Kevin Saunderson: Příběh z Detroitu

Kevin Saunderson: Příběh z Detroitu

10. 05. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) Už vás někdy napadlo, kdy a odkud přišlo techno? Odpověď je překvapivě jednoduchá: začátkem 80. let z Ameriky. Díky tomu, že tento hudební styl patří mezi ty nejmladší, máme jeho historii celkem slušně zmapovanou.
Článek je pro všechny, kteří se chtějí dozvědět, kde se vlastně vzalo techno a hudba, na kterou se pravidelně schází tisíce lidí po celé světě. Čtěte a dozvíte se víc!

Podle mnoha zdrojů techno vzniklo kolem roku 1982 v americkém městě Detroit jako odpověď na evropskou vlnu syntezátorového popu. Takže zatímco na starém kontinentu vesele řádí Depeche Mode, Visage a hromada jiných, v Americe se rodí fenomén nové temné a mechanické hudby určené pro specifické a nepočetné publikum. Přestože jsou původní nahrávky určeny spíše k poslechu doma v obýváku, velice rychle díky naprosto novému zvuku prosakují i za oceán a brzy dobývají Evropu, která svou otevřeností novému zvuku nadlouho zajistí technu popularitu. Slovo techno vzniklé zkrácením "technology" údajně poprvé použil německý producent Tall 2XLC jako označení pro hudební směr. Zároveň se v roce 1983 objevuje skladba projektu Cybotron s názvem Techno City, kterou mnozí považují za první techno nahrávku, dnes bychom spíše řekli, že jde o old school electro.

kms

Techno jde od počátku ruku v ruce s hudebním stylem house (acid house), který díky producentům z Chicaga a vazbám na diskotékovou scénu zažívá léta rozkvětu. Stejně tak se během těchto pionýrských dob rodí a rozvíjí také styl electro a všechny tyto nové vlny se navzájem proplétají, aby navždy silně ovlivnily celosvětovou hudební scénu konce minulého století. A právě zde se poprvé objevuje jméno Kevin Saunderson, mladík, kterého štěstěna odtáhne od fotbalu a naopak přitáhne do studia, aby mohla započít hudební revoluce.

Kevin Saunderson se narodil 9. května roku 1964 v newyorské čtvrti Brooklyn. V devíti letech se přestěhoval do Detroitu – „Města motorů", kde se na místní Bellevillské střední seznámil s dvěma studenty, Derrickem Mayem a Juanem Atkinse, ke kterým se krátce na to přidal Eddie Fowlkes. Právě tato "detroitská čtyřka" je společně s Jeffem Millsem považována za zakladatele raného techna. Mladí rebelové poslouchali lokální detroitská rádia, kde DJové experimentovali se zvukem tehdejích tanečních nahrávek. Využívali jednoduchého přímého rytmu, často pouštěli desky zrychleně a míchali je do sebe, aby tak vytvořili nové zvukové struktury. Odtud byl jen krůček k počátkům vlastní tvorby. Firmy jako Roland, Korg či Yamaha v té době začaly chrlit nové výkonné typy elektronických hudebních nástrojů od automatických bubeníků přes samplery po nové dechberoucí syntezátory a k vytvoření dosud neslyšených rytmů a smyček stačilo zavřít se na patřičně dlouhou dobu do studia.

Sám Kevin Saunderson k tomu říká, že pro tvorbu potřebuje především cítit nápad, touhu přenést do mašinek to, co má uvnitř sebe. Jestliže Juan Atkins vnesl do nového soundu značný kus inovátorství a neotřelých nápadů, pak právě Saunderson je ten, který dokáže vytvořit hity a pomoci tak technu stát se masově uznávaným. Techno se chce odlišovat od houseu i electra, chce zapomenout na všechna dosavadní klišé taneční hudby a jít vlastní cestou. Zmiňovaná čtveřice mladíků se navzájem od sebe učí a brzy přicházejí první samostatné nahrávky.

Saunderson debutuje pod pseudonymem Kreem s deskou Triangle of Love na labelu Metroplex kamaráda Atkinse. Později zakládá vlastní značku KMS  a brzy následují další kousky, opět pod pseudonymy, např. Reese, Tronick House, Kaos, The Reese Project, E-Dancer. Tím posledním se Saunderson poprvé více proslavil, ovšem zcela zásadní průlom až do vod pop-music znamená další jeho projekt s názvem Inner City.

Jak uvádí Kevin Saunderson ve své biografii, jednou si doma ve studiu poskládal instrumentální podklad a zjistil, že by potřeboval nějaký text a vokalistku. Jeho kamarád, producent Terry "Housemaster" Baldwin mu doporučil slečnu Paris Grey. Ta přišla s textem a nazpívala Kevinovi skladbu Big Fun.

Inner City - Big Fun


Nic se nedělo až do chvíle, než se v Detroitu objevil pan Neil Rushton z UK, slídící po nové hudbě pro svou kompilaci Techno – The New Dance Sound Of Detroit  a zařadil na ni i Big Fun. Nutno dodat, že legendární kompilace vyšla u celosvětového labelu Virgin records před dvaceti lety a je mnohými označována za přelomovou a vůbec první, která přinesla světu zvuk techna.

Inner City vzápětí natáčejí další track s názvem Good Life, nezaměnitelnou skladbu, kterou zná snad úplně každý, kdo poslouchá house či techno. Nespočet remixů už léta drží veselý synťákový riff a hlas zpěvačky v popředí pozornosti a nikomu nedá zapomenout na druhou polovinu osmdesátých let, kdy vše bylo tak nové a neotřelé jako třeba právě tato skladba.

Label KMS pokračuje ve vydávání a podle Saundersona se soustřeďuje především na pomoc a rozvoj u nových talentů, aby dál vytvářeli a vydávali výbornou muziku. Kevin sám jezdí po světě ať už jako Inner City nebo jako více undergroundový projekt E-dancer, vydává mixované kompilace. Před dvěma lety slavil světovým turné Elevator dvacet let své producentské činnosti.

A jaký je jeho styl dnes? Těžkotonážní energické detroit techno. Žádné levné komerční postupy nebo ohraná klišé. Žádné nudné mixy či ducání bez energie. Saunderson má i po tolika letech pořád co říct a říká: "Když hraju jako DJ, chci dát lidem hudbu, která je zasáhne, aby z ní něco cítili. Ne každý track, který vyjde, ti dá nějaký pocit. Já jsem typ Dje, který chce cítit všechno, co hraje. Na tom a na energii stavím a stavím a stavím…“

Text: PePe
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA TECHNO CONGRESS

Pátek 20. 6. 2008
Vstup: Předprodej 479 Kč
Vystupují:
Kevin Saunderson, The Advent, Cave & Ortin Cam, Candy Cox, Axel Karakasis, Michal Poliak, Jaroslav Beck aka Jay Beck, Dj Nois a CZscream, The Keeper & Steen, Tráva, Milan Lieskovsky, Robert Burian, Tommy Rogers & Peet, Texx, Joshek
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika