keeper & Steen, Tráva, Milan Lieskovsky, Robert Burian, Tommy Rogers & Peet, Texx, Joshek
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika