Dj CZScream v rozhovoru

Dj CZScream v rozhovoru

28. 04. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) Před nadcházejícím dílem Apokalypsy Techno Congress tu máme další rozhovor s tzv. new rookies, CZScreamem. Ptala se -elle-
Ahoj Davide, ani u tebe nezačnu jinou otázkou – jakpak se dneska máš? :)
Ahoj. No, mám se báječně. Konečně jaro.

Jsi z tzv. new rookies DJs, kteří zažijí 20.6.2008 svou premiéru na hlavním podiu Apokalypsy, a tak i tebe poprosím, aby ses ve zkratce představil těm, kteří třeba tvoje jméno ještě nezaregistrovali nebo tě zatím moc neznají. Kdo je DJ CZScream?
Ve zkratce? Jsem DJ a hraju hard techno :-D Ne, teď vážně. Mé vlastní jméno je David, protloukám se světem okolo dvaceti čtyř let, z toho těch posledních plus mínus šest se snažím být aktivní součástí české taneční scény. Dostudováno už mám, takže přispívám jako státní zaměstnanec do té naší malé české kasičky. Pro podrobnější info o mně bych spíše odkázal na mé osobní stránky, kde je vše detailně popsáno ;)

Proč vlastně CZScream? Znamená to něco? „Co tím chtěl básník říci?“ :) A pojďme už konečně udělat jasno v tom, jak se to správně čte, protože i já jsem se u toho kdysi zarazila. A i teď, když už vím, se pořád setkávám s tím, že to lidi vyslovují různě.
Nick CZScream má dlouhou historii. Onehdy ve třeťáku na střední škole jsem byl velmi hlučný žák, a to nejen o přestávkách. Shodou náhod v tom období jsem měl v oblibě jedno pěkný černý tričko se svítícím vrahem z Vřískotu. Jednou můj spolusedící z lavice - poté, co sem mu málem protrhl bubínek výkřikem na kámoše přes celou třídu, pronesl něco ve smyslu „ty vole, ty ses fakt scream“ :) No, a DJ Scream byl na světě. Jenže v té době už tu jeden DJ Scream byl. Nějakej americkej nigga, co hraje hip hop. Chtěl jsem být originální - proto to problémový CZ. S tím, že by to lidi špatně vyslovovali, se setkávám ojediněle. Spíš mě vždycky zaráží to věčný oddělování a la „CZ Scream“ nebo něco podobnýho. Ale tak pro ty, co by nevěděli, jaká je výslovnost, tedy – „cézetskrým“ nebo „čekskrým“, ke kterému se sám přikláním - z důvodu pěkného dvojsmyslu - něco jako „check scream“ – „čekuj ten řev“ :-D

czscream

„Dneeees se podíváme zpátky do minulosti na toooo…“ …kdy CZScream poprvé slyšel o tom, že v Brně je nějaká party jménem Apokalypsa? :-D
Hele, to už je celkem dávno. Tuším, že rok 2002. Fakt po mně nechtěj vědět, která to přesně byla, to ti neřeknu, protože to zkrátka nevim :-D Bylo to z jednoho vydání tehdejšího Trip magu, kde byly reporty z akcí. Hlouběji vnímám Apokalypsu od roku 2004, kdy jsem na party zahlédl avízo na Apo s Velvetem.

Jako jeden z DJs hlavního podia sem přijedeš teď poprvé, nicméně jinak jsi poměrně častým návštěvníkem téhle akce, a tak se chci zeptat, kolikrát už jsi byl na Apokalypse? Která byla tou první, na kterou jsi vyrazil? A která z těch všech, kde ses objevil, pro tebe byla zatím tou „NEJ“?
První byla Shleha Energy s Umekem. Od té doby jsem navštívil každou. To znamenáááá... 7x . Chtěl jsem jet už dřív, ale vždy do toho něco přišlo. Velvet mi utekl kvůli práci, Rush na výstavišti kvůli penězům a Pet Duo a spol. proto, že jsme zrovna dělali akci. No jo no, je blbý dělat techno akci, když je Apo, ale tak rušit se nám to nechtělo. Best pro mě byla určitě ta první, to znamená Shleha. Žasnul jsem nad prostorama Laser Show Hall, a chvilku mi trvalo, než jsem zase zvednul pant. Vidět ten dav pěkně z nadhledu od zadního baru je poprvý nezapomenutelný. Ta atmosféra tě pohltí. I teď je pro mě ten pohled právě z tohohle místa vzadu takovej zvláštní, s určitým kouzlem, kterej se na žádný jiný akci v ČR nevidí.

Kdy tě poprvé napadlo, že bys chtěl být DJ? Nejen „skákat, jak někdo píská“, ale mít prostě na chvilku tu píšťalku? :) A co to pro tebe znamená dneska, když stojíš na té „druhé“ straně, a máš to doslova všechno v rukách?
Hned na první párty, na kterou jsem zavítal. Vždycky jsem rád středem pozornosti, a když jsem viděl prvně DJe v akci – tuším, že to byl DJ Aton (zdravím Lukáše), hned mi bylo jasný, že tohle je TEN způsob mojí seberealizace. Tak jsem se do toho prostě pustil, a bylo to. Dnes je to pro mě životní styl, který mě asi jen tak nepustí. Nedokážu si představit obyčejnej všední den bez toho, abych si doma nezapnul gramce, neprojel placko-shopy :) na netu, nepokecal s kamošema o tom, jak se komu hrálo o víkendu, atd. Všechno tohle vrcholí v pátek nebo v sobotu v noci, kdy se postavím před ty lidi, a mám možnost předat jim skrz repro soustavu svoji náladu a užívat si party s nimi. A řeknu ti, že ten pocit po tom, co dohraju, a vidim a slyšim, že lidem se můj set líbil…, to je to, co tě žene dál, a říká ti, že všechno to úsilí a stovky hodin doma za gramcema opravdu k něčemu byly, a nebyla to ztráta času.

Inspiroval tě na začátku nějaký DJ tím, jak hrál? Že jsi třeba chtěl hrát podobně jako on? A změnilo se to oproti tomu, jak hraješ teď?
Bude to znít jako klišé, ale nikdy jsem nechtěl hrát jako někdo jinej. O tom to není. Hraju za sebe, neprezentuju se jako revival jinýho DJe. Ano, inspirovalo mě mnoho DJs, ale ne tím, co hrajou, spíš tím, jak to svým osobním stylem někam dotáhli. Proto se snažím hrát vždy odlišně než ostatní. Jasně, v hard technu je to celkem oříšek odlišit se od ostatních, protože kvalitní produkce poněkud pokulhává. Není tak vyjímkou slyšet na jedné akci velmi podobné hard techno sety od více vystupujících. Já se snažím tento „produkční“ handicap dohnat například odlišným stylem mixovaní, zařazování tracků mimo daný styl a podobně. Ale je to fuška teda :-D

Když už dneska víš, že před sebou máš hraní na Apokalypse, jaký to je pocit? Jaká byla ta tvoje cesta (jako DJe) až sem? Co všechno bylo mezi tím, kdy jsi začal hrát, a Dalinovým mailem, kde ti nabídl, abys byl jedním z těch, co se objeví 20.6.2008 na hlavním podiu Laser Show Hall?
Pocit je to velmi zvláštní. Pořád si to ještě pořádně neuvědomuju. Uvědomím si to asi až ve chvíli, kdy v line-upu přijde řada na mě. Cesta byla klikatá, strastiplná, v mnoha případech vysilující - a to hlavně po psychické stránce, ale stálo to za to. Než mi přišel Dalinuv mail - a pro jistotu ještě upozornění na ICQ, že mi onen mail poslal :-D, to byly dohromady dny strávený za gramcema, tisíce kilometrů v autě na cestách na akce a nepočitatelný počet stavů, kdy sem si říkal, že už s tím fakt třísknu. Ale vyplatilo se to, a to pozvaní na akci, která pro mě bude asi na dlouho TO nejdál, kam jsem to dotáhl, si hodlám plnými doušky a do poslední kapky užít.

V září 2006 jsi zvítězil v celostátním kole Stanton DJ Contest. Změnilo se tímhle okamžikem něco? Např. máš od té doby víc nabídek na hraní? Objevuje se tvoje jméno na plakátech větším písmem, atd.?
Dá se říct, že Contestem se to vlastně všechno rozjelo na plný obrátky. Spousta věcí se tím nastartovala. Jedna věc mě ale hřála o poznání více než vše ostatní – to, že opět v soutěži objevující nové tváře, zvítězil DJ prezentující hard techno. Rok přede mnou vyhrál podobnou soutěž Honza (DJ Plüschen), a ukázalo se, že hard techno není až zas taková spodina taneční muziky, za kterou ji někteří lidé mají. A že ten, kdo hraje hard techno, nemusí být jen nějaká lama, co neumí hrát, a tak zkouší tohle. Díky téhle soutěži jsem se taky seznámil se Zdeňkem (DJ Nois), který mě vlastně začal vozit na akce do Brna, kde mě lidi pořádně poznali.

Jsi Pražák, ale hodně hráváš právě tady na Moravě - vnímáš nějaký rozdíl mezi českým a moravským publikem?
Takovou malinkou technickou - nejsem Pražák :) Nic proti Pražákům nemám, ale mám rád místo, kde žiju - malé, klidné Roztoky U PRAHY :-D se s naší matičkou nedají, co do klidu domova, srovnávat. Jinak pravda je, že na Moravě hraju tak v poměru 70:30 ze všech mých vystoupení. Je to dáno velmi známým hudebním rozpoložením v naší republice. Kdybych hrál trance nebo house, asi se v brně moc neobjevím. Moravský publikum je specifický. Povaha, ta schopnost vytvořit neopakovatelnou atmosféru, specifická párty móda :)… Vždy se na Moravu moc těšim. Mám tam moc přátel, kteří mě dlouhodobě podporují, a já jim to vracim na akcích za mixpultem.

Snažíš se nějak vybočovat z davu, být něčím jiný než ostatní DJs, zapamatovatelný…?
To je samozřejmá věc. Řekl bych, že přesně tohle je základ úspěchu - když se ti podaří odlišit se od ostatních. Jestli mně se to daří, nedokážu říct, ale dělám pro to své maximum.

Pojď na sebe prásknout něco ze soukromí :) Studuješ? Pracuješ? Co tě baví? Co dělá David, když zrovna není CZScream?
Už nějakej ten pátek jsem ze školy pryč. Někdy mám na sebe vztek, že jsem tam nezůstal dýl, ale většinou to dlouho netrvá. Momentálně pracuju rok a půl jako státní zaměstnanec. Nejvíc mě baví vztah s mojí přítelkyní. Tohohle človíčka mi seslalo samo nebe, a čím dýl jsme spolu - budou to tři roky, tím větší koníček to pro mě je. Moc mě baví auto styling a tuning, takže se rád věnuju a pečuju o svého Pažouta, co mi to jen čas dovolí. Pak samozřejmě radovánky mladého života :-D No, a nesmím zapomenout na moje hafany, to jsou takový moje záruky zábavy :-D

Zeptám se i tebe - jaká byla ta úplně první deska, kterou sis koupil? A ať tu otázku nemám pořád stejnou, kterou deskou sis udělal radost naposled? A kterou momentálně hraješ nejčastěji?
Adam Beyer & Jesper Dahlbäck – Number in between na labelu Soma. Tuhle desku mám pověšenou na zdi. Pokaždý, když se na ní podivám, se mi to všechno vrací. U ní to všechno začalo. Tuhle placku jsem i poprvý položil na gramec. Ze zdi ji sundavám jen při velmi zvláštní příležitosti, a když o tom tak přemýšlím, tak jsem ji vlastně sundal jen jednou - když jsem se balil na poslední Pigfest. Ale nezahrál jsem ji, protože už silně vybočuje ze stylu, který hraju teď. Vezmu si ji jako talisman. Naposled jsem si udělal radost deskou od FL-X - Agresive paranoid na labelu Madhouse. No, a momentálně hraju nejčastěji vynil od Alexe Calvera a Necro Dur – Skizostyle EP na Skizofrenik records.

Co ty a nervozita před hraním? Máš? Nemáš? A případně jak s ní bojuješ?
Pořád se dostavuje. A asi tomu jinak nebude. Pokaždý mám pocit, že když si ti lidi přišli poslechnout i mě, tak je nesmím zklamat. Nijak s ní nebojuju, protože vím, že nic nepomůže :-D tak ji nechám mnou proplout, a je to. Po dvou deskách už je stejně tatam ;)

Jak často doma hraješ? A změnilo se to nějak od té doby, kdy máš potvrzenou Apokalypsu? Budeš se právě na tohle hraní nějak speciálně připravovat?
Doma hraju, co to čas a síly dovolí. Většinou tak dvě, dvě a půl hoďky. Dřív to ale byly slušný maratony, o víkendu třeba i osm hodin v kuse. Apokalypsou se to nezměnilo. Tedy zatím. Ta doba, co u toho strávím, mi bohatě stačí na to, abych se odreagoval, zjistil, že jsem to nezapomněl, a mohl jít s klidem v duši spát :-D Něco speciálniho si určitě připravím, ale momentálně o tom zas tolik nepřemýšlím. To přijde tak dva týdny před dnem D.

Pojďme se ještě vrátit k něčemu, co se už objevilo v rozhovoru s Noisem. Před nějakou dobou od něj padlo tvé jméno jako odpověď na otázku, s kým by si jednou chtěl zahrát na party. Protože vím, že jste kamarádi, nemůžu se nezeptat, co tomu teď, když už je jasno, že se to za pár týdnů opravdu stane, říkáš? :)
Popravdě je to fantazie. Ten rozhovor, kde to uvedl, jsem si četl, a tak jsem se nad tím pousmál, protože tuhle myšlenku jsem měl v hlavě docela dlouho. Co se známe, jsme spolu odehráli akcí dvojciferného čísla, a několikrát mi proběhlo v hlavě ,,ty jo, tahle si to dát se Zdenym na Apošce‘‘. Když mi přišel od Dalina ten booking, tak to byla samozřejmě pro mě neuvěřitelná věc, ale když jsem sledoval, jak se Noisovo jméno množí na fóru na téma „koho byste na Apokalypse chtěli“, a pak mi on napsal, že to vyšlo… To se nedá popsat. Tak si to prostě se Zdenym dáme na Apošce :-D

Máš už nějaké plány na léto? Ať už jako David, nebo DJ CZScream?
Jako CZScream zatím ne. Jako David je toho spousty ;) Tradiční sjezd Vltavy bude asi opět pilířem, podle kterého si naplánuji zbytek. Nějaký ten festival bych rád navštívil, zatím mě láká pouze SOL, ale času dost. Uvidíme, jaká esa z rukávu vytáhnou ostatní promotéři. Taky loňský týdenní pobyt s bandou na Mácháči by nebyl k zahození ;)

A na závěr se chci zeptat, co říkáš na line-up téhle Apokalypsy? Na koho se ty osobně nejvíc těšíš? Proč by podle tebe lidi měli dorazit 20.6.2008 na Boby? A proč by si měli přijít poslechnout zrovna DJ CZScreama?
Line-up je podle mě jeden z těch nejpovedenějších. Kvalitní mix různých odrůd techna v čele s „taťkou“ Kevinem, to se tady asi jen tak znova neuslyší. A proč zrovna CZScreama? Naservíruji vám pořádnou porci hard tech groovy ride, a věřte, že minimal ode mě určitě neuslyšíte.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA TECHNO CONGRESS

Pátek 20. 6. 2008
Vstup: Předprodej 479 Kč
Vystupují:
Kevin Saunderson, The Advent, Cave & Ortin Cam, Candy Cox, Axel Karakasis, Michal Poliak, Jaroslav Beck aka Jay Beck, Dj Nois a CZscream, The Keeper & Steen, Tráva, Milan Lieskovsky, Robert Burian, Tommy Rogers & Peet, Texx, Joshek
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika