Axel Karakasis: Čísté techno bez trendů

Axel Karakasis: Čísté techno bez trendů

26. 04. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) Majitel labelu Omega Audio – precizní technika při hře na tři gramofony – nezaměnitelné řecké charisma. Tak by se dal stručně v několika bodech charakterizovat profesně nejstarší DJ této krásné jižní země.
Ahoj! Máme radost, že tě budeme moci opět slyšet v České republice. Mimochodem, jak vzpomínáš na své první vystoupení u nás, v brněnské Flédě?
Ahoj! Máš pravdu, Apokalypsa bude mé druhé hraní v České republice. Na party na Flédě moc rád vzpomínám, bylo to vůbec poprvé, co jsem vaši zemi navštívil a byl jsem moc mile překvapen. I publikum bylo fantastické, opravdu jsem měl pocit, že se lidem moje hudba líbí a že se fakt baví!

Pocházíš z Řecka, krásné jižní země, kterou mnoho z nás považuje jako ideální místo pro letní dovolenou Jak je to ale se zdejší taneční scénou? Jaký styl elektronické hudby je u vás populární?
U nás je situace kolem taneční scény v současné době trochu složitá. Ještě před pár lety to vypadalo, že se všechno dobře vyvíjí, teď je to ale špatné, jako by nějak o taneční hudbu upadl zájem. Není moc parties, několik dobrých klubů se po problémech s drogami zavřelo, není u nás mnoho DJs… Víte, v Řecku je stále velice populární naše tradiční hudba a celkově, tradiční způsob zábavy. Lidi raději zajdou někam do restaurace, kde jí, tančí a zpívají. To prostě k Řecku už tak nějak patří. Tím ale nechci říct, že by byl u nás „noční“ život úplně mrtvý. O víkendu fungují kluby, diskotéky…hraje se zde asi nejvíc minimal, house a RnB…

Axel Karakasis

Vím o tobě, že jsi s hraním začínal už koncem osmdesátých let… to je tedy dlouhá doba, co se této práci věnuješ!:) Když to zkusíš zhodnotit s odstupem času, jak se situace v Řecku kolem taneční scény změnila, vzhledem k současnosti?
Během těch mnoha uplynulých let jsem opravdu zaznamenal masivní změny v naší elektronické scéně. Byly doby, kdy byla řecká scéna poměrně „undergroundová“, nicméně to, že se vše vyvíjelo tak trochu bokem od ostatního evropského dění, neměly k nám šanci proniknout hudební novinky, nehráli u nás zahraniční DJs, mělo za důsledek postupný úpadek. Pak naši hudební scénu ovlivňovaly spíš komerční směry. Jak už jsem zmínil v předchozí odpovědi, u nás se zkrátka nejvíc daří tradicím. V poslední době se ale v Řecku „objevilo“ několik nových, talentovaných producentů, jejich desky se dostávají do širšího podvědomí, což je skvělé – třeba bude jednou Řecko významným místem na mapě evropské elektronické scény!

U tvých začátků ještě chvíli zůstaneme…jaký moment považuješ vůbec za nejdůležitější, zlomový ve tvé kariéře – který třeba nějaký významným způsobem změnil nadcházející dění?
Jak už jsi řekla, s hraním jsem začal opravdu velmi dávno A za tu dobu bylo takových momentů fakt hodně… Určitě bylo důležité setkání s Marcem Baileym, se kterým se mi dodnes skvěle spolupracuje. Ale jinak si myslím, že nejdůležitější v celé mé kariéře je moje opravdová, obrovská a nekonečná vášeň pro hudbu! Pokud to vezmu z pohledu akcí, na které dodnes nezapomenu, pak to jsou jednoznačně Womb v Tokiu, Awakenings v Holandsku a samozřejmě klub Rex v Paříži!

Hudba, parties, noční život, práce DJe a producenta – byla toto vždy tvá vysněná představa o životě? Nebo jsi měl dřív nějaké jiné plány?
Hudbu jsem měl už od malička moc rád… Vždycky jsem něco poslouchal, chodil se sluchátky na uších, prostě pořád kolem mě muselo „něco“ znít! Samozřejmě, že jsem měl také jiné plány – chtěl jsem být astrologem – ale hudba nakonec jednoznačně zvítězila!

V Řecku jsi byl členem Bubbles teamu, který pořádal mnoho parties… Co přesně byl „Bubbles team“, řekni nám k tomu něco bližšího…
Před mnoha lety v Řecku fungoval Bubbles team, jehož jsem byl členem, jako organizátor mnoha eventů po celé zemi. Pořádali jsme parties, zvali různé DJe, zařizovali promotion… Bylo to období, kdy scéna u nás byla v počátcích a zažívala rozmach. To už je ale fakt hodně dávno. :)

Čeho všeho bys rád ve své práci dosáhl? Máš nějaké sny, cíle, které si chceš splnit?
Mé sny…jediný můj sen v tomto směru je věnovat se hudbě tak dlouho, jak jen to bude možné. Rád bych cestoval, poznával nová místa, lidi, hledal si nové přátele po celém světě tak, jak je to doposud…

Zpátky ale k Apokalypse…co od této party očekáváš a naopak, co můžeme očekávat my od tebe…?
Na Apokalypsu se už moc těším, takže má očekávání jsou opravdu velká! Doufám, že to bude skutečně tak výjimečná akce, o které mi vyprávěli mí kamarádi – třeba Marco Bailey. A co můžete očekávat vy ode mne? Samozřejmě čisté techno, takové, které se v žádném případě nenechá ovlivnit trendy!

Na Apokalypse vystoupíš společně s headlinerem Kevinem Saundersonem, dále zde budou hrát The Advent, Cave and Ortin Cam, Jeff Amadeus nebo Candy Cox… Co na tento line up říkáš? Znáš se s někým z těchto DJs?

Line up je výborný! Samozřejmě, znám několik DJs, ale osobně jsem se zatím setkal s Ortinem Camem, když jsem hrál v Belgii. Ostatní ale moc rád poznám, zvláště Kevina – to bude pro mě velmi zvláštní setkání….

Apokalypsa se řadí k jedněm z největších indoor akcí, pořádaných u nás. Jsou ti bližší velké akce s výbornou atmosférou, kterou dokáže vytvořit jen dav několika tisíc lidí, nebo se naopak cítíš lépe v menším klubu, kde je vše takové, řekla bych, více soukromé…
To je různé…každá akce, ať už v klubu, nebo obrovský event, má svá specifika. Neexistuje žádné pravidlo, které by říkalo, že větší akce nabízí něco víc, než ty malé. To, co dělá akci jedinečnou, jsou přece lidé, atmosféra a samozřejmě také kvalitní sound systém.

Víme o tobě, že hraješ techno –zkus nám ale nějak blíže charakterizovat tvůj sound…
Nemám rád takové to „škatulkování“ na styly. To, co hraju, ovlivňuje celá řada věcí, hudba se mi musí v první řadě líbit, dál není už důležité, o jaký styl se jedná. Pokud bych ale měl pro svůj styl použít nějaké „označení“, bylo by to jasně Groovy Techno.

Společně se svým kolegou, Spirosem Kaloumenosem, jste založili label Omega Audio Recordings… Jak se labelu daří? Jaké máte s labelem plány pro tento rok – co nového chystáte?
Label Omega Audio Recordings je významnou součástí mé práce. Vyšlo zde mnoho výborných desek od celé řady jmen, jako jsou třeba Marco Bailey, Tom Hades, Pedro Delgardo, Marco Nastic… V současné době se ale víc zaměřuji na svůj vlastní label, Remain Records. Jsem sám zvědavý, jak se mu bude dařit! Každopádně už druhá deska tohoto labelu v pořadí je „na cestě“!

Jak jsem zmínila dříve, hraješ už mnoho let. Práce DJe je náročná, a to také po fyzické stránce. Směřuji k tomu, že mnoho DJs má po tolika víkendech strávených ve velkém hluku problémy se sluchem, které jsou, bohužel, nevratné… Týká se tě také tento problém, chráníš si nějak sluch?
Vím o těchto problémech, ale musím říct, že mám velké štěstí, protože zatím, i po tolika letech, se u mě žádné problémy neobjevily a doufám, že ani neobjeví. I když samozřejmě druhý den po hraní vždycky poznám, že sound systém byl špatný, to ale zná asi každý, kdo hraje… Naštěstí tedy zatím žádné potíže nemám.:)

Můžeš jen krátce popsat, jak vypadá tvůj „normální“ týden? Jak trávíš svůj volný čas?
Většinu týdne trávím ve studiu, kde pracuji a odpočívám zároveň. Volného času bohužel moc nemám, ale jinak se snažím co nejvíce věnovat své rodině a přátelům.

A poslední otázka – co ti udělalo v nedávné době největší radost?
Můj oblíbený fotbalový team AEK Athény, který vyhrál 4:0 nad Olympiakosem.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA TECHNO CONGRESS

Pátek 20. 6. 2008
Vstup: Předprodej 479 Kč
Vystupují:
Kevin Saunderson, The Advent, Cave & Ortin Cam, Candy Cox, Axel Karakasis, Michal Poliak, Jaroslav Beck aka Jay Beck, Dj Nois a CZscream, The Keeper & Steen, Tráva, Milan Lieskovsky, Robert Burian, Tommy Rogers & Peet, Texx, Joshek
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika